Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 14 април 2024 г.

53650021425 45fa3b9d20 o

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 12 април Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи Малко повечерие с канон към Пресвета Богородица и четвъртата част от Богородичния акатист в катедралния храм „Успение Богородично“ в град Хасково. Преди началото на богослужбата в храма тържествено бе внесена Чудотворната икона на Божията Майка – „Златна ябълка“, която бе посрещната с камбанен звън и благоговеен трепет от стеклите се боголюбиви християни. В съслужение с владиката бяха: викарните епископи Арсений Знеполски и Висарион Смолянски, архимандрит Максим, и свещеници от Пловдив и Хасково. Пред Чудотворния образ на Божията Майка красивите песнопения бяха изпълнени антифонно от Високопреосвещения митрополит Николай с духовниците и митрополитския хор „Св. апостол Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев. В храма, посветен на Божията Майка, Високопреосвещеният митрополит Николай прочете четвъртата част от Богородичния акатист. Сред присъстващите бяха: областният управител на Хасковска област г-жа Гинка Райчева, зам.-кметът на Хасково г-жа Мария Вълчева, кап. Михаил Костадинов от 31-ви механизиран батальон, държавни и общински служители, общественици. Дошлите в храма миряни се умилиха от присъствието на ученици от 1, 2 и 3 клас на ОУ „Пенчо Славейков“ от Димитровград, изучаващи СИП „Религия – православие“, с преподавател д-р Делян Тодев. Децата казаха Господнята молитва „Отче наш“, изпяха „Богородице Дево“ и получиха благословление от митрополит Николай. След края на богослужението архипастирят на Пловдивска епархия се обърна към народа със вдъхновено слово за значението на акатиста на Пресветата Божия Майка и за благодатното застъпничеството на Пресвета Богородица пред Своя Син и наш Бог Господа Иисуса Христа. Поклонението пред Чудотворната икона на Света Богородица „Златна ябълка“ продължи до късно вечерта в храма.

***

Архиерейска света Литургия бе отслужена в Кабиленския манастир „Рождество Богородично“ от Високопреосвещения Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.

***

На 13 април бе отслужен чинът „Обновление на храм“ на църквата „Света Параскева“ в гр. Лозница, след основен ремонт по програмата за развитие на селските региони, а след обновлението и архиерейска света Литургия. Богослуженията бяха оглавени от Високопреосвещения Русенски митрополит Наум.

На 14 април, Четвърта неделя на Великия пост, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум извърши чин на обновлението на храм „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Исперих и отслужи Василиева света Литургия. В съслужение с него беше викарият Главиницки епископ Макарий, както и ставрофорен иконом Георги Георгиев – архиерейски наместник на Разградска духовна околия, иконом Кольо Димитров, иконом Михаил Михайлов, протойерей Станимир Велчев и дяконите Димитър Ангелов и Иван Анчев. Храмът в гр. Исперих е построен през 1929 г. Ремонтът му е извършен също по Програмата за развитие на селските региони.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

„Думите не успяват да опишат тъгата от престъплението, извършено в търговския център в град Сидни – Австралия, както и дълбоката ни скръб от трагичната загуба на нашите невинни събратя“ – каза в слово Негово Високопреосвещенство Австралийският архиепископ Макарий. „От дълбочината на сърцето си се обръщам към роднините и приятелите на загиналите, и им изказвам най-искрените си съболезнования, както от мен така и от местния Свети Синод на Светата ни архиепископия“. На 13 април в събота, мъж намушка, фатално с хладно оръжие шестима души в претъпкан търговски център в Сидни преди да бъде застрелян. Осем души, включително деветмесечно бебе, са ранени. 40-годишният нападател е бил застрелян в търговския център „Уестфийлд“ в източното предградие на Сидни Бонди Джънкшън от полицейска служителка, пристигнала на място. Жертви са пет жени и един мъж.

***

Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей, присъства в олтара на Патриаршеския храм „Свети Георги Победоносец“ във Фенер за Литургията на Четвърта неделя от Великия пост. Литургията бе оглавена от Негово Високопреосвещенство митрополитът на Филаделфия Мелитон в съслужение с митрополитът на Перистасеос Ириней и Иконийският митрополит Теолипт. В края на Василиевата света Литургия бе отслужена трисагий за упокоението на душите на покойните архиереи на Вселенския престол, починали през последните три години.

***

Негово Светейшество Солунският митрополит Филотей, отслужи архиерейска света Василиева Литургия в патриаршеския и ставропигиален манастир „Света Анастасия Фармаколитрийска“ на 14 април в четвърта неделя на Великия пост и по случай честване паметта на свети Теона архиепископ Солунски и втори ктитор на манастира. На богослужението молитвено участваше и Милетския митрополит Апостол. В събота, на 13 април, седмия игумен на светата обител, Високопреосвещеният Милетски митрополит Апостол, отслужи Велика възкресна вечерня с петохлебие.

***

В събота на 13 април, Негово Високопреосвещенство Американският архиепископ Елпидофор ръкоположи архимандрит Нектарий за Диоклейски епископ.

Литургията и хиротонията на новия епископ се състояха гръцката православна архиепископска катедрала „Света Троица“ в Ню Йорк. Сред присъстващите йерарси бяха бившият американски архиепископ Димитрий, митрополит Апостол от Ню Джърси, епископ Атинагор от Назианзо, епископ Севастиан от Зела, епископ Йоаким от Амисос, епископ Теофан от Филомелион, епископ Христофор от Амфиполис и десетки духовници.

***

На 14 април, Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий отслужи света Литургия в църквата „Свети апостол и евангелист Лука“ в Кръняча.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 188

Skip to content