Продължете към съдържанието

Заупокойна света Литургия, опело и погребение на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит

53591464094 ab896b45c1 o

Траурният камбанен звън на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ събра митрополитите от Св. Синод, епископи, свещеници, монаси, монахини и църковни делегации от Поместните православни църкви и стотици православни християни да отдадат почит в последния път на упокоилия се Светейши Български патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Тялото на покойния патриарх Неофит бе положено в центъра на храм-паметника, а потокът от вярващи, които се редяха в продължение на часове на опашка, за да се простят с него не секна и до завършването на Заупокойната света Литургия.

Богослужението бе предстоявано от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник-председател на Св. Синод, който бе в съслужение с митрополитите-членове на Св. Синод – Техни Високопреосвещенства Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Неврокопски Серафим, Врачански Григорий, Видински Даниил, Доростолски Яков и епископите – Техни Преосвещенства Адрианополски Евлогий, игумен на Рилската св. обител, Велички епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манастири, Тивериополски епископ Тихон, патриаршески викарий, Знеполски епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Агатополски епископ Йеротей, Смоленски епископ Висарион, втори викарий на Пловдивския митрополит, Константийски епископ Михаил, викарий на Ловчанския митрополит, Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, Главиницки епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит, Велбъждски епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архим. Стефан, брат на Троянската света обител, десетки свещеници и протодяконите Александър Нешев, Иван Петков, Деян Коруноски, йеродякон Евтимий, брат на Бачковската света обител и йеродякон Николай Аурелян от Румънската патриаршия. За организацията по посрещането на делегациите отговаряха Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприан и Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод. По протокола за посрещането на дипломатическия корпус, представителите на гражданската власт и на християнските деноминации отговаряше ик. проф. д-р Иван Иванов, както и г-н Емил Велинов, началник “Протокол” при Св. Синод. По посрещането на Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей отговаряха Русенският митрополит Наум и Мелнишкият епископ Герасим. Архиереите взеха участие в отслужването на опелото.

За да отдаде последна почит и да отслужи опелото на упокоилия се патриарх пристигна и Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей, който също се прости с новопреставения Български патриарх Неофит и изказа своите съболезнования на архиереите на Българската църква.

Делегациите на Поместните православни църкви включваха Техни Високопреосвещенства митрополита на Халкидон Емануил, Калиополския и Мадитски митрополит Стефан, Великия еклисиарх дякон Аетий, вторият  патриаршески дякон Калиник, архим. Харалампий Ничев (Вселенска патриаршия); Негово Високопреосвещенство Кесарийския митрополит Теофилакт (Александрийска патриаршия); Негово Високопреосвещенство Вострийския митрополит Тимотей (Йерусалимска патриаршия); Негово Високопреосвещенство Корсунския митрополит Нестор (Руска патриаршия); Техни Високопреосвещенства митрополита на Гора Андрей и Ахалцийски митрополит Теодор (Грузинска патриаршия); Негово Високопреосвещенство Нишки митрополит Арсений и Негово Преосвещенство Тимошки епископ Иларион (Сръбска патриаршия); Негово Високопреосвещенство митрополита на Молдова и Буковина Теофан, архиепископа на Томи и Констанца Теодосий, Плоещки епископ Варлаам, викарий на Румънския патриарх (Румънска патриаршия); Негово Високопреосвещенство Китийския митрополит Нектарий (Кипърска архиепископия); Негово Високопреосвещенство митрополита на Димитриада Игнатий (Еладска архиепископия), Негово Високопреосвещенство  Корчански митрополит Йоан (Албанска архиепископия) и Техни Високопреосвещенства Преспанско-Пелагонийски митрополит Петър, Дебърско-Кичевски митрополит Тимотей и Брегалнишки митрополит Иларион (Православна църква на Северна Македония).

Да се поклонят пред патриарха на Българската православна църква, в храма дойдоха и митрополит Епифаний (Думенко), Н.В.Пр. Монс. Христо Пройков – Председател на епископската конференция на Католическата църква в България и Архиепископ на Софийската Католическата Епархия от източен обред; Н.Пр. Монс. Румен Станев – генерален викарий на Софийско – Пловдивска епархия за латинския обред, Монс. Джорджо Кецца – шерже д’афер на Апостолическата нунциатура в България, монс. Яромир Задрапа, представител на Папския дикастерий за насърчаване на християнското единство и отговорен за отношенията с православните църкви. Н.Пр. епископ Датев Аготян, предстоятел на  Арменската епархия за Румъния и България.

