Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 22 април 2024 г.

B2DA3BABACC0F75793A209C9768F07F3 1

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На своето редовно заседание на 22 април 2024 г., Светият Синод на БПЦ-БП в Пълен състав изготви измежду лицата с епископски чин листа на кандидатите за митрополитски избор в Сливенска епархия.

Светият Синод реши:

На основание чл. 85, ал. 1 от Устава на БПЦ-БП, определя следната листа на достоизбираеми епископи, кандидати за митрополитския избор в Сливенска епархия:

Велички епископ Сионий,
Знеполски епископ Арсений,
Мелнишки епископ Герасим,
Браницки епископ Пахомий,
Главиницки епископ Макарий,
Велбъждски епископ Исаак.

***

Предвид продължаващите военни действия в Израел, Св. Синод реши през тази година да не изпраща делегация до Израел и светия град Йерусалим за пренасянето на Благодатния огън в България.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

С благословението на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, на 21 април в неделя Пета от Великия пост, бе отслужена заупокойна света Литургия в храм „Свети архидякон Стефан“ във Фенер, по повод 40 ден от блажената кончина на Светейшия Български патриарх Неофит, Предстоятел на Българската православна църква – Българска патриаршия. Богослужението бе оглавено от архимандрит Харалампий, отговарящ за българоезичната общност в Константинопол. Молитвено участие взеха архонт Димитри Йотеф – Председател на фондациите на българските православни храмове в Града и в Одрин с настоятелите, г-жа Радослава Кафеджийска и г-н Методий Туйков консули при Генералното Консулство на Р. България в Константинопол, представителите на българската православна общност и множество поклонници от България и други страни. В края на богослужението в памет на блаженопочиналия Български Патриарх Неофит бяха изпълнени църковни песнопения от хор „Света Параскева“ с диригент г-жа Галина Луканова.

***

От началото на Великия пост в големите хранителни вериги в Гърция беше въведена т. нар. „постна кошница“, която включва постни продукти на по-ниски цени. Целта е всяко домакинство да има достъп до качествени продукти на възможно най-ниски цени през великопостния период, заявяват от Министерството на търговията. „Постната кошница“ се добавя към потребителската кошница на по-ниски цени, които гръцката държава въведе, за да подпомогне социалнослабите граждани. Към „постната кошница“ са добавени два вида морски храни, халва, постни сарми и постни салати, както и ориз, хляб, макарони, бобови растения, зехтин и др. Промоцията на постните хранителни продукти ще продължи до 4 май. Социологическите проучвания през този пост показват, че 37% от гърците постят изцяло или частично през Великия пост, а през Страстната седмица постещите достигат 69%.

***

В отговор на журналистически въпрос за словесните атаки срещу политиците на Гърция по повод приемането на закона за еднополовите двойки, Негово Блаженство архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним II каза: „Такива събития не са редни. Църквата е любов. Тя казва своите позиции, твърда е в тях, но не бива да забравяме, че любовта е над всичко, както и добротата и толерантността. Тези инциденти се дължат и на обезверяването на много хора, но и на влиянието на някои, които възприемат много неща от Църквата като отмъщение. Църквата обаче не отмъщава. Тя обича, но не предава позициите си“.

***

Светият Синод на Църквата в Република Северна Македония взе решение да причисли към лика на изповедниците Спаса и Спасе Вишенски и преподобномъченица Стефанида Битолска. От Преспанско-Пелагонийската епархия съобщават, че канонизацията и честването на преподобномъченица Стефанида Битолска ще се състои на 29 и 30 юни 2024 г. в манастира „Св. Йоан Кръстител“ в Слепче и в катедралата „Свети Димитър“ в Битоля. На новопрославената светица Македонската църква е съставила акатист и тропар.

***

Православният храм „Свети цар Борис Покръстител“ в Берлин е духовен дом за над 30 000 българи. Той се намира в квартал „Ной Кьолн“ на Берлин, където се срещат култури и религии от цял свят. Освен утеха, крайно нуждаещите се наши сънародници получават и помощ, за да се върнат в родината. Заедно с помощта на доброволчески организации свещениците от храма асистират на семейства, чиито деца страдат от онкологични заболявания.

***

За голяма духовна радост на българите в Страсбург, Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний написа в социалните мрежи: „От началото на месец април българската църковна община се сдоби в дългосрочен план със самостоятелен храм за богослужения в град Страсбург! Храмът е предоставен за ползване от Католическата църква в града! Слава на Бога за всичко!“.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 183

Skip to content