Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 30 март 2024 г.

0N7A7967 1024x683 1

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 28 март в Руския културно-информационен център в София се откри изложба на иконографски образи и декоративно-приложно изкуство на художничката Екатерина Титова „Благолепие“. След приветствените думи изпълняващ длъжността директор на Руския дом г-н Дудаев и протойерей Владимир Тишчук, председател на Подворието на Московския и цяла Русия патриарх в София, представи на вниманието на всички посетители на изложбата филм за иконата. След филма художничката Екатерина Титова разказа за своята работа, като се спря подробно на характеристиките на рисуваните от нея икони, а също така разказа за това как църковните орнаменти могат да се използват в декоративното изкуство. Вечерта завърши с великолепно изпълнение на хóра на Подворието под диригентството на Василена Ченова-Стефанова и постна почерпка за всички присъстващи. На откриването на изложбата присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова.

***

На 29 март, в храм „Свети свети Кирил и Методий“, гр. Монтана, след Малкото повечерие с втората статия от Богородичния акатист с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил се състоя концерт на хористи към храм „Свети свети Кирил и Методий“, гр. Монтана. В края на концерта, Негово Високопреосвещенство изказа своята благодарност към изпълнителите за усърдието и положеният труд.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 29 март Негово Високопреосвещенство архиепископът на Австралия Макарий предстоя на Малкото повечерие с Богородичен канон и акатист втора статия от малкия трон в патриаршеския храм „Свети Георги Победоносец“ във Фенер.

***

По случай националните празници 25 март 1821 г. и 1 април 1955 г. в залата на фондация„Архиепископ Макарий III Кипърски“ в четвъртък на 28 март се състоя конференция. На събитието присъстваха Негово Блаженство Кипърският архиепископ Георгий III, министърът на отбраната г-н Василис Пáлмас, от името на президента на Република Кипър г-н Никос Христодулѝдис. представители на държавната власт, държавни и административни служители, офицери от Националната гвардия, духовенство и множество народ.

***

Архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним II присъства в петък следобед на 29 март, в храм „Свети Йероним“ в Авлона Атика, на последованието Малко повечерие с втората статия на акатиста към Пресвета Богородица. Богослужението оглави архимандрит Никодим, втори секретар на Светия Синод на Еладската архиепископия. На 30 март сутринта архиепископ Йероним бе посрещнат в храма и предстоя на утринна и Божествена света Литургия.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 63

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content