Продължете към съдържанието

40 дни от блажената кончина на новопреставения Български патриарх и Софийски митрополит Неофит 

IMG 3535

Днес, 21 април – 5 Неделя на Великия пост, се навършават 40 дни от блажената кончина на новопреставения Български патриарх и Софийски митрополит Неофит. 

На 13 март точно в 22.22 ч. престана да бие сърцето на първосветителя на родната ни света Православна църква. Патриарх Неофит се престави в Господа на 78-годишна възраст. Той си отиде от този свят след продължително боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София), вследствие на многоорганна недостатъчност. Божият промисъл отреди патриарх Неофит да си отиде от този свят точно в навечерието на Великия пост – време за усърдна молитва, лична равносметка и осъзнато покаяние на християните. През тези дни, когато вярващият народ съзнателно притихва в домашната си църква, отдава се на духовни размисли и по-усърдно се моли, да прибави към своята лична молитва още една топла молитва – за упокоилия се Български първойерарх, който приживе изпитваше голяма любов към хората и я показваше с дума, жест, внимание и подкрепа. Тялото на блаженопочившия патриарх бе положено за вечен покой под колонадата на столичния катедрален храм „Св. вмчца Неделя“, затова и в храма бяха отслужени Съборна заупокойна света литургия и панихида.

Архиерейските богослужби бяха предстоявани от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол.
В св. Литургия с него съслужиха Техни Високопреосвещенства Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Видински Даниил, епископите Техни Преосвещенства: Мелнишки еп. Герасим – главен секретар на Светия Синод, Велички еп.  Сионий – игумен на Троянския и Бачковския манастири, Белоградчишки еп. Поликарп – викарий на Софийския митрополит, Браницки еп. Пахомий – ректор на Софийската духовна семинария, Велбъждски еп. Исаак – втори викарий на Софийския митрополит, както и архимандрит Василий – протосингел на Софийска св. митрополия, ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, протойерей Владимир Тищук, представител на Руския патриарх у нас, архимандрит Евтимий – духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Стефан от Троянската света обител, архимандрит Мелетий, архимандрит Януарий, архиерейски наместници от Софийска епархия, предстоятели на столични храмове и протодяконите Иван Петков и Деян Коруноски.

Молитвено участие в богослужбата взеха Пловдивският митрополит Николай и Доростолският митрополит Яков.
Сред официалните лица бяха председателят на Народното събрание Росен Желеязков, министър-председателят на служебното правителство Димитър Главчев и други представители на държавните и местните власти, преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет, близките сродници на блаженопочившия: племенниците му – Симеон и Стефан Димитрови и десетки софийски свещенослужители.

Митрополитската катедрала бе изпълнена с вярващ народ, дошъл да се помоли на Бога за своя упокоил се патриарх, който беше въплъщение на кротост, благост, смирение и доброта. През изминалите 40 дни потокът от вярващи не секна пред гробното място, което беше потънало под поставените красиви цветя, букети и венци на дълбока признателност. През тези великопостни дни ревностни християни четяха в домашната си Църква Псалтир (практика, установена при упокой на близък) в памет на отишлия си от този свят Български първойерарх. Други намираха време да отидат на гроба му, да положат цветя и запалят свещ, като се помолят за душата му, трети поради физическа невъзможност поръчваха на свои близки да закупуват цветя и да ги поставят на гроба. Мнозина от работещите в центъра на София всеки ден преди началото или в края на работния си ден заставаха мълчаливо край гроба, очаквайки като че ли да получат патриаршеската благословия. 
В този ден многолюдното църковно събрание отново показа дълбоката си почит към своя архипастир. „Бог да прости Светейшия владика!“ се чуваше навсякъде в храма и се чувстваше скръбта, обзела сърцата.

След св. Литургия в центъра на храма бе поставена трапеза, върху която се постави коливо, вино и хляб за извършване на панихида. В мертвеното възпоменание се включиха всички присъстващи духовници. В края на последованието митрополит Григорий произнесе възпоменателно слово, в което каза:
„За всички нас Светейшият Български патриарх Неофит беше истински образец за човек, монах и християнин, за архиерей и за първосветител на Православната ни църква. Паметта за него ще бъде памет за един любящ баща, готов винаги и всекиго да прости и да приласкае към Христа и Църквата – с благо слово и мъдро наставление. Пословичната му чистота и скромност, добросърдечие и милосърдие ще се помнят поколения наред в светата ни Църква. И макар временно разделени от него, всички ние винаги ще усещаме отеческата му любов и подкрепа, като знаем, че сега, когато той вече не е сред нас, имаме в негово лице още един любящ молитвеник и ходатай пред Божия престол“. Митрополит Григорий пожела на църковното изпълнение: „Нека имаме и ние вярата и упованието на Светейшия наш патриарх Неофит. Нека всякога да ни води оставеният ни от него пример за смирение и кротост, състрадателност и снизходителност, чиста и безкористна любов към Бога и човека. Да помним и да пазим неговите завети към нас, пребъдвайки в единство на вярата, странейки от разногласия и препирни, от всяка корист и злосърдечие, следвайки пътя, по който вярно и неотклонно в дните на земния си живот вървеше сам той и по който водеше и нас, своите възлюбени чеда, защото само този е пътят, който води към спасение и живот вечен“. И добави:
„По молитвите на Пресвета Богородица, на светия мъченик Неофит и на всички Свои дивни угодници, Човеколюбецът Бог да прости и да упокои в селенията на праведните Светейшия наш отец и патриарх Неофит, да му въздаде за всички негови трудове и обич към светата Църква и повереното му паство, като му дарува Своето вечно спасение, а нас да помилва! Вечна и блажена да бъде паметта му!“

След заупокойните богослужби в храма духовниците и народът се отправи към гробното място, където бе отслужен трисагий за блаженопочиналия Български патриарх и Софийския митрополит Неофит. Мертвеното последование бе отново предстоявано от Врачанския митрополит Григорий. Във възпоминанието участие взеха всички присъстващи архиереи, като се помолиха: „Блажен е пътят, по който вървиш днес, душо…”, „защото Ти (Господи) си и истината, и животът, и покоят на блаженопочиналия и приснопаметен наш новопреставлен Български патриарх и митрополит Софийски Неофит”.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 983

Skip to content