Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 28 април 2024 г.

438302241 981653577035579 3277979310581597645 n e1714373815603

ОТ ЕПАРХИЯТА

Празникът „Вход Господен в Йерусалим“ бе отбелязан в храм „Свети Димитър Солунски“ при архиерейското наместничество на Кюстендилска духовна околия. Тържественото богослужение бе оглавено от Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит.

След литургията за Цветница, Велбъждският епископ Исаак, в съслужение с духовници от Кюстендил, отслужи водосвет за здраве и благословение на работещите в Областната дирекция и Районната служба ПБЗН – Кюстендил.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 27 април, Лазарова събота, в храм „Всех Святих“ при гробищен парк „Чародейка“ – гр. Русе, бе отслужена архиерейска св. Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, заедно с протойерей Веселин Великов, йерей Недялко Димитров и дякон Иван Анчев. В края на богослужението епископът проповядва, след което отслужи заупокойна молитва на гроба на ставрофорен иконом Минко Казаков, погребан в близост до храма. По случай седем години от трагичната кончина на игумена на Басарбовския манастир архимандрит Антоний и на йеродякон Софроний, в манастирското гробище на Басарбовската св. обител трисагий отслужиха Преосвещеният епископ Макарий, и. д. игумен на обителта ставрофорен иконом Алеко Рачев и свещенослужители.

Архиерейска празнична света Литургия бе отслужена на 28 април в катедралата „Св. Троица“ в Русе. Богослужението за Цветница бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, в съслужение с Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на митрополита.

***

В митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ във Варна бе отслужена архиерейска света Литургия за Шеста Неделя на Великия пост – „Вход Господен в Йерусалим“. Богослужението оглави Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан,

***

В митрополитския катедрален храм на Видин „Св. Димитър Солунски“ бе тържествено отбелязан празникът „Вход Господен в Йерусалим“. Архиерейската литургия бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, в съслужение с храмовото духовенство.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 26 април, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей бе на посещение в манастира „Покров Богородичен“ в Бюси-ан-Оте – Франция, където отслужи Молебен, съборния храм на манастира.

На празника „Цветница“ Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей предстоя на Божествена света Литургия, отслужена в патриаршеския храм „Св. Георги Победоносец“ във Фенер. В края на Литургията патриарх Вартоломей раздаде по стрък маслинови клонки в чест на празника „Вход Господен в Йерусалим“ за благословение на събралия се народ. Вечерта в патриаршеския храм патриарх Вартоломей предстоя на малкия трон на „Последованието на Женихá“.

***

На Лазарова събота, в светата обител на Марта и Мария, сестрите на свети Лазар, бе отслужена патриаршеска света Литургия, оглавена от Негово Светейшество Йерусалимския и на цяла Палестина патриарх Теофил III.

***

На 28 април, на празника „Вход Господен в Йерусалим“, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи Божествена света литургия в катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва. По време на Литургията беше извършена хиротония на архимандрит Серафим за епископ Минусински и Курагински. Новоръкоположеният архиерей бе избран за епископско служение с решение на Светия Синод на Руската православна църква от 12 март 2024 г.

***

Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий отслужи патриаршеска света Литургия в църквата „Света Троица“ в гр. Рипне по повод празника „Вход Господен в Йерусалим“.

***

Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил поднесе подаръци на представителите на патриаршеските параклиси в Букурещ в знак на признателност и благодарност за тяхната подкрепа при осъществяването на дейностите, организирани от Румънската патриаршия. Подаръците се състояха от икона, изработена в емайлова техника с образа на Свети Димитър Нови (Басарбовски), закрилник на Букурещ, кутия с естествен тамян от Оман, както и няколко тома богословска литература.

***

Православните българи в гр. Истанбул отбелязаха светлия християнски празник Цветница. Празникът бе отбелязан в Екзархийския дом в квартал Шишли, а в българската църква „Свети Йоан Рилски“ бе отслужена света Литургия, оглавена от архимандрит Харалампий, отговарящ за българоговорящата диаспора в града.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 51

Skip to content