Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 8 април 2024 г.

436934792 740690641584741 9123735965491110690 n

НОВИНИ ОТ ЕПАРХИЯТА

Негово Преосвещенство Велбъждският епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, се включи в „Маратон на четенето 2024“ с откъс от „Евангелие в преразказ за деца“ пред децата от подготвителните групи на Основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ в гр. Кюстендил.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 7 април, Трета Неделя от Великия пост – Кръстопоклонна, в храм „Св. св. Кирил и Методий“, в гр. Гоце Делчев, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим оглави архиерейска Василиева св. Литургия. Предния ден на 6 април (събота) от 17:45 ч. се проведе литийно шествие със Светия Кръст, осветен на Голгота, от сградата на Неврокопската света митрополия до катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“.

***

Излезе от печат специален брой на „Църковен вестник“, посветен изцяло на кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Настоящият бр. 7 на официоза на БПЦ-БП обхваща събитията от оповестяването в късната вечер на 13 март на скръбната вест за упокояването на предстоятеля на Българската православна църква, отслужените на 14 март заупокойни последования и поклонението пред приснопаметния патриарх, до опелото, траурното шествие по централните улици на София и погребението при митрополитския столичен храм „Св. Неделя“ на 15 март. В броя публикуваме и обширна Биография на Българския патриарх Неофит, както и съболезнователни писма от Предстоятелите на Поместните църкви и водещи политици.

***

В третата Неделя на Великия пост св. Православна църква издига пред очите и сърцата на своите верни чеда Честния и Животворящ Господен Кръст, та водени и укрепявани от него никой да не отпадне от пътя към светлото Христово Възкресение. На този ден Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейска Василиева св. Литургия в митрополитския храм „Св. Марина“ в Пловдив. В съслужение с владиката бяха: Знеполският епископ Арсений, викарий на митрополита, архимандрит Максим, свещеници от града и дякони. Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев. Преди началото на св. Литургия Негово Високопреосвещенство изнесе от св. олтар и постави върху украсен с цветя аналой една от най-големите светини на богохранимата Пловдивска епархия – частицата от Светия и Животворящ Кръст Господен, която се съхранява в манастира „Св. Троица“ на Кръстова гора. Mиряните бяха дошли с благоговеен трепет в храма, за да се поклонят на светинята, да се укрепят духовно в средата на Великия пост и съучастват с молитви в светата богослужба. В края на богослужението Високопреосвещеният митрополит Николай се обърна към Божия народ с архипастирско слово, в което разясни дълбокия смисъл на страданието и спасителната за нас саможертва на Кръста на Божествения кръстоносец Господ Иисус Христос.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

В Неделя, на 7 април, в катедралния храм „Свети Николай“ в Каиро – Египет бе отслужена патриаршеска Василиева света Литургия оглавена от Негово Светейшество Папа и патриарх на Александрия и цяла Африка Теодор II. По време на Литургията бе извършена и хиротонията на новия епископ на Джуба и Южен Судан Константин.

***

В неделя на 7 април, Йерусалимската патриаршия отбеляза празникът „Благовещение“ в Назарет. По този случай бе отслужена патриаршеска света Литургия оглавена от Негово Светейшество Йерусалимския и на цяла Палестина патриарх Теофил III.

***

Отбелязана бе паметта на преподобни Юстин Попович – 130 години от рождението му, 45 години от кончината му и 10 години от прославяне като светец, на празника Благовещение. По този повод бе изнесена конференция в Белград – Сърбия, която бе открита от Негово Светейшество Сръбския патриарх Порфирий.

***

Св. Синод на Гръцката архиепископия, в окръжно послание, което беше прочетено в Неделя Кръстопоклонна във всички църкви в страната, призова родителите да не възпрепятстват децата си, ако те пожелаят да посветят себе си на свещеническо служение. Поводът за посланието е седмицата на свещеническото призвание, която Гръцката църква отбелязва в този период на Великия пост с различни инициативи. Св. Синод се обръща към младите хора, които носят в себе си пламъка на свещенството, да приемат призива на Христос и да служат на Него, на Неговата Църква и народ, както и към родителите им.

***

От следващата учебна година в руските училища няма да се преподава повече предметът „Основи на православната култура“, предвижда Министерството на образованието на Руската Федерация със своя заповед от 19 февруари 2024 г. От федералния държавен стандарт за основно общо образование се изключва предметната област и предметът „Основи на духовно-нравствената култура на народите на Русия“ (ОДНКР). Така православието няма да бъде отделен предмет на учениците от 5. до 9. клас. Вместо това някои теми ще бъдат включени в предмета „История на нашия край“ или краезнание. Планира се да бъдат разработени „единни учебници по история, които да се използват във всички образователни организации, изпълняващи образователни програми за основно общо образование“, се казва в обяснителната записка към документа. „Основи на православната култура“ се изучаваше задължително в руските училища от 5. до 9. клас, като в последния клас се държеше и изпит по предмета. Основно изискване към предмета беше да има „културологичен характер“ и „да възпитава патриотични ценности“. Освен православие учениците можеха да изучават също ислям, будистка, еврейска култура или светска етика. Предметът беше въведен експериментално през 2010 г. в някои региони, а от 2012 г. стана задължителен за всички руски училища. Най-голям брой ученици (съответно техните родители) избираха предмета „Светска етика“, традиционно над 40%, а Православие избираха около 30% от учениците. Московска патриаршия е решила да създаде комисия, която да разгледа едностранното решение на Министерството на образованието „за съгласуване на позициите“.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 117

Skip to content