Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 5 април 2024 г.

434483368 480655714288435 506351361363188689 n

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 4 април, в манастирския храм „Св. Никола“ игуменът на Бачковския манастир, Преосвещеният Велички епископ Сионий, в съслужение с братята на св. обител, отслужи Преждеосвещена св. Литургия в чест на упокоилия се на този ден, преди 620 години, последен патриарх на Втората българска държава, св. патриарх Евтимий Търновски. Промисълът на нетленната и животворяща Троица, на която ни завеща светият патриарх, вкаменил ръката на палача и определил за място на последна негова утеха и упокой Бачковската обител. В нея светителят се завърнал към исихасткото монашеско „умно делание“, като не оставил и утвърждаването в православната истина с пример и слово на братя и поклонници. Удостоилият се Бачковски манастир като мястото на вечен покой за заточения патриарх Евтимий е и място, където сега всеки православен българин може да отдаде почит на делото на светителя пред светите му мощи. В края на св. Литургия, игуменът епископ Сионий и манастирските братя с литийно шествие се отправиха на поклонение пред мощите на светеца, изложени в съборния храм на манастира. Пред раката със св. мощи бе прочетен Акатиста на патриарх Евтимий от епископ Сионий и молитва към небесния покровител и последен Търновски патриарх, за опазване на българския народ от всяко зло.

***

На 5 април, в храм „Св. Димитър Солунски“ при Архиерейското наместничество в гр. Кюстендил, Негово Преосвещенство Велбъждският епископ Исаак, в съслужение с храмовото духовенство отслужи архиерейска Преждеосвещена св. Литургия.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 4 април, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум гостува на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей в Константинополската патриаршия, където стана официалното представяне на българския превод на патриаршеската книга „Среща с тайнството. Съвременен поглед към Православието“. Изданието беше реализирано през 2023 г. от Русенската света митрополия с богословско приложение от Диоклийския митрополит Калистос (Уеър) и биографични бележки на архидякон Йоан Хрисавгис. В предговора към нея Русенският митрополит Наум представи книгата, която митрополията издава с чест, отговорност и радост, като написана с „топлота и лично отношение, с голяма ерудиция“ и за богатата духовност на Православната църква. Митрополитът я определи като „покана за разговор, който да се води без предубеждения и страхове, но добронамерено и открито с всички хора с добра воля, независимо от техния етнос и религия“. Книгата съдържа исторически поглед към Православието и Вселенската патриаршия през вековете до днес, богословски анализи за дара на богословието, литургията и иконописта, монашеството като избор и призвание, за духовността и тайнствата в живота на християните. Един особен и ценен нюанс в нея са богословските и пастирски размисли върху темите за чудото на творението и отношението християнство-екология в съвременния свят, темата за вярата и свободата в Бога, поглед към глобализацията в съвременния свят, въпросите за национализма, религията, политиката и културните традиции, както и междурелигиозния диалог, в който участва Вселенската патриаршия. Тревожните тенденции на фундаментализма и расизма, войната и надеждата, както и пътят на помирението правят тази книга особенно ценна за християните днес. В биографичните бележки за патриарх Вартоломей архидякон Йоан Хрисавгис отбелязва: „Делото на патриарха е огромно и както той много добре разбира, не е безопасно. Патриарх Вартоломей стои между „славата и бездната“, по думите на един негов приятел, който му се възхищава… И за да бъдем по-точни, стои между Кръста и Възкресението“. Преводът от гръцки език е на Златина Иванова.

***

На свое заседание на 22 март 2024 г., Св. Синод на Цариградската Вселенска патриаршия е учредил нова своя епархия. Тя ще се нарича митрополия за Ирландия. Засега в Ирландия има само една гръцка православна църковна община – „Благовещение Богородично“ в гр. Дъблин. На същото заседание е избран за Ирландски митрополит Зинополският епископ Иаков, викарий на Канадския архиепископ Сотирий. Ирландия досега беше част от Архиепископията на Тиатира и Великобритания, създадена в 1922 г. Първоначално тя е включвала в своята юрисдикция освен Великобритания още Франция, Германия, Австрия, Унгария, Италия и Малта. В 1963 г. всички останали страни са обособени в отделни диоцези и архиепископията остава само с юрисдикция на Британските острови. Названието Тиатирска е заимствано от древната епархия на Тиатира в Западна Мала Азия. За отбелязване е, че и тримата викарни епископи на Тиатирската и Великобританска архиепископия днес носят титли на някогашни малоазийски епархии. Отделянето на Ирландия в самостойна митрополия стана по искане на Тиатирския и Великобритански архиепископ Никита.

***

Високопреосвещеният архиепископ на Австралия Макарий проведе среща с министър-председателя на Гърция г-н Кириакос Мицотакис в Атина. Срещата се състоя в двореца Максимос, където Негово Високопреосвещенство получи топло посрещане от гръцкия министър-председател, който изрази силен интерес да се запознае с живота на гръцката общност и Православната църква Австралия. По този повод г-н Мицотакис поздрави архиепископа за 100-годишнината от основаването на св. архиепископия на Австралия и го помоли да предаде своите пожелания на богодарувания народ на петия континент. От своя страна, архиепископът на Австралия благодари на правителството на Гърция за проведените мерки и инициативи, към национализма на петия континент и по-широко към гръцките емигранти.

***

На 5 април, в петък на Трета седмица от Великия пост, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил, взе молитвено участие в Преждеосвещената св. Литургията в храм „Св. Александър Невски“ в едноименния манастир край Переделкино. Службата бе оглавена от ръководителя на Административния секретариат на Московската патриаршия  архиепископ Тома. В края на службата предстоятелят на Руската православна църква поздрави архиепископ Тома с 25-годишнината от монашеското му пострижение.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 53

Skip to content