Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 18 април 2024 г.

437856950 975298871004383 3902990701522279034 n

ОТ ЕПАРХИЯТА

На 17 април, в храм „Св. Димитър Солунски“ в двора на Архиерейското наместничество на Кюстендилска духовна околия бе отслужена архиерейска Преждеосвещена св. литургия. Богослужението бе оглавено от Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит.

Същия ден вечерта в митрополитския катедрален храм в Кюстендил бе отслужено Малко повечерие и бе прочетен целия Канон на св. Андрей Критски от епископ Исаак, в съслужение с храмовото духовенство.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 17 април, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил оглави Преждеосвещена света литургия в храм „Възнесение Господне“ в Ботевград. С архиерея съслужиха Константийският епископ Михаил, викарий на Ловчанския митрополит, архиерейският наместник на Ботевградска духовна околия ставрофорен иконом Борис Петров, йеромонах Нектарий, протойерей Иван Петров и дякон Андроник Попов. След богослужението беше проведена четвъртата свещеническа конференция в Ловчанска епархия през този Велик пост с духовниците от Ботевградска духовна околия. Обсъдени бяха въпроси, които вълнуват духовниците и вярващите.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Българската православна църковна община (БПЦО) „Св. Седмочисленици“ в Рим и мисиите в Анцио, Нетуно и Колеферо отпразнуваха „Неделята на св. Йоан Лествичник и паметта на св. Мартин папа Римски. Литургията отслужена в храм „Санта Мария ин Монтичели“ бе оглавена от Високоблагоговейния иконом проф. Иван Иванов в съслужение с иконом Делян Цветков председател на църковното настоятелство на столичния храм „Св. пророк Илия“ в кв. Княжево, София. След службата Иван Иванов, църковен администратор за Италия и Малта и председател на БПЦО „Св. Седмочисленици“ направи заседание на настоятелството и бяха решени въпроси, касаещи участието на делегирани представители на бъдещия Извънреден събор на Епархията.

***

Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей, в рамките на посещението си в Атина, се срещна с министъра на образованието и религиозните въпроси на Гърция Кириаáкос Пиеракáкис, в Представителството на Вселенската патриаршия. По време на срещата те имаха възможност да обсъдят въпроси от общ интерес.

***

Грузинският митрополит на Поти Григорий отправи призив към грузинското правителство да прояви отговорност и да оттегли спорния закон „За прозрачност на чуждото влияние“, който предизвика многохилядни протести в Тбилиси. Това е втори опит на грузинското правителство в рамките на една година да приеме закон, който имитира руския закон „За чуждестранните агенти“, превърнал се в инструмент за политически репресии в Руската федерация. Вече трети ден по улиците в Тбилиси протестират десетки хиляди души, има много задържани от полицията. Един от аргументите на правителството е, че този закон е „в защита на Грузинската православна църква“ от дейността на определени неправителствени граждански организации, които в продължение на години атакували Грузинската църква. Според правителството „осветляване на техните дарители“ ще попречи на тяхната дейност. Грузинският митрополит призовава държавните институции да запазят гражданския мир и да не допуснат враговете на Грузия да използват ескалацията на напрежението и да застрашат нейната независимост. Грузия има горчив опит с гражданските войни през последните няколко десетилетия, довели до многобройни жертви.

***

На 17 април вечерта, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил прочете целия канон на свети Андрей Критски в патриаршеския храм „Христос Спасител“ в Москва.

***

В Православния културен център във Варшава Негово Високопреосвещенство митрополитът на Варшава и цяла Полша Сава се среща с членовете на Централния съвет, по повод 45-годишнината от създаването на Православното младежко братство в Полша и 100-годишнината от основаването и признаването на Полската православна Поместна Църква.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 97

Skip to content