Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 4 април 2024 г.

434753913 967384611795809 2659495581174025950 n

ОТ ЕПАРХИЯТА

На 3 април, бе отслужена архиерейска Преждеосвещена св. Литургия в храм „Св. вмчк Мина“ в гр. Кюстендил. Богослужението бе оглавено от Негово Преосвещенство Велбъждският епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит.

***

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2024 г. в общ размер на 450 000 лв., от които 50 000 лв. за ремонт на храм „Св. Троица“, кв. „Драгалевци“, 300 000 лв. за доизграждане на храм „Св. Патриарх Евтимий“ в ж.к. ,,Люлин“, и 100 000 лв. за ремонт на храм „Св. Петка Търновска“, гр. Севлиево, обл. Габрово. Допълнителните финансови средства са необходими за удовлетворяване на религиозните нужди на вярващите православни християни в горепосочените части на гр. София и гр. Севлиево.

***

Изложба, посветена на изграждането на православния храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“, беше открита в Народното събрание. Експозицията съдържа 23 документални пана, които проследяват етапите на строителство, вярата, любовта и съпричастността на хората. Храмът се намира в столичния квартал „Люлин“ и ще бъде най-големият в страната от 1989 г. насам. Събитието беше организирано по инициатива на Сдружение „За национален и духовен възход – Свети Патриарх Евтимий Търновски“. Заместник-председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси г-н Венко Сабрутев съобщи, че на свое заседание Министерският съвет е отпуснал сумата от 300 000 лв. като целеви средства за довършването на храма. Той отбеляза, че държавата трябва да се включва в повече подобни богоугодни инициативи. Най-ценното в храма „Св. Патриарх Евтимий“ е, че строителството му изгради общност от сплотени сърцати хора, които допринасят за това другите да живеят и да се чувстват по-добре, подчерта кметът на столичния район „Люлин“ г-н Георги Николов. Той изрази надежда, че храмът ще бъде завършен в най-кратки срокове. При откриването на изложбата беше отслужен водосвет оглавен от Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийска света Митрополия. След това известният музикант и композитор Хайгашод Агасян изпълни песента „Молитва“.
Проектът е дело на екип от 13 архитекти, а основният камък беше тържествено положен в началото на 2022 г. от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Храмът се помещава на разгърната площ от 1836 кв. м. и се  състои от три етажа. Височината на камбанарията му ще надвишава 29 метра, а на кубето 26. В основите са положени три камъка – от Паметника на свободата на връх Шипка, от духовната столица на православието Атон и от старопрестолната столица на България – Търновград. На събитието присъстваха народни представители, духовници, миряни и журналисти.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Инцидент с бой в православен храм в Константинопол на 1 април стана достояние на турските и гръцките медии. В храма „Св. Архангели“ в кв. „Бююк дере“ архимандрит е нападнал митрополита на Кидония – Атинагор. Нападателят е бил архимандрит Хрисант, гл. катехизатор на Патриаршията. От кадрите на охранителните камери се вижда как митрополитът влиза в храма и отива да се поклони на иконата на Света Богородица, давайки разпореждания за началото на службата. Внезапно той е нападнат от архимандрита, който започва да го удря. Служител на храма се намесва и отстранява афектирания клирик, а митрополитът гневен напуска църквата. До физическия сблъсък се е стигнало заради спор за началото на вечерното богослужение. Архимандритът е настоявал то да започва в 15 ч., а митрополитът искал да започва в 16 ч. Във въпросния ден митрополитът е пристигнал в желания от него час и казал на архимандрита, че може да си тръгва. Това е предизвикало гнева му и той е нападнал митрополита.

***

Евродепутатът г-н Вангелис Меймаракис посети Патриаршията във Фенер, където бе посрещнат от Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей.

***

Във вторник, на 2 април, Негово Светейшество Йерусалимският и на цяла Палестина патриарх Теофил III бе посрещнат в манастира на Францисканския орден в Йерусалим, по повод Възкресение Христово, което бе отбелязано от римокатолиците на 31 март по Григорианския календар.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 215

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content