Продължете към съдържанието

Преждеосвещена литургия в столичния храм „Св. Седмочисленици“

IMG 0674

На 22 март, в столичния храм „Св. Седмочисленици“ бе отслужена бе отслужена втората за Великия пост Преждеосвещена света Литургия. Богослужбата бе предстоявана от архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия. Във великопостното богослужение взеха участие ставрофорен иконом Николай Коцев, предстоятел на храма, протойерей Валентин Кожухаров и свещеник Димитър Събев от храмовото духовенство, йеродякон Вартоломей и дякон Тодор Стоянов.

Великопостните църковни песнопения бяха изпълнени от протойерей Станко Дидов и д-р Андрей Касабов, към които се присъединиха храмовите певци.

Молитвено участие в богослужбата взеха десетки православни християни, някои от които пристъпиха и се причастиха със светите Тяло и Кръв Христови.

В края на Преждеосвещената литургия архимандрит Василий се обърна с кратко слово към верния народ, като го призова да върви в дните на Великия пост с радост и мир.

„Нека през тези дни душите ни да се обновят и да имаме онази радост, която са имали апостолите, когато са видели Възкръсналия Христос. В тези дни на пост ние ще имаме много изкушения, нападения от поднебесните сили на злобата, но най-важното което трябва да съблюдаваме е запазим нашето смирение, нашата разсъдливост, нашето покайно настроение. В тези дни на духовно изпитание ние имаме сигурно оръжие, с което да се браним. То ни е дадено от Самия Господ, за да ни пази – молитвата. Затова ви призовавам да бъдете по-усърдни в своята лична молитва. И през тези дни да бъдете още по-въздържани, по-кротки, по-смирени“ – каза в словото си архимандрит Василий и препоръча на вярващите през тези дни да четат катизми от Псалтира, което ще им помогне още по-дълбоко да се потопят в покайното настроение и да достигнат до искрено себепознаване.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 341

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content