Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 12 април 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 12 април (петък) от 18:00 часа, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи Малко повечерие с Богородичен канон и акатист IV статия в катедрален храм „Успение Богородично“, град Хасково. В храма бе донесена за поклонение Чудотворната икона на Пресвета Богородица „Златна ябълка“.

***

В Тетевенска духовна околия, в храм „Всех Святих“ бе отслужена архиерейска Преждеосвещена света Литургия оглавена от Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил. След Литургията бе проведена свещеническа конференция за свещенството на Тетевенска духовна околия.

***

437558674 825652852940327 8827572616350275117 n

Във Видин от новата 2024-2025 учебна година ще заработи частно начално православно училище. На 22 март 2024 г. то е било вписано със заповед на министъра на образованието в регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование. Училището е съвместна инициатива на Видинска митрополия и фондация „Частно начално училище митрополит Неофит Видински“. То ще се помещава в сградата на епархийското училище във видинския квартал „Калето“, в непосредствена близост до митрополитския храм „Свети Николай“. През новата учебна година училището ще приема деца за предучилищна група и ученици в първи клас. Това е първото частно училище в община Видин. Неговите учредители ще се стремят в него да се съчетават модерно образование с традициите на българското училище и православната духовност. Училището носи името на бележития Видински митрополит Неофит, управлявал Видинска епархия от 1914 до 1971 г. По негова инициатива е изградено Епархийското девическо професионално училище „Тома Лозанов“ във Видин през 1934 г. То е част от многобройните благотворителни инициативи на митрополита-добротворец. В училището са се обучавали бедни девойки от епархията, а към него е функционирала трапезария за бедни деца. Тази година се навършват 90 години от освещаването и първия прием на ученици в него. Видинското училище ще е второто у нас частно начално православно училище. Първото беше открито в Ловчанска епархия през 2019 г.

***

На 12 април, в храм „Успение Богородично“ – гр. Попово, се състоя четвъртата статия от Богородичния акатист прочетена от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий. Богородичния канон изпяха свещеници и семинаристи от духовната околия.

***

На 12 април ученици от град Серес (Сяр) посетиха Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ като част от учебна екскурзия. Възпитаниците на 2-ро училище в гръцкия град бяха водени от директорката на учебното заведение Василики Зета и учители. Младежите на възраст от 12 до 15 години са участници в програмата „Палеографията – пътешествие на писането“ на Патриаршеския институт за патристични изследвания в Солун. Те се занимават с изучаване на история, ръкописи и културно наследство. Екскурзията в България е част от усилията на учителския екип за обогатяване и разширяване на знанията на учениците. Групата от Гърция беше посрещната от заместник-декана на факултета доц. д-р Светослав Риболов, гл. ас. д-р Полина Спирова и гл. ас. д-р Янис Каминис. Доц. Риболов покани гостите в аулата на учебното заведение и разказа за 100-годишната история на богословската школа.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним Втори се срещна с кандидат-духовниците, които посъветва да не се огъват и да не се страхуват от събитията на последните дни в Гърция. Архиепископът посочи, че младите духовници ще срещат трудности по пътя си. В крайна сметка трудности има навсякъде, отбеляза Негово Блаженство, като подчерта, че нищо не можем да направим в този живот, в което да няма трудности. „Не трябва да се огъвате, не трябва да бъдете страхливи, обичайте Бога и Му се молете“, посочи архиепископът и ги прикани да си сътрудничат и да продължават да трупат знания.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 88

Skip to content