Продължете към съдържанието

Преждеосвещена света Литургия и офикия в столичния храм „Св. Дух“

10

На 3 април, с благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол бе отслужена Преждеосвещена св. Литургия в столичния храм „Св. Дух“.

Богослужението бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Константин Вълчев, предстоятел на храма, протойерей Йоан Маджуров, протойерей Христо Димитров, протойерей Йосиф Стоименов от храмовото духовенство, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения изпълниха храмовите певци Марио Стоименов и Иван Свраков. По време на богослужбата бе отличен с офикия „ставрофорен иконом“ дългогодишният предстоятел на храма отец Константин Вълчев. Слагайки ставрофорния кръст на гърдите му, епископът му пожела все така достойно служение на Църквата и народа.

„Да не спира да работи, да не жали нито време, нито средства, нито сили, а да бъде полезен в това призвание, което е приел доброволно, и в което се е посветил с желание. Нека с усърдие продължи да се грижи за онова, което му е поверено до края на дните си“ – каза още владиката.

На великопостното богослужение молитвено присъстваха десетки софиянци, мнозина от които се бяха подготвили и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови. В края на св. Литургия към събралото се църковно изпълнение се обърна епископ Поликарп.

„В поредната, трета седмица на Великия пост, отслужихме поредната Преждеосвещена литургия, в която се съединихме, причастихме със светото Тяло на Господа Иисуса Христа. Няма по-голяма радост за човек, който се подвизава да се съединява с Този, в Чието име прави този подвиг. Няма по-голяма радост за православния християнин от тази да приема от частицата на светото Христово Тяло. Чрез това приобщаване ние се докосваме до Божествената любов, която ни въздига и усъвършенства… Нека одухотворени и облагодатени да вървим достойно през оставащи дни на Великия пост.“ – пожела епископът и поздрави духовенството, певците и църковното изпълнение от името на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол.

Поздрав и благодарност към епископа за посещението му в енорията отправи отличеният предстоятел на храма ставрофорен иконом Константин Вълчев. Развълнуван заради наградата, той подчерта че тази офикия го задължава и сподели колко още много работа му предстои. Той благодари на владиката за подкрепата през годините и му отправи благопожелания с красив букет цветя.

Празничната богослужба завърши с Многолетствие за Високопреосвещения Врачански митрополит Григорий, за Преосвещения Белоградчишки епископ Поликарп, за новоотличения ставрофорен иконом Константин, за свещенството, за протойерей Йосиф, който на този ден отбелязва 9 години от свещеническото си ръкоположение и за имения ден на всички благочестиви и православни християни.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: йеродякон Вартоломей

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 441

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content