Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 29 април 2024 г.

438301566 982344513633152 2221959601509549374 n 1

В неделя вечер, в храм „Св. Димитър Солунски“, в двора на архиерейското наместничество в гр. Кюстендил, бе отслужено Последованието на Женихá. На Велики понеделник, бе отслужена Преждеосвещена св. Литургия в храм „Св. Димитър Солунски“. Богослуженията бяха оглавени от Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит.

***

Църковният хор „Спасение“ за шеста поредна година ще проведе инициативата „Народът пее „Опело Христово“, за да се изпълни от всички вярващи в храм „Св. Параскева“ – Опелото Христово на богослужението на Велики Петък. „Инициативата ни „Народът пее Опелото Христово“ е отворена за всички, които желаят да изразят своята вяра чрез песен. Не е нужно да сте професионален певец, присъединете се към нас и станете част от това духовно преживяване! Репетицията ще се състои в самия ден – Велики петък, на 3 май, от 17:00 ч. в двора на храм „Св. Параскева“ на ул. Раковски 58“, съобщават организаторите.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Вход Господен в Йерусалим – Цветница, е сред най-обичаните празници и винаги се отбелязва особено тържествено в града на люляците –  Ловеч. И тази година по традиция Божествената света Литургия в красивия катедрален храм, посветен на светите братя Кирил и Методий, бе възглавена от Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил. С епархийския архиерей съслужиха: Негово Преосвещенство Константийският епископ Михаил, викарий на Ловчанския митрополит и храмовото свещенство. Литургичните песнопения бяха изпълнени  от църковния хор „Достойно ест“ с ръководител г-жа Димитрина Дренска, като в празника се включи и Детско-юношеският хор „Архангелский глас“ с диригент г-жа Юлия Тодорова. В храма молитвено присъстваха кметът на Община Ловеч г-н Страцимир Петков и неговите заместници д-р Алдин Начков и г-н Цветелин Винчев. Митрополит Гавриил честити празника на християните в храма, като пожела Господ да благослови изпълните храма и жителите на града и страната ни със здраве, благополучие и душевно спасение. След богослужението с празнично шествие празникът продължи на площад „Тодор Кирков“, където приветствени слова произнесоха владика Гавриил и кметът Петков. Празникът продължи с  богата фолклорна програма.

***

На големия Господски празник Вход Господен в Йерусалим Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия в митрополитския храм „Св. Марина“ в Пловдив. С Владиката съслужиха: Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, архимандрит Максим, храмовото духовенство и протодякон Илиян Александров. Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. апостол Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев. В този празничен ден храмът се изпълни с миряни, пристъпили прага на дома Господен с върбови клонки в ръце и с много радост, вяра, надежда и любов в душите си. На богослужението присъстваха също: кметът на Пловдив г-н Костадин Димитров и съпругата му г-жа Доника Димитрова, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев и съпругата му – зам.-министърът на външните работи полковник Невяна Митева, областният управител инж. д-р Илия Зюмбилев, народният представител г-н Радомир Чолаков, бившият кмет на Пловдив г-н Здравко Димитров, г-н Вакрил Запрянов – ктитор на храмове, държавни и общински служители, общественици. С едно сърце и уста всички изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва „Отче наш“. По време на причастния канон архипастирят на Пловдивска епархия се обърна към присъстващите с вдъхновено слово за празника и призова в тази Велика Страстна седмица да бъдем със Спасителя Христос и да изживеем в мир с душите си и любов помежду си Христовото Възкресение. Пловдивският митрополит Николай честити имения ден на генерал-майор Явор Матеев, полк Невяна Митева и г-н Здравко Димитров. Владиката им поднесе в дар икони с Тайната вечеря и с Пресвета Богородица за благословение и в израз на благодарност за тяхната всегдашна отзивчивост и съпричастност към църковното дело. Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

***

Година след пожара в храма „Възнесение Господне“ в квартал „Заножене“ във Вършец Видинската митрополия започва неговото възстановяване. За ремонтните дейности до момента са осигурени 80 000 лева, като половината от сумата е от дарения на миряни, а останалата половина – от Видинската митрополия. Досега са почистени стените и другите оцелели елементи от сградата на храма, избрана е фирма-изпълнител на строителните дейности, която има опит в изграждане и реставрация на православни храмове. Предвижда се да бъде направено укрепване на съществуващите стени, така че те да могат да понесат една по-тежка от досегашната покривна конструкция, изработена от метал, дърво и керемиди. Храмът „Възнесение Господне“ в квартал „Заножене“ във Вършец, който е построен преди около 150 години, пламна в нощта на Цветница през 2023 година. Унищожени бяха покривната конструкция и вътрешното обзавеждане. Още в следващите дни миряни разчистиха останките му и започнаха дарителска кампания за възстановяване. Жена от Вършец е дарила 10 000 лева, кметът на Вършец Иван Лазаров е направил лично дарение, като е осигурил проекта за повторно изграждане на храма. С дарения са се включили много хора от Вършец и района, коледарска дружина от квартала е дарила събраните при своята обиколка 701 лева. Дарителската кампания продължава.

