Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 28 март 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

В дните около Благовещение в редица училища в страната се проведоха специални учебни занятия, посветени на големия християнски празник. Архиереи, свещеници и учители се постараха да разкажат на малките ученици за евангелското събитие, което християните отбелязват също като ден на жената-християнка и на майката. В навечерието на Благовещение учениците от първите класове на Трето основно училище „Братя Миладинови“ в град Гоце Делчев посетиха Неврокопска митрополия, където се срещнаха с митрополит Серафим. Първокласниците с интерес изслушаха разказа на владиката за евангелското събитие. Той с радост отговори на всички въпроси, които му зададоха малките ученици. Накрая архиереят благослови децата и им пожела да бъдат здрави и да напредват в учението.

***

На 25 март в Русе Главиницки епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит, гостува на учениците от 2-ри клас с учителка г-жа Росица Рачева в Основно училище „Иван Вазов“. Децата научиха за евангелското събитие и подготвиха специални картички, с които поздравиха своите майки за християнския празник Благовещение. Епископ Макарий благослови учениците и им пожела да растат във вярата и да бъдат все така ученолюбиви. За всички ученици в епархията образователни картички за празника Благовещение, осигури Русенският митрополит Наум.

***

На 26 март почина монахиня Марина (Стоянка) Стоянова Кънчева. Родена на 26 август 1937 г. в пазарджишкото село Хаджиево, през 1953 г., на шестнадесетгодишна възраст, тя постъпва като послушница във Врачешкия манастир. Постригана е за монахиня на 4 декември 1963 г. от блаженопочившия патриарх Максим, който тогава е Ловчански митрополит. Тя е първата постригана от него монахиня и той ѝ дава името Марина по неговото светско име. Около десет години след монашеското ѝ пострижение поради трудова злополука в манастира и други заболявания монахиня Марина дълго време се лекува. И макар сърцето ѝ да остава в манастира, както пише в своето прощално писмо, се налага да заживее „в света“. Установява се в гр. Драгоман, където е дългогодишен църковен певец до 2017 г. Опелото ѝ бе извършено в храм „Свети Седмочисленици“ в София на 28 март, в четвъртък от 12:00 ч. Бог да я прости и приеме в Своето небесно царство!

***

На заседание на правителството на 27 март по предложение на министър-председателя в оставка акад. Николай Денков са били отпуснати средства за доизграждането на храм „Свети архидякон Стефан“ в Южния парк в София. Средствата са в размер на 3 500 000 лв. и се предоставят по бюджета на Министерския съвет за 2024 г. Решението на кабинета удовлетворява в пълнота и дори надхвърля размера на сумата, поискана от Софийска митрополия с молба от блаженопочиналия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит. Строежът на храма „Свети Стефан“ продължава близо двадесет години. Той започва през 2006 г. Замислен е като един от най-големите храмове в столицата. Поради икономически затруднения изготвеният проект за голям храмов комплекс заедно с енорийски център и крипта не успява да се осъществи и през 2013 г. проектът е променен. Към днешния момент са построени камбанария и в нея параклис „Свети Максим Изповедник“, който беше осветен през 2016 г. От настоятелството на храма се надяват, че той ще бъде успешно завършен и в него ще се черкуват живущи от столичните квартали „Гоце Делчев“ (включително „Мотописта“), „Стрелбище“, „Иван Вазов“, „Манастирски ливади – Изток“, „Кръстова вада“, „Хладилника“ и „Лозенец“ (в района около парка). През 2022 г. строителни работи бяха подновени с намерението храмът да бъде завършен, макар и не в тези грандиозни мащаби, в които беше замислен в началото на изграждането му.

***

В ранните часове на 27 март, на 74-годишна възраст се престави в Господа ставрофорен иконом Тодор Димитров. Отец Тодор е роден на 31 януари 1950 г. в град Първомай. Завършил е Духовната академия „Свети Климент Охридски“ през 1974 г. Ръкоположен е за дякон на 17 януари 1973 г. в пловдивския храм „Света Троица“ и за свещеник на 18 януари 1973 г. в асеновградския храм „Свети Атанасий“ от блаженопочившия Пловдивски митрополит Варлаам. Назначен за председател и енорийски свещеник в храм „Благовещение“ в Асеновград през 1973 г. Отличен е с офикия „протойерей“ и „иконом“ от Пловдивския митрополит Варлаам през 1982 г., и за „ставрофорен иконом“ от Пловдивския митрополит Николай на 25 март 2011 г. от 2016 г. до кончината си служи в храм „Свети Йоан Рилски“ в Асеновград. Опелото и погребението на отец Тодор се сътояха на 28 март, четвъртък, от 13:00 часа в храм „Благовещение“ в Асеновград.

***

Университетският център за изследване на религиите при Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и издателство „Изток-Запад“ организират дискусия на тема „Човешката личност и тялото на Църквата. Тайнство и Есхатон“. Тя ще включва представянето на две книги: „Тайнство и съборност на Църквата“ и „Тайнство и Есхатон“ (София: „Изток-Запад“, 2023 г.) от протойерей д-р Сава (Щони) Кокудев, главен асистент в Богословския факултет. Представянето и дискусията ще се състоят на 3 април, сряда, от 18:30 ч. в Нова конферентна зала, Ректорат, Северно крило, ет. 2.

