Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 26 март 2024 г.

434125447 1188843945771749 1938999923994313497 n 1

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Архиерейска света Литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум за празника „Благовещение“ в храм „Успение Богородично“ в град Попово.

На 25 март в русенския храм „Успение Богородично“ бе отслужена архиерейска света Литургия по повод празника „Благовещение“. Празничното богослужение бе оглавено от Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий.

***

И тази година по стародавна традиция празникът „Благовещение на Пресвета Богородица“ духовно възрадва ученици, преподаватели, ръководство и православни християни в Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“. За 121-ви път семинаристите от завършващия випуск предадоха семинарското знаме с образа на свети Йоан Рилски на следващия курс. Празничният ден започна с тържествена света Литургия в семинарския храм, възглавена от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий, ректор на духовното училище. Той бе в съслужение с архимандрит Мелетий, заместник-ректор, протойерей Козма Поповски и дякон Слави Спасов. Песнопенията изпълниха учениците от 12-и клас на духовното училище. В края на богослужението епископ Пахомий отправи слово към учениците, като ги насърчи да служат ревностно на Църквата и да бъдат верни Христови следовници в своя живот. Празникът продължи с предаването на знамето, което по традиция се извършва пред фиалата в двора на Семинарията. Там учениците произнесоха слова, в които благодариха на своите преподаватели за годините, в които са ги обучавали, на ръководството на Семинарията за грижата и дълготърпението, а своите връстници и съученици насърчиха да бъдат ревностни и да се учат добре, да вярват в Бога и да обичат България.

***

На 25 март – Благовещение, по покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Високопреосвещеният Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний възглави архиерейска света Литургия в храм „Света Богородица – Благовещение“ в Асеновград. В съслужение с него бяха: Пловдивският митрополит Николай, Величкият епископ Сионий, игумен на Троянската и Бачковската света обители, викарните епископи Арсений Знеполски и Висарион Смолянски, архимандрит Максим и свещеници от епархията. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Свети апостол Ерм“, с диригент протопсалт Георги Радев. Всички потърсиха в молитва благодатната закрила на Божията Майка пред Нейната чудотворна икона „Умиление“. Богомолците изповядаха с едно сърце и душа Символа на вярата, благоговейно казаха Господнята молитва „Отче наш…“, като някои пристъпиха към свето Причастие. На светата Литургия присъстваха кметът на Асеновград д-р Христо Грудев, председателят на Общинския съвет г-н Иван Иванов, г-н Вакрил Запрянов и г-н Микеле Санторели – ктитори на храмове, майор Емил Григоров от 4-ти артилерийски полк, сестри от светите обители, държавни и общински служители, общественици. Накрая Високопреосвещеният митрополит Антоний се обърна с боговдъхновено слово за празника и пожела застъпничеството и благодатният покров на Божията Майка да бъде всякога над тях. Духовният празник завърши с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 24 март бе изнесен концерт „Химни на ангели към човешките ритми“ в Културния център „Джемил Кандаш“. „Химни на ангели към човешки ритми“ е народна оратория от композитора Ставрос Куюмцис. Използвайки като поетичен материал песнопения на Великата седмица, Куюмцис, композира лирична творба, базирана на византийска музика, съчетана със западен стил и популярни музикални инструменти. Концертът бе уважен от Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, който след края на концерта се обърна към присъстващите с послание за мир, любов и солидарност.

Вселенският патриарх Вартоломей, по случай празника „Благовещение“ предстоя в едноименния храм във Вафеохорѝоу на Босфора. В църквата присъстваха новоизбраният митрополит на Ирландия Иаков, както и множество богомолен народ, дошли да почетат празника. След литургията патриархът извърши трисагий на гроба на предшественика си патриарх Йоаким Трети.

***

Негово Светейшество Папа и патриарх на Александрия и цяла Африка отслужи молебен за националния празник на Гърция 25 март в Александрия.

***

В понеделник, на празника „Благовещение“ от 10:30 ч. бе извършен молебен в съборния храм „Възкресение Христово“ в Йерусалим по повод националния празник на Гърция 25 март 1821 г. Молебното последование бе отслужено от Негово Светейшество Йерусалимския и на цяла Палестина патриарх Теофил Трети.

***

Негово Блаженство Румънският патриарх Даниил освети параклиса „Свети апостол Андрей“, създаден в румънския парламент в понеделник вечерта на 25 март 2024 г. След освещаването патриарх Даниил произнесе слово, в което подчерта съществуването на параклиси в парламентите на различни държави по света, на летища, болници или други обществени места, в които хората намират мир и надежда.

***

Тържествен молебен бе отслужен в Атинската катедрала „Благовещение“ по повод националния празник на Гърция. Богослужението бе оглавено от Негово Блаженство архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним Втори.

***

Митрополитът на Чешките земи и Словакия Ростислав изрази съболезнования във връзка с терористичната атака в Красногорск, случил се на 22 март 2024 г., при която загинаха над 150 души.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 164

Skip to content