Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 27 март 2024 г.

432777772 961034985764105 4655353743119148790 n

НОВИНИ ОТ ЕПАРХИЯТА

На 23 март Тодорова събота, Негово Преосвещенство Велбъждският епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, отслужи архиерейска света Литургия в храм „Свети Димитър Солунски“ при архиерейското наместничество на гр. Кюстендил. В съслужение с епископ Исаак бяха свещеник Мирослав Костов, секретар на архиерейското наместничество, свещеник Георги Тасков, и дякон Даниел Сираков.

***

На 24 март в катедрален храм „Успение Богородично“ в гр. Кюстендил бе отслужена Василиева света Литургия. Богослужбата с благословението на Преосвещения Велбъждски епископ Исаак, бе оглавена от иконом Светослав Григоров, предстоятел на катедралния храм в съслужение с протойерей Даниел Хаджийски и свещеник Иларион Стоянчов от храмовото духовенство. След Литургията се проведе литийно шествие с хоругви и икони по традиция и бе отслужен молебен за празника „Тържество на Православието“.

***

На 25 март, Негово Преосвещенство Велбъждският епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, отслужи света Литургия в катедралния храм на Кюстендил „Успение Богородично“. С епископ Исаак съслужиха иконом Светослав Григоров, предстоятел на катедралния храм в съслужение с протойерей Даниел Хаджийски, свещеник Иларион Стоянчов от храмовото духовенство и дякон Даниел Сираков. На Литургията присъстваха десетки миряни дошли да почетат празника, между народа бе и монахиня Фотиния, игумения на Граничкия манастир „Свети апостол и евангелист Лука“.

На 25 март, след Литургията в катедралния храм „Успение Богородично“ в Кюстендил, епископ Исаак посети с. Радловци, община Кюстендил по повод престолния празник на храм „Свето Благовещение“, където бе отслужена света Литургия от протойерей Виктор Мачай, предстоятел на тържествуващия храм. Епископ Исаак отслужи водосвет и поръси събралото се множество за здраве и благоденствие.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Православният богословски факултет на Великотърновският университет „Свети свети Кирил и Методий“ отбеляза празника „Благовещение“ със света Литургия, отслужена от отец Марин Маджаров в университетския храм „Свети Евтимий Патриарх Търновски“. В богослужението взеха участие студенти, преподаватели и гости. Празникът продължи с академична лекция на доц. д-р Юлиян Великов на тема „Аз, богословът“. След това деканът на Православния богословски факултет проф. д-р Магдалена Легкоступ откри традиционната студентска изложба и връчи грамоти на 17 бакалаври и магистри. Подборът на отличените творби е направен от комисия с председател доц. Евгений Николов, ръководител на катедра „Църковни изкуства“. В изложбата са включени рисунки и живописни творби, както и миниекспозиция от картини, създадени по време на пленер под ръководството на проф. Красимир Русев. Целта на студентската изложба е да стимулира творческата дейност на студентите. Чрез експозицията могат да се проследят етапите на обучението от 1 до 4 курс, както и надграждането, постигнато в магистърската степен, обясни доц. Мариета Конова, заместник-декан на Православния богословски факултет и преподавател в катедра „Църковни изкуства“.

***

На 25 март празникът Благовещение беше отбелязан със света Литургия в академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Богослужението за деня на Божията премъдрост оглави главен асистент ставрофорен иконом д-р Стефан Стайков, председател на църковното настоятелство на параклиса, в съслужение със стажуващият свещеник отец Тодор Тодоров. В светата Литургия взеха участие преподаватели, студенти и служители на факултета. В края отец Стефан се обърна към празнуващите с пастирска проповед за християнската надежда за спасение и радостта, която изпълва сърцата на вярващите в този празничен ден. По традиция деканското ръководство поздрави с цветя и благопожелания жените, работещи във факултета. Студентите също подариха цветя на своите преподавателки и състудентки.

***

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, възглави празничната света Литургия в Сливенския храм „Свети Николай Чудотворец“. В съслужение с него бяха председателят на храма протойерей Тихон Димитров, ставрофорен иконом Методи Попов, протойерей Панайот Сотиров, свещеник Венцислав Георгиев и дякон Благой Иванов. Митрополит Йоан поздрави всички именници и всички православни жени майки. Той благопожела на всеки, вглеждайки се образа на Пресвета Богородица, да се старае да бъде добър човек, проявявайки човечност и любов към своя ближен.

***

На 25 март – „Благовещение на Пресвета Богородица“, бе отслужена архиерейска света Литургия в посветения на празника храм в село Соколово от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. С архиерея съслужиха предстоятелят на храма иконом Михаил Ковачев, протойерей Тихон Борисов и дякон Андроник Попов. Песнопенията на светата Литургия бяха изпълнени от църковен хор „Благовещение“ с диригент г-жа Доротея Динкова. В проповедта си митрополит Гавриил честити великия празник и изтъкна, че ако спасението и всички Тайнства ги уподобим на едно тяло, то главата е празника Благовещение, ако го нямаше Благовещение, то Господ Иисус Христос нямаше да дойде в плът. Архиереят припомни евангелските събития, когато свети Архангел Гавриил донесъл благата вест на Пресвета Богородица: „Не бой се, Мариам, понеже ти намери благодат у Бога; и ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния“. Пресвета Богородица от висотата на Своята велика вяра смирено дала Своето съгласие: „Ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти“. Владиката пожела и ние да се стараем да проникваме в тайните Божии, да четем светото Евангелие, да се възползваме от Тайнството, което е донесла за нас Божията Майка със Своята чистота, смирение и любов и да се възползваме от това Тайнство, за да можем някога да отидем в Божия рай.

