Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 21 април 2024 г.

53665241389 0bcc3039ae o

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

В петък на Петата седмица от Великия пост светата Православна църква е отредила да бъде отслужено Малко повечерие с канон към Пресвета Богородица и целия Богородичен акатист. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави последованието в храм „Успение Богородично“ в кв. Горни Воден на Асеновград. Пред Чудотворната икона на Света Богородица „Одигитрия“, или по-известна у нас като „Златна ябълка“, първата статия от Богородичния акатист прочете ставрофорен иконом Тодор Хаджиев, втората – архимандрит Максим, третата – Преосвещеният Знеполски епископ Арсений, а четвъртата – Високопреосвещеният митрополит Николай. На следващия ден – 20 април, Акатистна събота, в Богородичния храм Негово Високопреосвещенство митрополит Николай възглави и архиерейската света Литургия. В съслужение с владиката бяха: викарните епископи Арсений Знеполски и Висарион Смолянски, архимандрит Максим, свещеници от околията и митрополитският протодякон Илиян Александров. Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“, с диригент протопсалт Георги Радев. Стотици миряни от всички краища на страната пристигнаха за празника, посветен на една от най-големите православни светини – Чудотворната икона на св. Богородица „Златна ябълка“, по чиято милост са станали и продължават да стават в наши дни безброй чудеса. В края на богослужението митрополит Николай се обърна към всички с архипастирско слово, в което припомни за чудодейното зачеване на жена, описано в синаксара на йеромонах Ананий Клинис от 1765 г., която за благодарност украсила иконата с ябълка от злато, откъдето идва и наименованието на чудотворната Богородична икона „Златна ябълка“. Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

На 21 април, в Пета Неделя на Великия пост, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, възглави архиерейската Василиева света литургия в митрополитския храм „Св. Марина“. В съслужение с епископа бяха архимандрит Максим и свещенослужителите на храма. Литургичните песнопения изпълни смесеният хор при храма с диригент г-жа Росица Димова. По време на светата Литургия, след Великия вход епископ Арсений ръкоположи за свещеник дякон Николай Ненов, син на отец Кръстьо Ненов. „Достоин!“ – отекна силно и радостно в храма. По време на причастния епископ Арсений се обърна към верния Божий народ с пастирско слово за покайния подвиг и равноангелската святост на преп. Мария Египетска, извървяла пътя на покаянието, извело я от най-дълбоките дебри на греха до най-високите Небесни селения. След края на богослужбата Знеполският епископ Арсений отслужи панихида по повод 40 дни от блажената кончина на приснопаметния Български патриарх и Софийски митрополит Неофит.

***

На 20 април, в деня Акатистова събота, възпитаници на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ организираха пролетно почистване на централни варненски храмове. Точно в 08:00 ч. екипи от доброволци курсанти започнаха работа около шест предварително определени храма. Курсантите почистиха градинките около Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“, както и около храмовете „Св. Николай Чудотворец“, „Св. Петка“, „Св. Прокопий Варненски“, „Св. Атанасий“ и „Св. Архангел Михаил“. Целта на инициативата е те да бъдат превърнати в още по-привлекателно, по-чисто, по-зелено и по-уютно място. Пролетното почистване около храмовете се извършва ежегодно, като курсантите от Морско училище участват в инициативата за осма поредна година. В 09:00 ч. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан беше сред официалните лица, които присъстваха на откриването на благотворителната кампания на сдружение „Аз вярвам и помагам“ за събиране на капачки, с цел финансиране на купуването на медицинска апаратура и втора детска линейка за малки деца и новородени. Сред присъстващите на благотворителната кампания, организирана за десета поредна година, бяха още кметът на морската столица г-н Благомир Коцев и флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров, Началник на Висшето военноморско училище.

***

Започва същинският градеж на нов православен храм в село Марино поле. На 20 април, беше поставен основният камък за строежа на нова църква в село Марино поле. Основният изкоп се направи през месец януари. Храмът ще носи името на Свети пророк Илия. Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим изпълни първата стъпка за изграждането на православния храм. Имотът, върху който ще се строи, беше прехвърлен по предложение на кмета Димитър Бръчков и последващо решение на съветниците безвъзмездно на Неврокопска митрополия. Намира се в центъра на село Марино поле. Основен дарител за построяването на църквата е Георги Динков. До момента Община Петрич предостави още три свои имота на Неврокопска митрополия за храмове, които се намират в селата Ръждак, Струмешница и Първомай. Кметът Димитър Бръчков и народният представител Костадин Стойков присъстваха лично на полагането на основния камък за новия храм в селото.

