Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 19 април 2024 г.

53660487411 b20e133794 o

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Светата Православна църква е установила в първите четири дни от Великия пост да бъде прочетен на части Великият покаен канон, съставен от свети Андрей Критски. В сряда на Петата седмица от поста се отслужва Малко повечерие, през време на което канонът се прочита изцяло. На 17 април с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай последованието беше възглавено от Знеполския епископ Арсений – викарий на митрополита, в митрополитския храм „Св. Марина“ в Пловдив. В съслужение с архиерея бяха: архимандрит Максим и духовници от града. Песнопенията изпълниха митрополитският хор „Св. апостол Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев и сборен състав от пловдивските църковни хорове с диригенти г-жа Росица Димова, г-жа Дорис Хофман и г-жа Гергана Люцканова. Затрогващите покайни слова, съставени от свети Андрей Критски, отново събраха вярващите за молитва в Божия дом. Духовниците поред четяха стиховете на последованието, а всички отпяваха припевите, викайки към Твореца: „Помилуй ме, Боже, помилуй ме!“. Накрая верните християни се поклониха пред иконата на Спасителя, просейки от Него прошка за своите прегрешения. В края на повечерието Преосвещеният епископ Арсений се обърна към миряните с вдъхновено слово, в което изтъкна дълбокия смисъл на канона на св. Андрей Критски, който ни подтиква към духовна промяна, която можем да постигнем чрез Светата църква в тайнството покаяние. Викарният епископ преподаде на всички архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

***

На 17 април, в русенския катедрален храм „Св. Троица“ бе прочетен целия Велик покаен канон от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум и храмовото свещенство. След последованието владиката произнесе проповед.

***

Продължава мисията „Направи добро, предай нататък“ на учениците от средно училище „Св. Климент Охридски“ в мездренското село Зверино. Те са доброволци към клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле“. Заедно с техния ръководител Петя Илиева и игумена на манастира архимандрит Йоаникий, учениците отново почистиха и освежиха двора на Черепишкия манастира „Успение Богородично“. Светата обител се готви да посрещне редица миряни в следващите празнични дни.

***

Дни преди започването на пасхалните празници ученици от основно училище „Братя Миладинови“ в с. Кърналово, Община Петрич засадиха вечно зелени бели ели в двора на енорийския храм – „Св. Атанасий Велики“. „Вярвам, че каузата „За зелена България“ възпитава децата да бъдат отговорни, грижовни, позитивни, креативни! Нужна е любов, за да правиш добро! А да научиш децата на това не е лесно, но е безценно!“, споделя един от организаторите Андон Янкулов.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

В неделя, на 14 април, с благословението на Негово Светейшество Папа и патриарх на Александрия и цяла Африка Теодор II, бе интронизиран за новосъздадената епархия на Джуба и Южен Судан, Негово Преосвещенство епископ Константин.

***

На 19 април, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил прочете целия акатист на Пресвета Богородица в катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва пред Серафимо-Дивеевската икона на Божията Майка „Умиление“, килийната икона на св. Серафим Саровски.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 6

Skip to content