Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 23 март 2024 г.

433001561 960450909155846 7682043301870079497 n

НОВИНИ ОТ ЕПАРХИЯТА

Малко повечерие бе отслужено в храм „Свети Димитър Солунски“ в Кюстендил с прочитане на първа статия на Богородичния акатист. Богослужението бе оглавено от Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит.

В Кюстендил бе осветен нов дом на БТА. Водосвет за здраве и благословение извърши свещеник Мирослав Костов, секретар на Архиерейското наместничество в града.

Свещеници от Кюстендилска духовна околия отслужиха водосвет за здраве и благословение на жителите на града и общината по повод „Кюстендилска пролет“.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Светият и Велик Синод на Вселенската патриаршия бе свикан на редовно заседание под председателството на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей на 22 март 2024 г.

Светия Синод реши: След документирано искане на Негово Високопреосвещенство архиепископът на Тиатѝр и Великобритания Никита, Ирландия се отделя като нова митрополия наречена „Света митрополия на Ирландия“, поради нуждите на постоянно нарастващото паство от православни вярващи.

След одобрение на редовно искане на Светия Синод на Америка, Светият и Велик Синод избра двама викарийни-епископи за помощници на Американския архиепископ Елпидофор, архимандрит Нектарий за епископ на Диоклия и архимандрит Антоний за Синадски епископ.

***

Негово Светейшество Антиохийският и на целия Изток патриарх Йоан X изпрати съболезнователен адрес до Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, относно терористичната атака в Москва.

***

Вечерта в петък на Първата седмица от Великия пост, бе отслужено Малко повечерие с канон и акатист към Пресвета Богородица, в централния храм „Възкресение Христово“ в Йерусалим. Богослужението бе оглавено от Негово Светейшество Йерусалимския и на цяла Палестина патриарх Теофил ΙΙΙ.

***

Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий изпрати съболезнователен адрес до Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, относно терористичната атака в Москва, в която загинаха 115 души, а над 140 са ранени.

„Тази вечер цялата Сръбска православна църква, духовенството, монашеството и целият верен народ се обедини с Вас и нашите руски братя и сестри в болка и молитва към Спасителя за невинните жертви на ужасния терористичен атентат в Москва. Молим се Господ да даде изцеление на ранените и пострадалите, а на опечалените семейства сили да запазят паметта на жертвите“ – казва в съболезнователния адрес патриарх Порфирий.

В събота на Първата седмица от Великия пост, в деня, когато светата Църква чества паметта на чудото на свети великомъченик Теодор Тирон, както и празника на Свети Четиридесет Севастийски мъченици по стар стил, Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий отслужи архиерейска Литургия в храм „Свети апостоли Петър и Павел“ в Топчидер.

***

През първата седмица от Великия пост в катедралния храм във Варшава „Света Мария Магдалина“ бяха отслужени Великопостни богослужения. Негово Високопреосвещенство митрополит Савва взе участие във всички богослужения от първата седмица на Великия пост и отслужи първата Преждеосвещена света Литургия в съслужение с храмовото духовенство в сряда, а в петък първа статия от акатиста към Пресвета Богородица.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 60

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content