Как съвременните проблеми за човека се отнасят към въпроса за Църквата, която е общност и „Тяло Христово“, по думите на свети апостол Павел? Има ли различни възгледи за участието на човека в общото тяло на Църквата, което в светлината на православната традиция и духовен опит е светотайнствено есхатологично събитие? Върху тези и други въпроси ще протече дискусията във връзка и с представяните книги. Водещи на представянето ще бъдат проф. д-р Симеон Евстатиев и Любен Козарев. Участници в дискусията ще са проф. д-р Калин Янакиев, проф. д-р Иван Христов, проф. д-р Владимир Градев, доц. протойерей д-р Стоян Чиликов, гл. ас. протойерей д-р Сава Кокудев.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

28224ce8123ddefc2f9f4565791fa638 1

На 22 март, Вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова беше на посещение в българското неделно училище „Йордан Йовков“ към посолството ни в Букурещ и се срещна с ученици и техните родители. Протойерей Кирил Синев, представител на Българска патриаршия в Букурещ, също присъства на срещата и ѝ подари новоизлезлия годишник „Братска любов на българската православна църковна общност в Румъния“. По-късно същия ден в Националната опера на Букурещ г-жа Йотова откри изложбата „Осемдесет години от спасяването на българските евреи в документи от фонда на Национална библиотека „Свети свети Кирил и Методий““. В своето слово тя изтъкна и решителната роля на Българската православна църква в този исторически акт.

Дни преди това, на 23 март – Тодоровден, в румънския град Търговище се състоя честване на празника Тодорица, организирано от местното българско сдружение „Заедно“. На събитието почетен гост беше г-жа Йотова.

Вицепрезидентът се срещна и с архиепископа на Търговище д-р Нифон, почетен митрополит и патриаршески екзарх. Архиереят изказа своите съболезнования към българския народ за загубата на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. По време на разговорите беше обсъдена ролята на Православната църква в съхраняването и насърчаването на националната идентичност, както и в преодоляването на различни съвременни предизвикателства към православната вяра. Подчерта се нуждата от по-интензивно присъствие на православието в Европейския съюз. Беше изтъкната ролята на етническите българи в Румъния за усилване на сътрудничеството между двете страни и поместните ни църкви.

На следващия ден, 24 март, „Неделя Православна“, в Букурещ протойерей Кирил Синев участва в отслужването на утринна и света Литургия в църквата – университетски параклис „Свети Николай“ – Гика. Песнопенията бяха изпълнени от хора за източноцърковна музика „Псалтирион“. След прочитането на евангелския откъс проповед върху празника Тържество на православието произнесе предстоятелят на храма свещеник д-р Васил Гаврила. Църквата беше изпълнена до краен предел от богомолци от града и студенти от местните университети.

Вечерта на същия ден се състоя концерт на Софийска филхармония в пищната зала „Атенеум“ в Букурещ, построена в далечната 1888 г. Изсвирени бяха Четвърти концерт и Четвърта симфония на Бетовен. Концертът се провежда след цели осемдесет и две години от предходното гостуване на филхармонията в румънската столица през 1942 г. Диригент бе маестро Найден Тодоров. Всичките 800 места в залата бяха запълнени. На събитието присъстваха посланикът на България в Румъния, служителите на посолството, протойерей Кирил Синев и Милен Бакалов, служител на Русенска митрополия. Концертът завърши в бурни овации от публиката.

***

На 25 март, Грузинската православна църква отбелязва своята Автокефалия, която тя обявява през 1917 г., като отхвърля руската църковна зависимост. И през тази година местоблюстителят на Грузинския патриаршески престол митрополит Шио Муджири отслужи молебен в катедралния храм на Тбилиси „Света Троица“.

***

Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей присъства и говори на IX среща на възпитаниците на училище „Галатá“ във вторник на 26 март 2024 г.

***

Следобед в понеделник, на 25 март, се проведе концерт в патриаршеско училище „Свещения Сион“ за националната годишнина на Гърция. Тържеството беше организирано от архимандрит Матей, както и от преподавателите и учениците на училището. Празникът бе уважен от Негово Светейшество Йерусалимския и на цяла Палестина патриарх Теофил Трети, множество духовници, родители, учители, както и представители на Гръцката местна власт в Йерусалим.

***

С молитвеното участие на Негово Светейшество Сръбския патриарх Порфирий, Негово Преосвещенство Ремезианския епископ Стефан отслужи архиерейска Преждеосвещена света Литургия в катедралния храм „Свети Сава“ във Врачар. По традиция Белградското духовенството първо пристъпи към тайната на изповедта преди Великия ден на Христовото Възкресение.

***

Американският архиепископ Елпидофор председателства заседанието на Светия Синод на Американската архиепископия към Вселенската Патриаршия, което се свика чрез телеконференция, и назначи, в съответствие с действащия устав на Американската архиепископуя, местоблюстител на овакантената митрополия на Денвър. На заседанието Светият Синод реши да назначи Негово Високопреосвещенство Чикагският митрополит Натанаил за местоблюстител на Денвърската света митрополия до интронизацията на Негово Високопреосвещенство Листрийския митрополит Исаия. Светият и Велик Синод на Вселенската патриаршия ще избере следващия митрополит на Денвър, на предстоящото си заседание.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 344

Skip to content