Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 22 март 2024 г.

001

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 22 март ученици от град Кардица бяха приети в сградата на Варненска и Великопреславска света митрополия. По молба на директора на Първа гимназия в програмата на младежите е включено още посещение на православни храмове в морската столица. Образователната им екскурзия е в периода 21 – 23 март, съобщиха от Варненска и Великопреславска митрополия. С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан ставрофорен иконом Дончо Александров – епархийски съветник, и иконом Йордан Найденов – секретар на светата митрополия, приеха и събеседваха с младежите. Духовниците ги запознаха с важни събития от богатата история на епархията. Преводът от гръцки извършиха г-жа Пинелопи Ксантопулу и митрополитският църковен певец Тодор Тодоров, възпитаник на Консерваторията за византийска църковна музика „Свети Йоан Дамаскин“ в град Кардица. Отците преподадоха архипастирския поздрав и благослов на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан, пожелавайки на учениците да се радват на младостта си, да са близо до Църквата, където могат да намерят смисъл в своя живот, както и да прекарат приятно в морския град.

***

Видинска света митрополия и Народно читалище „Цвят 1870“, гр. Видин, организират Празнична вечер по повод Благовещение – празник на благата вест и на майката. Беседа ще бъде проведена от архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия на тема: „Образът на Света Богородица върху своите икони“. Беседата ще се състои на 25 март 2024 г. от 18:00 ч. в салонът на 2-ри етаж на читалище „Цвят 1870“ на пл. „Бдинци“ №6.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 21 март, г-жа Евиения Сидереас, заместник-ръководител на мисията в САЩ в Посолството в Египетската столица, посети официално Александрийската патриаршия. Приемайки Нейно Превъзходителство Сидереас в Патриаршията, Александрийският и на цяла Африка патриарх Теодор Втори изрази радостта си от посещението на изтъкнатия гръцки дипломат в родното място на американската дипломация. Той също така изрази задоволството си от укрепването на сътрудничеството между Съединените щати, Египет, Гърция и Кипър в по-широкия регион на Източното Средиземноморие и подчерта благодарността на Александрийската църква към ръководствата на държавите за тяхната постоянна подкрепа за нейното цялостна мисионерска, пасторална, хуманитарна и духовна работа на африканския континент. Той също така обърна внимание на предизвикателствата, както и на възникващите пречки в това отношение. Накрая, с думи на обич и благодарност, патриархът изрази признателността си към Американския архиепископ Елпидофор, местната Църква и гръцката общност в Америка за тяхната непоколебима подкрепа и доверие в мисионерската дейност. Той отбеляза специално и конструктивната си среща с президента на САЩ Джо Байдън миналата година. В отговор г-жа Сидереас благодари на патриарха за топлото посрещане и изрази постоянната си подкрепа за древната Патриаршия на Александрия и цяла Африка. Последва размяна на възпоменателни подаръци и обиколка на Патриаршеската палата.

***

На 22 март, в петък от първата седмица на Великия пост, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи архиерейска Преждеосвещена света Литургия в катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва.

***

В периода 14 – 18 март, група поклонници, водени от Преосвещения епископ Никифор (помощник-епископ на Светата архиепископия на Яш – Румъния), посетиха местата, където светите апостоли Павел и Варнава проповядваха Евангелието на остров Кипър. Поклонението, което беше организирано от Службата за поклоннически обиколки „Агия Параскеви“ на Светата архиепископия на Яш, ги отведе до Светите кралски и ставропигийски манастири „Свети Неофит“ и „Панагия от Кикос“, където се поклониха на мощите на свети мъченик Неофит и иконата на Богородица, която според преданието е рисувана от апостол и евангелист Лука. Епископ Никифор имаше благословението да отслужи Божествена света Литургия, заедно с духовенството на групата поклонници, в църквата „Свети Лазар“ в четвъртия ден в Ларнака, където се поклониха на гроба на Христовия приятел. Групата също имаше благословията и възможността да се срещне с Предстоятеля на Кипърската църква, Негово Блаженство Архиепископа на Нова Юстиниана и цял Кипър Георги Трети, както и Високопреосвещеният Лимасолски митрополит Атанасий.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 80

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content