За да изразят своята почит към блаженопочиналия Български патриарх в храм-паметника дойдоха Н.В. цар Симеон II, президентът на Република България Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Народното събрание Росен Желязков, министър-председателят в оставка акад. Николай Денков, вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел, кметът на столицата Васил Терзиев, президентът Георги Първанов, министри, депутати от всички парламентарни групи.

По време на причастния канон митрополит Йоан се обърна със слово, в което каза: „Със съкрушени сърца, с голяма болка и дълбока скръб и тъга, но и с неизменна вяра и упование в нашия Господ Иисус Христос и даруваното ни от Него спасение, изпращаме днес, в последния му земен път, Светейшия наш отец и патриарх Неофит. Прекланяме се пред духовното величие и чистота на неговата светла личност и от дълбочината на сърцата си благодарим на Всеподателя Бога задето ни бе удостоил с честта и радостта да го имаме сред нас, като наш духовен водач по пътя ни като човеци и християни. Земната ни раздяла с него преживяваме тежко и мъчително, но и вярваме, че отсега и занапред православният ни народ има – в лицето на Негово Светейшество – още един усърден молитвеник и горещ ходатай пред Божия престол, който и във вечния живот ще продължава да се застъпва за своето паство, да желае и измолва за Православната ни църква, за земното ни отечество и лично за всекиго от нас Божията милост и любов, благодатна помощ и закрила… Църквата Христова е богочовешки организъм, оставен ни от нашия Господ за наше спасение и наследяване на Царството Божие. В Църквата Христова всички ние сме чеда на нашия Небесен Отец, независимо от призванието си и от мястото си в нея, и сме призвани от Всевишния Бог „за общение със Сина Му Иисуса Христа, Господа нашего“ (1 Кор. 1:9). Животът в Църквата е светотайнствен живот в „единството на духа чрез връзките на мира“ (Еф. 4:2), в „единство на вярата и на познаването Сина Божий“ (Еф. 4:13). Това заповядано ни от Господа съвършено единство беше свят стремеж и на Светейшия наш отец Неофит, който най-много от всичко държеше на него. Към него се стремеше, с всички свои мисли и действия, и искаше да вижда и в нас осъзнаването на необходимостта от него и стремежа към неговото осъществяване в живота ни. Това остава и най-важният негов завет към нас, заедно с беззаветната любов, която имаше към всекиго и към всички, и която сам пръв той ни засвидетелстваше. Нека свято да пазим този негов завет и да се стремим, според силите си, да умножаваме оставеното ни от него богато духовно наследство… Особено сме признателни на Негово Всесветейшество Вартоломей, Архиепископа на Константинопол – Новия Рим и Вселенски патриарх, който с личното си присъствие и с участието си в опелото на Светейшия наш патриарх Неофит засвидетелства още веднъж нашето единство с Църквата-майка – Константинополската Вселенска патриаршия, чиято първородна дъщеря – светата Българска православна църква, днес отдава последна почит и поклон пред един от своите най-достойни предстоятели.

Божията всеопрощаваща любов и Неговата велика милост, Покровът на Божията майка и молитвите на всички отвека просияли Божии угодници да бъдат с всички нас!

Бог да прости и да упокои Светейшия наш първойерарх Неофит новопреставен, да му прости всяко волно и неволно прегрешение, да му въздаде за неговата чиста любов към Господа и Неговата света Църква, да присъедини него – ангелогласния Светейши Български патриарх – към Ангелския хор, който непрестанно възпява Неговата слава, и да го настани там, дето почиват всички праведници!“

През време на цялото богослужение, както и на опелото на Българския патриарх Неофит гвардейци бяха на почетна стража край ковчега на Светейшия ни патриарх. В храма присъстваха и множество свещеници не само от столицата, но от цялата страна, игумени на манастири, монахини, както и стотици православни християни, които със сълзи на очи се прощаваха с упокоилия се предстоятел на Българската православна църква.

След Заупокойната света Литургия опелото бе възглавено от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей. Заедно с него митрополитите-членове на Светия Синод, епископата на Българската църква, митрополитите – делегати на Поместните православни църкви, духовенството и честното монашество се помолиха Бог да дари прошка на греховете и вечен живот на приснопаметния и блаженопочинал Български патриарх Неофит.

