Продължете към съдържанието

Архиерейска вечерня в чест на Благовещение в старинния храм „Св. София“

IMG 0977

На 25 март Православната Църква отбелязва Благовещение Богородично – денят, в който архангел Гавриил известил на Дева Мария радостното събитие, че ще зачене безсеменно и непорочно Син Божий – Иисус Христос, Спасителя на човешкия род. Тази Блага вест дава и наименованието на празника, който Църквата празнува още от VІІ век.

Благовещение е денят, който по особено тържествен начин се отбелязва в старинния столичен храм „Света София – Премъдрост Божия“, приел го за свой храмов празник.

В навечерието на празника, в столичния храм „Св. София“ бе отслужена празнична архиерейска вечерня с петохлебие. Тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който бе в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Лъчезар Попов, предстоятел на храма, иконом Йоан Карамихалев, иконом Стилиян Табаков, иконом Дилян Цветков, протойерей Васил Танев, свещеник Атанас Забаданов, свещеник Евтимий Куков, свещеник Стефан Игнатов, свещеник Костадин Стойчев, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Ангел Водиничаров.

Църковните песнопения изпълниха певци от хор „Св. Наум Охридски“, с диригент д-р Андрей Касабов. По време на богослужбата владиката пострига за четец, певец и свещоносец осемгодишния Калоян, на когото пожела да помага на свещениците с желание и постоянство.

В края на вечерното богослужение епископ Поликарп поздрави църковното изпълнение с настъпващия празник Благовещение.

„Стоим на прага на един Богородичен празник, изпълнен със съдържание, богат на поучение. Празник, който ни учи на смирение, търпение и доверие към Бога. Нека дошли в храма, според силите и възможностите си, да размишляваме върху думите на св. Архангел Гавриил, да си припомним думите на Света Богородица, да си припомним нейния живот, нейната всеотдайност, нейната скромност и любов към Бога и човеците. Нека в тези дни да си наложим духовен подвиг и да придобиваме тези добродетели. Стоейки пред Майката на човешкия род, ние разбираме защо е най-святата, най-чистата, най-достойната от всички жени и човеци на земята. Нека прегърнем нейното смирение и любов и да заживеем в духовна и телесна чистота“ – каза още владиката.

Той поздрави присъстващите и отправи благослов към духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Светия Синод.

„Благодаря, че дойдохте, за да дадем достойно начало на храмовия празник на тази историческа църква, посветена на Божията премъдрост. На Благовещение Божието Слово се въплъщава и се показва Божията Премъдрост, „която си съгради дом“ и ни показа онова, което е необходимо всички ние да познаваме в мъдрост, в разум и благочестина, а именно Триединнаго Бога. Честит и благословен да бъде този празник, а Света Богородица да ни милва и спасява, и на всеки да въздава за неговите трудове и за неговото усърдие да върви към съвършенството. Лека, благодатна, мирна и спокойна вечер!“ – благопожела още викарият и обяви празничните архиерейските богослужения в София.

По традиция, по време на вечернята бе отслужен и чинът на петохлебието, което бе раздадено в края на службата за здраве и благословение на всички присъстващи.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 359

Skip to content