Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 31 март 2024 г.

434751223 7607780089273940 3794023935180217495 n 2

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 29 март, Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Иаков предстоя на Малко повечерие и прочете Втора статия от Богородичния акатист в катедралния храм на Силистра „Свети апостоли Петър и Павел“.

В неделя втора на Великия пост, митрополит Иаков отслужи архиерейска Василиева света Литургия в катедралния храм „Свети апостоли Петър и Павел“ в Силистра. По време на Литургията бе извършено и дяконско ръкоположение.

***

Архиерейска света Литургия бе отслужена в храм „Свети Йоан Рилски“, в село Малко Враново на 30 март. Богослужението оглави Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум.

***

На 30 март, в храм „Свети Георги Победоносец“ – село Беловец, община Кубрат, бе отслужена архиерейска света Литургия оглавена от Преосвещения Главиницки епископ Макарий. Около светия престол бяха също протойерей Валентин Добрев, йерей Илиян Тошков и дякон Иван Анчев. Песнопенията изпълни протойерей Мирослав Павлов. В края на богослужението епископът говори за подвига на преподобни Йоан Лествичник. За да поздравят свещенослужителите в храма дойдоха кметът на община Кубрат г-н Алкин Неби и кметът на село Беловец г-н Ерсин Ахмед.

***

На 31 март – Втора Неделя от Великия пост – на свети Григорий Палама, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, оглави архиерейска света Литургия в митрополитския храм „Света Марина“ в Пловдив. В съслужение с епископа бяха: архимандрит Максим и духовници от града. Литургичните песнопения изпълни смесеният хор при храма с диригент г-жа Росица Димова. Десетки благочестиви християни присъстваха на богослужението, използвайки  благодатното време на Великия пост, за да укрепят своята вяра и смирят духа си, да изпросят в молитва Божията милост и закрила, и съучастват в духовната радост, която дава всекиму светата Литургия. Те изповядаха с едно сърце и душа Символа на вярата, а някои пристъпиха към светите Тайни Христови. По време на светата Литургия Българската православна църква се сдоби с нов презвитер. След Великия вход епископ Арсений ръкоположи за свещеник дякон Павлин Ангелов. „Достоин!“ – отекна силно и радостно  в храма. По време на причастния епископ Арсений се обърна към верния Божи народ с пастирско слово за подвига на великия подвижник, богослов, йерарх и чудотворец свети Григорий Палама, утвърдил учението на исихазма – благото безмълвие, съпроводено с непрестанна вътрешна молитва. Архиереят се обърна с отечески напътствия към новоръкоположения презвитер Павлин Ангелов за достойно изпълнение на свещеническото служение с ревност, усърдие и непоколебимост пред трудностите и изпитанията, служейки всеотдайно на Бога и светата Църква. Накрая Знеполският епископ Арсений преподаде на всички архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

***

Архиерейска света Литургия бе отслужена в храм „Свети Йоан Рилски“ в град Бургас. Богослужението оглави Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 31 март, Негово Светейшество Папа и патриарх на Александрия и цяла Африка Теодор Втори, при посещението си в Светата митрополия на Киншаса в Централна Африка отслужи света архиерейска Литургия в храм „Свети Николай Чудотворец“, където ръкоположи нов епископ – Тимотей Нтумба, за епископ на новосъздадената епархия на Гóмас и Мегáло Кѝву.

***

На Божи гроб камбаните възвестиха Възкресението Христово. Тържественото „Алилуя“ отекна в Йерусалим в ранните часове на събота, 30 март: това е особеността на базиликата на Божи гроб, където Пасхалното бдение се чества по-рано поради нуждите, свързани със статуквото, което регулира живота на различните християнски общности на базиликата. Ето защо пасхалното бдение в Йерусалим се смята за майка на всички бдения. Тържествената Литургия бе оглавена от Латинския патриарх на Йерусалим Негово Високопреосвещенство кардинал Пиербатиста Пицабала, в съслужение с множество свещеници. В своята проповед кардинал Пицабала призова: „Нека вдигнем погледа си! Евангелистът първо ни казва, че жените повдигат погледа си: това е израз, който казва, че се е случило нещо ново, нещо, което не зависи от човешките сили, което означава че Бог е станал присъствие. И че човек, за да види това чудо, трябва да вдигне поглед“. Именно от мястото, където всичко това беше физически извършено, където смъртта беше победена и ни беше даден Животът, кардинал Пицабала заключи: „Нека спрем да търсим сред мъртвите Този, Който е жив. Нека Пасхата днес бъде покана да тръгнем, да отидем в нашата днешна Галилея, за да търсим знаците на Неговото присъствие: присъствие на живот, любов и светлина“.

***

Във Великденското послание за 2024 г. патриарсите и църковните представители в Йерусалим отправиха нов призив за „незабавно и устойчиво прекратяване на огъня“ в ивицата Газа. В съобщението си религиозните представители потвърдиха молбата си за бързо доставяне на хуманитарна помощ, освобождаване на всички задържани и безпрепятствен достъп на медицинския персонал, който да се грижи за ранените и болните. Те също така се застъпиха за преговори, подпомагани от международната общност, за постигане на трайно прекратяване на военните действия и постигане на устойчиво разрешаване на конфликта. „Ние вярваме, че само по този начин може най-накрая да бъде предложено всеобхватно решение за справедлив и траен мир тук, в земята, където нашият Господ пожертва живота си, събаряйки разделителната стена на враждата, за да предложи на света надеждата за помирение“, казаха религиозните представители.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 64

Skip to content