Патриарх Вартоломей произнесе слово, в което обрисува живота и делото на Българския патриарх Неофит, като каза: „По човешки е време на траур! На църковен и национален траур! Мъчителна е телесната раздяла, жестоко е сиротството, голямо е вълнението! „Плачи за умрял и проливай сълзи… и продължи тъгуването си по него, според достойнството му», ни съветва Премъдростта на Иисуса, син Сирахов (22: 11 и 38:16-17). Тъгувайте, осиротели православни български братя, честна Йерархия, благочестен клир, благочестиви началници, живеещи в преподобие монаси и скромни монахини; тъгувай Богословски факултет на Софийския университет, чийто пръв декан беше той след неговото възстановяване, както и вие, академични служители на богословието; тъгувайте вие, които сте се посветили на свещената църковна музика, чийто знаменит познавач, преподавател и сладкогласен изпълнител беше приснопаметният; вие, лекари и медицински сестри от Военно-медицинската академия в София, които с научни познания и благоговение послужихте по време на неговата болест и станахте свидетели на неговото страдание, но и на търпението му! Верни и христоименити народе, всички вие! Но не само Вие!  Вашата печал и мъка споделяме всички православни, всички, които «имаме за своя обща майка същото това общо благочестие», по думите на св. Филотей Кокин, патриарх Константинополски. И разбира се, тъгува и нашата света велика Христова Църква в Константинопол, нашата и Ваша обща духовна Майка и Хранителка! И нашето присъствие сред Вас, и молитвата днес от страна на произнасящия тези слова подчертават това… Но, за Бога, братя и чеда, нашата печал не бива да бъде незлечима, нито безутешна, както у другите, които нямат надежда! Изпращаме човек Божи, който с постоянство във вярата посвети целия си живот на Победителя на смъртта, на нашия Господ Иисус Христос и на служение на Неговата Църква! Погребваме един епископ на любовта, наследник на апостолите, свидетел и проповедник на Възкресението, както апостолите! Неговият изхóд и светло преминаване от печалното към най-радостното и от временното към вечното, от трудовете и борбите към наградите и неувяхващите венци! Дерзайте и славете за всичко Бога и Господа на Живота!…

Но онова, което увенча неговата беловласа глава с венеца на освещението беше голямото и велико негово търпение в славословие Богу през жестоките часове на неговата многомесечна болест. Той слушаше св. Йоан Златоуст, който казва: „Ако тялото ти е Христово, то носѝ кръста” (Беседа към посланието до ефесяни, 3). И го носеше до края! Пак според свети Йоан Златоуст, търпението е „царица на добродетелите, основа на подвизите, тихо пристанище.” (До Олимпиада, писмо 13).  От това безбурно пристанище на търпението той вече отплува, опазил чиста своята свещеническа одежда, благославя своето обично паство и възлюбленото си земно отечество, облобизава своите свети братя архиереи, върви мирно с надеждата на възкресението и вечния живот, и акостира безопасно към тихия, защитен и мирен небесен пристан на Царството Божие! В своето пътуване той е съпътстван от свети Климент Охридски,  свети Йоан Рилски, свети Йоан Кукузел, чиито музикални стъпки той от младост следва, и от други светии, които осветиха българската земя, заедно с неговия покровител свети Неофит…“.

След словото на Вселенския патриарх се пристъпи към полагащото се при кончина на духовник внасяне на тялото му в олтара на храма, където приживе е служил пред Божия Престол. След това ковчегът с тялото на патриарха бе изнесен от храм-паметника и беше пренесен на ръце от гвардейците, под звуците на траурен марш и камбанен звън. Траурната процесия продължи с военен кортеж и литийно шествие до митрополитската катедрала “Света Неделя”, където бе извършено погребението на Негово Светейшество патриарх Неофит.  

Литийно шествие с тялото на Негово Светейшество потегли от патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” към храм “Св. Неделя”, където пристигна малко преди 14 ч. Малко преди 14:30 ч. патриархът беше погребан от южната страна на храма, до гроба на Екзарх Йосиф.

Процесията се движеше бавно, съпроводена от много хора. В шествието участваха духовници, митрополити и епископи, както и учениците от Софийската духовна семинария, присъстваха също така президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Росен Желязков, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът-председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, кметът на София Васил Терзиев, министри от правителството в оставка, народни представители, представители на чужди мисии у нас, на вероизповедания и на институции, военни, както и миряни. Шествието беше водено от Гвардейския представителен духов оркестър.

Площадът пред храма бе изпълнен с придошлите духовници и миряни, които ведно пяха „Христос воскресе“ и „Вечная памят“.

Бог да прости Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит!

Вечна и блажена да бъде неговата памет!

Текст: Ангел Карадаков

Снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 359

Skip to content