Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 15 март 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

В канцеларията на Светия Синод е поставена съболезнователна книга по повод кончината на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който почина на 13 март след продължително боледуване.

***

Президентът Румен Радев отлага за понеделник връчването на мандата за съставяне на правителство.

Отлагам връчването на мандата за съставяне на правителство за понеделник 12:00 ч.“ Това каза държавният глава Румен Радев пред журналисти пред Синодалната палата. Причината за отлагането е кончината на патриарх Неофит. Президентът Румен Радев трябваше да връчи утре – 15 март, мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарната група – на ГЕРБ-СДС. „В тези дни на всеобщо смирение и преклонение пред неговата памет политическите страсти са неуместни“, каза още държавният глава. В Синодалната палата президентът Румен Радев остави послание в съболезнователната книга за кончината на патриарх Неофит.

***

Заместник министър-председателят и министър на външните работи в оставка Мария Габриел дойде да се разпише в съболезнователна книга в канцеларията на Светия Синод. Премиерът в оставка Николай Денков също се разписа в съболезнователна книга.

***

Председателят на парламента Росен Желзяков написа послание в книгата за съболезнования в Синодалната палата.

Негово Светейшество патриарх Неофит ще бъде помнен като безукорен духовник, пламенен защитник на православието и истински родолюбец“, написа в книгата за съболезнования в Синодалната палата председателят на Народното събрание. „Неговият светъл пример, кротък и достоен път на смирение и служение на Светата ни църква и българския народ ще светят в мрачните дни на разединение, за да служат за пример на всички българи“, отбеляза в посланието си Росен Желязков.

***

Министерският съвет в оставка взе решение, с което обяви 15 март (петък) и 16 март (събота) за Дни на национален траур за отдаване на почит към паметта на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

***

Изказвам от мое име и от името на моите колеги и приятели изцяло уважение към земните дела на патриарх Неофит и тъгата си от неговата кончина, написа във Фейсбук лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов. „Той беше добър човек и изпълваше със съдържание представата ни за български патриарх. Бог да го прости и светла му памет“, пише още Трифонов.

***

Генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски изпрати съболезнователен адрес до членовете на Светия Синод на БПЦ-БП:

До Светия Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия

Ваши Високопреосвещенства,

Приемете от името на ръководството на Военномедицинска академия и лично от мое име най-искрени съболезнования по повод кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. България загуби своя духовен водач – смирен и мъдър духовник, достоен пример за поколенията. С особена признателност и дълбока благодарност, ние – медиците от ВМА, си спомняме подкрепата на Негово Светейшество в годините на тежки изпитания – подкрепа, която ни вдъхваше сили и вяра да продължим битката за човешкия живот. Вечна, блажена и светла да бъде паметта на Светейшия Български патриарх Неофит.

Началник на Военномедицинска академия
Генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски

53587573501 18530c42b8 o

***

На 13 март 2024 г. пред Господа се представи предстоятелят на родната ни църква Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит.

Академичната колегия на Софийския университет загуби един мъдър и много смирен човек. Патриарх Неофит ще остави неизличима диря в академичния живот. Той беше човек, отворен към знанието, към това да намерим мястото на религията в съвременния свят, който до голяма степен е загърбил традиционните ценности. Беше отворен към новостите в науката, той беше прекрасен мост, пример как религиозното опознаване на света може да се впише в съвременните тенденции на търсене на познанието. Негово Светейшество бе наш учител, колега, приятел и голям доброжелател. Той бе част от академичното общество на Богословския факултет (Духовна академия). В далечната 1973 г. е назначен за преподавател по източно църковно пеене и диригент на студентския хор при Духовната академия. Четири години по-късно става старши преподавател по източно църковно пеене и богослужебна практика. На 1 декември 1989 г. епископ Неофит е избран за ректор на Духовната академия, а след възстановяването на академията като Богословски факултет при Софийския университет „Свети Климент Охридски“ (26 юли 1991 г.) е избран за негов пръв декан. През 2008 г. е удостоен с почетното званието „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет за цялостен принос в развитието на духовността в университета. Кончината му е голяма загуба за Богословския факултет и за Софийския университет. Молитвено се сбогуваме в навечерието на всеобщото опрощение: Простете Светейши Владико! Вечна и светла ще пазим паметта Ви!

