Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 18 март 2024 г.

366C500ABF011A7D12C903F40C605CF1

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

В Неделя на всеопрощението Негово Високопреосвещенство Востренският митрополит Тимотей от Йерусалимска патриаршия оглави светата Литургия в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. Митрополитът съслужи с Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий и Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод. По време на светата Евхаристия митрополит Тимотей отправи към Бога молитва и за новопреставления Български патриарх Неофит. Молитвено участие в богослужението взе Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум. В края на светата Евхаристия митрополит Тимотей се обърна със слово към множеството православни християни, като каза, че състрадава с българския христолюбив народ, загубил своя архипастир – Българския патриарх Неофит и се моли за него. Той предаде и благословението на Йерусалимския патриарх Теофил III и на Божигробското братство и благопожела на християните Великият пост да бъде благодатен и спасителен, да станат приемници на благодатта, която струи от Гроба Господен и от Христовото Възкресение. Митрополит Тимотей каза още, че за да достигнем до Христовото Възкресение е необходимо да положим усилия, да се подвизаваме духовно, да простим един на други, да се помирим помежду си, защото само по този начин можем да станем участници в Господнята Пасха.

***

Света Литургия за Неделя Сиропустна бе отслужена в храма на Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“. Богослужението беше възглавено от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, духовен надзорник на Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“, в съслужение с ректора на Семинарията – Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий. В светото богослужение участваха още архимандрит Никодим, ефимерият протойерей Козма Поповски и дякон Слави Спасов. Ученици и богомолци изпълниха Божия дом, за да се помолят в навечерието на Великия пост. На клира пяха учениците от дванадесети клас, водени от преподавателя си г-н Тодор Костов. По време на литургията беше произнесена заупокойна ектения за душата на Негово Светейшество Българския патриарх и митрополит Софийски Неофит. В края на светата Литургия Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан се обърна с отеческо слово към вярващите. Той призова християните да засилят молитвата си към Бога, да смирят себе си, да ограничат осъждането на ближния, да се подготвят с Тайнството Покаяние, за да могат достойно да пристъпят към светите Дарове. На всички вярващи владиката пожела спасителен пост. От своя страна Негово Преосвещенство епископ Пахомий благодари на митрополит Йоан за възможността да извършат света Литургия заедно в навечерието на Великия пост. В края на богослужението митрополит Йоан раздаде нафората на учениците и православните християни.

***

На 17 март в Неделя Сиропустна, в катедралния храм на Русе беше отслужена архиерейска света Литургия оглавена от Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит.

***

В престолния град Стара Загора Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи вечерно богослужение, в което взеха участие всички свещенослужители от града. След богослужението, съгласно църковното установление, се извърши взаимното опрощение. Митрополитът благопожела на всички благодатни и спасителни пости, като поиска прошка от всички.

***

На 18 март (в понеделник) от 18:00 ч. бе отслужено Велико повечерие с Канона на свети Андрей Критски I част, в митрополитския храм „Света Марина“, в град Пловдив.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

В неделя на Сирна седмица, на 17 март привечер, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей отслужи Велика вечерня, в Патриаршеския храм „Свети Георги Победоносец“ във Фенер. В края на вечерното богослужение присъстващите архиереи, свещеници и миряни изпросиха и получиха от Негово Светейшество прошка и Патриаршеско благословение и благопожеланията му за благодатни и спасителни пости.

***

На 17 март сутринта, по повод паметта на свети Алексий човек Божий, имен ден на Негово Високопреподобие архимандрит Алексий, игумен на Светогорския манастир „Ксенофонт“ и духовен изповедник на монахините в манастира „Свети Йоан Предтеча“ край село Акритохори, в съборния храм на манастира в Северна Гърция бе отслужена архиерейска света Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Килкийския митрополит Вартоломей, в съслужение с митрополита на Сидирокастро – Макарий.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 258

Skip to content