Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 26 април 2024 г.

438721774 1210361580286652 6192764480936828299 n

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 25 април 2024 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум посрещна възпитаници на Детска градина „Пинокио“ в Русе, които представиха на владиката традиционни български песни и танци, свързани с обичая Лазаруване. Децата бяха водени от своите учители, начело с госпожа Ценка Тодорова, директор на Детската градина. На тържеството присъстваха също Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий, викарий на митрополита и ставрофорен иконом Алеко Рачев. Митрополит Наум раздаде на малчуганите Великденски подаръци, с пожелание за нови срещи.

***

На 30 април 2024 г. – Велики вторник – от 12:30 ч. в сградата на Варненска и Великопреславска света митрополия (площад „Св. св. Кирил и Методий“ № 1), Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще произнесе своето Пасхално послание, специално за електронните медии.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

В петък сутринта, на 26 април, ученици от „Музикалното училище на Коринт“, придружени от техните учители, посетиха Коринтската света митрополия, за да изпълнят химни от Опело Христово, както и да поздравят Коринтския митрополит Дионисий за настъпващия Великден. Младите ученици бяха поздравени от Високопреосвещения митрополит Дионисий и Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който е на посещение в Коринтската митрополия, заедно с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп. Негово Високопреосвещенство пожела на децата, както и на придружаващите ги учители и директора на училището „благодатно посрещане на Пасха Христова“, като им подари книжки: Библия и Двете послания на апостол Павел до Коринтяните“.

***

На 24 април, в Патриаршеския дворец в Белград се проведе редовно заседание на Пленума на Патриаршеското управително настоятелство, председателствано от Негово Светейшество Сръбския патриарх Порфирий с участието на Високопреосвещения Черногорско-приморски митрополит Йоаникий и Негово Преосвещенство Горнокарловацкия епископ Герасим. Заседанието беше предшествано от молебен, който бе отслужен в патриаршеския параклис „Свети Симеон Мироточивий“ от Преосвещения Жегарски епископ Нектарий, викарий на Сръбския патриарх. По време на сесията бяха приети редовни годишни отчети и нови планове на патриаршеските органи под юрисдикцията на Патриаршеския управителен съвет. Тазгодишното заседание на Пленума на Патриаршеското управително настоятелство е последното редовно заседание на този орган, избран от Светия Архиерейски Синод за периода 2019-2024 г.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 32

Skip to content