От опечалената академичната колегия на Софийския университет „Свети Климент Охридски“

***

С минута мълчание в памет на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит започна извънредното заседание на Столичния общински съвет. Председателят на СОС Цветомир Петров откри заседанието с думите, че днес е тъжен ден за православната ни нация, която скърби за загубата на Негово Светейшество Патриарх Неофит. Председателят призова за смирение и диалогичност. Петров посочи, че е свикал настоящата извънредна сесия на Общинския съвет по две причини – първата от тях е, че спокойствието и сигурността на столичани са приоритет, а втората е с цел трезво да се анализира  ситуацията и да се предприемат необходимите мерки за подобряването ѝ. Той апелира всички общински съветници за прагматичен подход и отговорност към тази тема. „Градът ни е дом не само за тези, които сме родени тук, но и за всеки, потърсил подкрепа и възможност за реализация“, каза още председателят на СОС.

***

Кметове на областни градове в страната изказаха съболезнования по повод кончината на патриарх Неофит. Късно на 13-ти март Българската православна църква – Българска патриаршия официално съобщи, че Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е починал след продължително боледуване. Светият Синод се събра на 14-ти март на извънредно заседание, на което бе определена датата за поклонението и погребението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Съболезнователни адреси до Светия Синод на БПЦ-БП изпратиха кметовете:

на София – Васил Терзиев
на Бургас – Димитър Николов,
на Варна – Благомир Коцев,
на Велико – Търново Даниел Панов,
на Видин – д-р Цветан Ценков,
на Враца – Калин Каменов,
на Добрич – Йордан Йорданов,
на Кърджали – Ерол Мюмюн,
на Пазарджик – Петър Куленски,
на Перник – Станислав Владимиров,
на Разград – Добрин Добрев,
на Русе – Пенчо Милков,
на Силистра – Александър Сабанов,
на Сливен – Стефан Радев,
на Стара Загора – Живко Тодоров,
на Хасково – Станислав Дечев,
на Ямбол – Валентин Ревански.

***

Общинският съвет в Перник почете с едноминутно мълчание паметта на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Това стана преди началото на заседание на съвета проведено на 14 март. Патриарх Неофит беше почетен гражданин на Перник. Решението за удостояването му бе взето на извънредна сесия на Общинският съвет в Перник през 2019 година. Номинацията бе направена от инициативен комитет, оглавяван от тогавашния областен управител Ирена Соколова и се базира на изключителния принос на патриарха за възраждането на десетки църкви и манастири в Пернишко. По повод кончината на патриарх Неофит бяха изпратени съболезнователни адреси до Светия Синод от името на кмета на община Перник Станислав Владимиров и областния управител Людмил Веселинов.

***

Като добър, смирен и обединяващ ще запомнят патриарх Неофит братството на Троянския манастир „Успение Богородично“.

***

Игуменът на Бачковския манастир „Успение на Пресвета Богородица“ Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий и служителите на обителта споделят дълбоката си скръб по повод кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. „Дядо Неофит остава завинаги жив в сърцата ни със своето неподправено човеколюбие, свещенопосвещение и монашеско смирение, изпълнил най-важната заповед на Господа наш Иисуса Христа“ – „да любите друг друга“. „В сърцето на човека има светлина и ако не е тя, е мрак. Именно тази светлина виждаше и обгрижваше винаги дядо Неофит и така укрепваше най-човешкото и божественото у всеки един от нас“.

***

Свещеници от Добричката духовна околия отслужиха панихида за упокой на душата на Негово Светейшество патриарх Неофит Български.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Съболезнователен адрес до Светия Синод на БПЦ-БП бе изпратен от Негово Блаженство архиепископа на Албания по повод кончината на Българския патриарх Неофит:

Достопочтеният първоиерарх на Българската църква даде свидетелството на православната вяра чрез смирение, търпение в изпитанието на болестта и нелицемерна любов. Той благослови благочестивия народ на Българската православна църква с бащинска обич и благоразумие, простота и искреност. Изразяваме сърдечните съболезнования на Светия Синод на Албанската Църква, както и на целия неин клир и народ към сестринската Българска Църква. Вечна и блажена памет!

Анастасий – архиепископ на Тирана, Дуръс и цяла Албания

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 405

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content