Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 25 март 2024 г.

80146a85eeb52d18eb210438287d63d7 1

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 23 март в академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ беше отслужена света Литургия за Тодорова събота. По традиция преподаватели и студенти отбелязват заедно този празничен ден. През първата седмица на Великия пост в параклиса бяха отслужени полагащите се за този период богослужения. На Тодоровден света Литургия в академичния храм извършиха ставрофорен иконом Стефан Стайков, председател на църковното настоятелство, в съслужение с йерей Константин Атанасов, стажант свещеник. На празника присъстваха студенти, преподаватели и служители на факултета, както и техните семейства. В проповедта си отец Стефан подчерта значението на причастяването в този ден: чрез приемането на свети Тайни християните се укрепяват духовно, за да преминат изпитанията на великопостния период. Председателят на академичния параклис насърчи присъстващите да продължат поста, да положат усилия да пребивават в покайно настроение, да отделят повече внимание и усилия за духовен подвиг. Така ще имаме Божията закрила, която по благодатен начин ще подкрепи физическите ни и душевни сили, за да можем да стигнем до великия ден на Христовото Възкресение, каза отец Стефан.

***

Празникът „Благовещение“ бе тържествено отбелязан в Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“ с празнична света Литургия и предаването по традиция на този ден семинарско знаме от завършващия випуск на следващия. След празничното богослужение хорът на семинарията отправи музикален поздрав към православните християни по повод големия Богородичен празник.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

В неделя на 24 март Йерусалимската патриаршия отбеляза с патриаршеска съборна света Литургия първата Неделя на Великия пост. Богослужбата оглави Негово Светейшество Йерусалимският и на цяла Палестина патриарх Теофил Трети в Съборния храм „Възкресение Христово“.

***

Негово Блаженство архиепископ на Атина и цяла Гърция Йероним Втори в присъствието на президента на Гърция – Катерина Сакеларопулу, отслужи Молебен в Атинската катедрала „Благовещение“ по повод националния празник 25 март.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 105

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content