Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 7 април 2024 г.

НОВИНИ ОТ ЕПАРХИЯТА

На 6 април в събота, Негово Преосвещенство Велбъждският епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, бе на посещение в Гранишкия манастир „Св. апостол и евангелист Лука“, където отслужи Златоустова архиерейска св. Литургия по повод празника „Успение на Св. Методий Славянобългарски“.

***

Районът на църквата „Св. Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на културата с национално значение, а е и под егидата на ЮНЕСКО, беше почистен и  залесен с фиданки. Това стана в рамките на Седмицата на гората, каза директорът на Горското стопанство – Дупница, по чиято инициатива и съдействие е станало почистването. Църквата „Св. Петка“ е уникална. Осветена е през 1598 година. Реставрирана е и е посещавана от много туристи от цялата страна. Селото е обезлюдено, а районът около храма е имал нужда от почистване и освежаване, в акцията се включиха и деца. Седмицата на гората включваше и още редица инициативи в Кюстендилско.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Св. Николай“, построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето, се нуждае спешно от ремонт. През 2002 г. западния корниз на църквата се срина, а експерти дадоха становище, че църквата се нуждае от цялостна реконструкция. От тогава до днес, сумата за ремонт на храма е нараснала неколкократно, като само за последните три години нужните средства са се увеличили от 2 на над 4 милиона лева. В храма „Св. Николай“ е открито първото училище в Търново, а след Освобождението в църквата са заседавали и депутати от Учредителното събрание. Повече от година отне на Министерството на културата да определи като сграда с местно значение и храмът да получи полагащия му се статут на паметник на културата от национално значение.

***

На  7 април по повод Неделя Кръстопоклонна, в катедралния храм на Силистра „Св. апостоли Петър и Павел“ бе отслужена архиерейска Василиева св. Литургия. Богослужението оглави Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков, в съслужение с храмовото духовенство. Пред благочестивия народ бе изнесен за поклонение Светия Кръст Господен.

***

На 7 април, Неделя Кръстопоклонна, в храм „Св. Петка“, с. Гагово, бе отслужена архиерейска св. Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум. Според богослужебната традицията, в края на Великото славословие бе изнесен за поклонение Светия Кръст Господен в средата на храма. В своята проповед епископът се спря на Кръста като символ на изкупителното дело на нашия Господ.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 5 април Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей отслужи третата статия на Богородичния акатист във Влахернския храм в Константинопол, където исторически това богослужебно последование е изпълнено за първи път след обсадата на града от аварите през 626 г. Да се помолят заедно с патриарха и с енорията на Влахерна бяха дошли Халикарнаския епископ Адриан, патриаршески викарий за тази част на Града, архимандрит Вартоломей, игумен на светогорския манастир „Есфигмен“, заедно с група поклонници от дружеството на приятелите на св. обител, архимандрит Антим, протосингел на митрополията на Ксанти, заедно с ученици от града, както и много други вярващи, пожелали на този ден да изпросят молитвите на пресвета Богородица за себе си и за своите близки. В края на богослужението Вселенският патриарх Вартоломей благодари с особено задоволство на архимандрит Вартоломей за неговата ревност всяка година да присъства на третата статия на акатиста и го насърчи в неговия тежък, но отговорен и важен за Църквата подвиг, като му пожела новият граждански губернатор на Атон да извърши на дело това, което говори публично по Есфигменския въпрос. След това патриархът получи подаръци и се срещна с децата, гостуващи специално за тази среща от Гърция. На богослужението присъстваха и взеха молитвено участие генералните консули на Гърция и на Украйна в Града.

***

Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей предстоя на Божествена Василиева св. Литургия на Неделя Кръстопоклонна в патриаршеската църква „Св. Георги Победоносец“ във Фенер. На св. Литургия присъстваха и няколко митрополити. Изнасянето на Светият Кръст и последвалата св Литургия бяха отслужени от гл. секретар на Светия и Велик Синод – архимандрит Воспóриос и архидякон Екумéниос.

***

На 6 април в навечерието на Неделя Кръстопоклонна и по стар стил празника Благовещение, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи всенощно бдение с чин изнасяне на Честния и Животворящ Кръст Господен в катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва. С Негово Светейшество съслужиха: Волоколамският митрополит Антоний, председател на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия; Раменският епископ Алексий, личен секретар на Негово Светейшество, както и духовенството на храма.

***

Архиерейска св. Литургия бе отслужена от Негово Светейшество Сръбския патриарх Порфирий, в храм „Св. Сава, св. мъченик Юстин и света Мария Египетска“ в манастира Челие. На този ден Йерусалимската, Руската, Сръбската, Грузинската, Чехословашката, Полската и Църквата в Република Северна Македония отбелязват и Трета Неделя от Великия пост – Кръстопоклонна, но и празника „Благовещение“ по стар стил.

661276cdd22db

***

Негово Светейшество Католикос-Патриархът на Грузия Илия II присъства на архиерейска св. Литургия отслужена в патриаршеския храм на Тбилиси „Св. Троица“, където поздрави верния благочестив народ с празника „Благовещение“.

***

Съборния храм на Ватопедския манастир отбеляза храмовия си празник с архиерейско бдение и св. Литургия, оглавени от Негово Високопреосвещенство Австралийският архиепископ Макарий.

Материала подготви йеродякон Вартоломей (Фердов)

Visits: 138

Skip to content