***

В деня Благовещение, на 25 март, когато православните християни възпоменават радостното за всички събитие: свети Архангел Гавриил известил Дева Мария за скорошното раждане на дългоочаквания Спасител, църквата „Свето Благовещение“, гр. Разлог, отбеляза своя храмов празник. В съслужение със свещеници от Разложка духовна околия и митрополитските дякони Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи Златоустова света Литургия. За пълнотата на радостта от празника допринесоха третокласниците, изучаващи СИП Религия – Християнство от ОУ  „Никола Парапунов“, гр. Разлог, с ръководител г-н Илия Пукнев, които поздравиха своя архиерей и присъстващите в храма духовници и миряни с тържествена програма, посветена на Благовещението на Божията Майка. Митрополит Серафим благослови малките ученици да продължават да изучават православната ни вяра, да се украсяват с добродетелите и да следват примера на светиите.

***

Вече седма година доброволци опитват да спасят от разруха най-стария православен храм в Ямбол „Света Троица“. „Храмът е в окаяно състояние – покривът тече, много от стенописите са поразени точно от тези течове. Отвън фасадата е нацепена, камбанарията се руши“, разказва Васко Стоянов, който е един от доброволците. Затова и тази година организират благотворителен базар на големия християнски празник „Вход Господен“ в двора на храма. В базара всяка година се включват десетки миряни. „Ръчно изработени сувенири, сладки, соленки, банички, цветя също сме получавали като дарения за базарите за продажба“, допълва Магдалена Стоянова, също доброволец. Така за седем години с общи усилия успяват да съберат малко над 100 хил. лева, с които преди дни започва ремонт на храма – на покрива, фасадата, подмяна на плочките в двора и канализация. Средствата обаче ще стигнат само за частичен ремонт. „Проектът е доста голям, както и инфлацията в последните години“, отбелязват доброволците. Кампанията за набиране на средства продължава. Дарителската сметка на църквата може да бъде открита на Фейсбук страницата на кампанията „Да спасим храм Света Троица – гр. Ямбол“. Дарения могат да се правят и на място в храма. Според историци църквата „Света Троица“ в Ямбол датира от 17 век. Първо е била вкопана в земята. След учредяването на Българската екзархия на мястото ѝ се издига нова църква през 1871 г. По време на Руско-турската война храмът е опожарен от изтеглящите се османски войски. Съграден е отново през 1884 г. Иконописите са дело на майстори от Тревненската школа.

***

На 25 март учениците от 2-ри А клас в ОУ „Иван Вазов“ в Русе, с преподавател г-жа Росица Рачева, поздравиха своите майки за християнския празник Благовещение. Специален гост в училището беше и Негово Преосвещенство Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит. Много емоционални преживявания предизвика тържеството, както за присъстващите, така и за децата. Епископ Макарий благослови учениците и им пожела да възрастват във вярата и да бъдат все така ученолюбиви.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Италианското правителство предаде 500 000 евро за възстановяване на разрушения катедрален храм „Преображение Господне“ в Одеса, съобщи кметът на града Генадий Труханов. Централният храм на украинския град беше разрушен от руска ракета през юли 2023 г. Помощта е отпусната в рамките на споразумение между правителството на Италия, ЮНЕСКО и местната власт след изготвянето на доклад за щетите по сградата. Църквата, която е паметник на ЮНЕСКО, пострада при ракетен обстрел, като ракетата попадна в олтара на храма. Властите предприеха укрепване на сградата и възстановяване на покрива още преди пристигането на помощта от Италия: „Нямахме време да чакаме, защото можехме да загубим това, което беше останало от катедралата след удара на ракетата. Затова със средства на благодетели и енориаши на Одеската епархия беше възстановен покривът и започна работа по възстановяването на най-пострадалата част от сградата“. Италианците обмислят по-мащабен дългосрочен формат на сътрудничество с правителството на Украйна за възстановяване на Одеса и за прилагане на систематичен и цялостен подход към опазването на културното наследство в града. 

***

Вселенската патриаршия бе посетена във вторник (26 март) от митрополита на Маронѝя и Комотинѝ – Пантелеймон, придружен от областния управител на Източна Македония и Тракия г-н Христодулос Топсидис, кмета на Комотинѝ г-н Йоанис Гарани, кмета на Маронѝя г-н Апостолос Йоану и служители от администрацията на Светата митрополия. Негово Високопреосвещенство посети Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, за да могат представителите на държавната власт да изразят почитта си и да поискат благословията на патриарха за изпълнение на задълженията им, при избирането им на последните общински избори. Негово Светейшество сърдечно приветства гостите, поздрави кметовете за избирането им и подчерта топлите връзки и отношения на Църквата-Майка към Гърция и Тракия.

***

Научна конференция се състоя в Белград за историята и културното наследство на Косово и Метохия. С присъствието на архиереи на Сръбската църква, представители на правителството, както и участието на изтъкнати академици от сръбската университетска общност, конференцията, озаглавена: „Косово и Метохия – история и културно наследство“ бе открита на 26 март от Негово Светейшество Сръбския патриарх Порфирий.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 112

Skip to content