Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 23 април 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

От есента по кината започват прожекциите на първия български игрален филм на православна тематика. Той е по книгата на Мартин Ралчевски „Не затваряй очи“, като авторът е и сценарист на филма. До официалното излизане на филма режисьорът не иска името му да излиза в публичното пространство, въпреки че в социалните медии то вече се обсъжда. Творбата е получила благословение от Св. Синод на БПЦ-БП. В продукцията, с продължителност 120 минути, са ангажирани едни от най-известните именна в родното кино: Александър Кънев, Павел Попандов, Кръстю Лафазанов, Ирена Милянкова, Николай Урумов, Мария Каварджикова, Христо Гърбов, Яни Малинов, Антон Трендафилов, Влади Карамфилов (Въргала), Ирен Кривошиева и др. Филмът излиза от филмова къща „Синархия“, а продуцент е Богдан Дарев. Авторът на сценария Мартин Ралчевски, който е автор на няколко книги с православно съдържание, споделя, че подобна продукция е негова стара мечта. Той счита, че неговите книги, а сега и филмът, ще помогнат на повече хора да се приобщят към Православната църква и нейните духовни послания.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Сутринта на 22 април, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей се срещна с Президента на Френската република г-н Еманюел Макрон. Срещата се състоя в Елисейския дворец в Париж. Разговорите, които продължиха повече от час, преминаха в сърдечна атмосфера, в която бяха разгледани актуални въпроси, касаещи единството на църквата, Европа и света.

В понеделник, на 22 април следобед, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей, бе тържествено посрещнат и от Министър-председателя на Франция г-н Габриел Атал. Негово Светейшество запозна Министър-председателя на Франция с дейността на Константинополската църква, като същевременно не пропусна да подчертае инициативата, която предприе съвместно с папа Франциск, за честване на Пасхата по случай 1700-годишнината от свикването на Първия Вселенски събор през 325 г., в Никея – Витиния, и покани г-н Атал да присъства на тържествата. Вечерта, Негово Светейшество и придружаващите го лица присъстваха на официална вечеря, дадена в негова чест от римокатолическия архиепископ на Париж монсеньор Лоран Улрих.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 57

Skip to content