Продължете към съдържанието

Втора статия на Богородичния акатист бе прочетена в столичния храм „Покров Богородичен“

P3290122 1

Съгласно програмата на Софийска света митрополия за съборните богослужения по време на Великия пост, в петъчния ден на втора седмица, 29 март, бе отслужена втора статия от Богородичния акатист в столичния храм „Покров Богородичен“.

Молитвеното Богородично последование бе предстоявано  от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха протойерей Георги Янъков, предстоятел на столичния храм, и йеродякон Вартоломей.

Във вечерната богослужба молитвено участие взеха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, както и столични свещеници.

Възхваляващите Света Богородица песнопения бяха изпълнявани от Софийския свещенически хор, дирижиран от ставрофорен иконом Кирил Попов.

В празнично и богато украсения с пролетни цветя храм множество християни от цяла София се събраха и отправиха съборна възхвала към Божията Майка.

В словото си след прочитане на втора статия на Богородичния акатист епископ Поликарп разказа за съдържанието и смисъла на акатиста. Акатист от гръцки означава не-седален – през време на самото молитвено последование не се седи. Това е молитвена Богородична възхвала, която светите отци са определили да се чете на четири части в първите четири петъци на Великия пост, а в петата седмица в петък – целият акатист към Пресвета Богородица.

„Когато се събираме в храма, ние не просто влизаме да се молим, но влизаме да си отдъхнем и почерпим вдъхновение. Молим се Богородица да бъде застъпница пред Божия престол за нас“ – започна словото си архиереят. „Започвайки от живота на Девата да черпим пример за християнски живот – как да живеем, как да мислим, как да разсъждаваме – хубаво е по-често да говорим, да проповядваме, да възхваляваме Пресвета Богородица, припомняйки си по-често нейния живот, нейната всеотдайност, нейната скромност и любов към Бога и човеците. Нека в тези дни на пост и молитва да си наложим духовен подвиг и да придобиваме тези добродетели. Да се поучаваме от нейното смирение и послушание, което прояви към Бога. Поздравявам всички дошли да почетат празника и да се помолят пред Богородичния образ наречен „Скоропослушница“. Божието благословение и Неговата велика милост по молитвите на Своята Пречиста и свята майка ба бъдат върху всички вас! Лека и спокойна вечер и нощ!“ – благослови владиката.

След богослужбата дълга опашка се нареди пред образа на Пресвета Богородица, за да се помоли.

Текст: йеродякон Вартоломей

Снимки: Димитър Цонков

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

P3290145

Visits: 283

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content