***

На 20 април, в събота на Пета седмица от Великия пост, светата Българска православна църква отбелязва празника „Пресвета Богородица – Златна ябълка“. По този повод в храм „Св. Николай Чудотворец“ в село Щръклево бе отслужен чинът „Обновление на храм след ремонт“ и архиерейска Златоустова света Литургия. Богослуженията бяха оглавени от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум в съслужение с храмовото духовенство.

На 20 април 2024 г., в храма на разградското село Гецово „Св. Димитър Солунски“ бе отслужена архиерейска Златоустова св. литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум. Около св. трапеза заедно с него бяха ставрофорен иконом Георги Георгиев – архиерейски наместник на Разградска духовна околия, протойерей Димитрий Терзи и дяконите Иван Анчев и Веселин Рачев. В края на службата владиката произнесе празнично слово в чест на Св. Богородица – Златна ябълка, чийто празник Българската православна църква отбелязва на този ден.

На 21 април, в Пета неделя на Великия пост, в град Кубрат беше обновен храм „Св. св. Кирил и Методий“. Последованието и светата Василиева Литургия извърши Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий. Съборът от свещенослужители включваше ставрофорен иконом Георги Георгиев, архиерейски наместник на Разградска духовна околия, ставрофорен иконом Георги Пеев, ставрофорен иконом Георги Георгиев, иконом Михаил Михайлов, протойерей Валентин Добрев и дяконите Иван Анчев и Веселин Рачев. Песнопенията изпълниха протойерей Светослав Светославов и протойерей Станимир Велчев. В края на богослужението епископът се обърна с поучително слово за поста и благодари сърдечно на енорийския свещеник Валентин Добрев за грижата по извършените ремонтни дейности в храма, след което свещенослужителите отслужиха заупокойна молитва за патриарх Неофит, по повод 40 дни от неговата кончина.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 19 април, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей прочете целия акатист към Пресвета Богородица в патриаршеския храм „Св. Георги Победоносец“ във Фенер.  С патриарх Вартоломей съслужиха Високопреосвещените митрополити на Филаделфия – Мелитон, на Мириофѝту и Перистáсеос – Ириней, на Иконѝя – Теóлиптос, на Бурса – Йоаким и на Драма – Доротей. Негово Светейшество прочете първата статия на Богородичния акатист, а следващите три бяха прочетени от митрополитите на Мелитон, Ириней и Доротей.

На 20 април, се навърши една година от блажената кончина на бившия Халкидонски митрополит Йоаким. По този повод  в катедралата „Св. Троица“ в Халкидон, където през 1992 г. е бил интронизиран като 99-и митрополит на Халкидон, беше отслужена заупокойна света Литургия и панихида оглавени от Негово Високопреосвещенство Халкидонския митрополит Емануил. След това, на гроба на митрополит Йоаким, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей отслужи трисагий.

Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей, присъства на света Василиева Литургия в олтара на патриаршеския храм „Свети Георги Победоносец“ във Фенер. Литургията бе предстоявана от митрополитът на Драма – Доротей.

Същия ден в неделя, на 21 април, в отговор на поканата на президента на Френската република г-н Емануел Макрон, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей замина за Париж, придружен от митрополит Емануил Халкидонски и Андрей на Четиридесетте църкви. Негово Светейшество, ще посети президента, министър-председател на Франция, а също така ще отлсужи и молебен в църквата в Париж, където ще се срещне и с представители на римокатолическата общност.

***

На 19 април Негово Светейшество Папа и патриарх на Александрия и цяла Африка Теодор II отслужи акатиста на Пресвета Богородица в катедралата „Благовещение“ в Александрия.

***

На 20 април Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий прие в Патриаршеската резиденция в Белград г-н Джеймс О’Брайън, помощник-секретар на Бюрото по европейски и евразийски въпроси на държавния секретар на Съединените щати, и г-н Кристофър Хил, посланик на Съединените американски щати. По време на срещата бяха обсъдени въпроси, касаещи страните Косово и Метохия, както и Босна и Херцеговина.

Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий отслужи Василиева св. Литургия в църквата „Свети Симеон Мироточиви“ в Нови Белград. По време на литургията патриарх Порфирий ръкоположи дякон Александър Александрович за презвитер, а иподякон Иван Голубович за дякон.

***

В предпоследния ден от историческото поклонение пред мощите на „Свети Димитър Нови (Басарбовски)“, раката с мощите пристигнаха в събота следобед в параклиса на Националната катедрала. „Историята на нашата столица през последните 250 години ни свидетелства, че той наистина е велик творец на чудеса и наистина е защитник на Букурещ“, каза епископ Варлаам в последния ден за поклонение пред мощите на светеца.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 58

Skip to content