***

На 28 април, в 6 Неделя на Великия пост – Вход Господен в Йерусалим, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Литургия в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“. С него съслужиха председателят на златокуполната катедрала иконом Стефан Николов, иконом Йордан Найденов – секретар на Варненска и Великопреславска света митрополия, свещеник Любомир Георгиев и дякон Благой Иванов. Архиереят поздрави всички именници и заяви в своята проповед: „В Шестата неделя на Великия пост Църквата празнува един от дванадесетте Господски празници – Вход Господен в Йерусалим. Погледнато отвън, ние свързваме този ден с голямата оживеност на християните и с желанието им да посетят храма Господен, за да отнесат със себе си благословените върбови клонки, които ще пазят през цялата година. Божиите храмове са изпълнени от многолюдно присъствие през целия ден. Празникът има няколко наименования – Цветоносна неделя, Цветница, Неделя Вайа, Връбница – като в богословската литература преди всичко се употребява споменатото название – Вход Господен в Йерусалим. Когато отбелязваме този ден, у нас се пораждат доста въпроси: дали разбираме същността на празника; какво празнуваме; на какво се радваме; какви особени чувства преживяваме в празничния ден? Именно богослужението ни дава отговора на тези въпроси, защото предоставя изчерпателен материал, макар и в кратки, сбити текстове“. Негово Високопреосвещенство отбеляза още, че празникът Вход Господен в Йерусалим е вход на Месията Христос. Месията идва за страдания. В този празник се смесват ликуване и тъга – празник „със сълзи на очи“, радост, разтворена в печал. „Христос, влизащ в Йерусалим, е влизащ в твоя и в моя живот, това е Учителят, Който няма да ни изостави и Който, влизайки в нашия живот, вече няма никога да го напусне. Христос, влизащ в Йерусалим, е Христос, Който със силата на Своята благодат ни въвежда в Небесния Йерусалим. Христос, влизащ в Йерусалим, е Христос, Който слезе на земята заради нас, човеците и заради нашето спасение“, изтъкна митрополит Йоан и допълни: „Ние трябва да наблюдаваме своето вътрешно духовно състояние. Да се пазим от неверието и от духовната слепота, за да можем достойно да посрещнем Господа в сърцата си, да Му бъдем верни и да речем: „осана Сину Давидову! Благословен Идещият в име Господне! осана във висините!“.

***

В навечерието на Великден, в големия манастирски храм „Преображение Господне“ на Басарбовската света обител беше довършено изписването на западния купол. Композицията „Света Троица“ е дело на прилежния художник-иконописец Георги Панайотов, който през последните месеци се труди по цялостното храмово благоукрасяване, ставащо с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и под вещото наставление на игумена ставрофорен иконом Алеко Рачев.

На 29 април, на Велики Понеделник, с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум в катедралния храм на гр. Русе „Св. Троица“ бе отслужена архиерейска Преждеосвещената света Литургия. Богослужението бе оглавено от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит.

***

Вход Господен в Йерусалим бе отбелязан с архиерейска св. Литургия в катедралния храм на Силистра „Св. апостоли Петър и Павел“. Литургията бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Иаков.

***

На 29 април, Неврокопският митрополит Серафим отслужи Преждеосвещена св. Литургия в катедралния храм на Неврокоп (Гоце Делчев) „Св. св. Кирил и Методий“.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

С радост Българската православна църковна община в Париж посрещна, по вече установена традиция, Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, във връзка с празника Вход Господен в Йерусалим, свързан исторически с въвеждането  на общината ни в настоящия молитвен дом преди 18 години. На 26 април 2024 година митрополит Антоний се срещна Нейно Превъзходителство госпожа Радка Балабанова-Рулева, Посланик на Република България в Париж. По време на разговора той благодари за доброто сътрудничество между Църква и Държава, което в Париж се изразява най-вече с традиционните изложби на православни икони, както и с празника на Българската писменност и култура, който всяка година събира, в най-близката неделя до 24 май, много българи и всички български училища в китното градче Моренвилие. В Златоустовата света Литургия оглавена от митрополит Антоний за Вход Господен в Йерусалим, участваха енорийските свещеници, предстоятелят на общината архимандрит Емилиян Боцановски и протойерей Иван Карагеоргиев, както много сънародници, отделили от времето си, за да благодарят на Бога за всички получени блага и благодеяния, и да се потопят в тържествената атмосфера и споделят празника.

***

Българската църковна община в Милано отбеляза празника Вход Господен в Йерусалим. Св. Литургия отслужи отец Васил Василев, а българите от Милано и околностите изпълниха храма, за да участват в богослужението. В своята проповед о. Васил припомни, че Христос е посрещнат с „Осанна“, което означава и призив за спасение, а спасението принадлежи единствено на всемогъщия Бог. В навечерието на големите християнски празници Лазаровден и Вход Господен в Йерусалим о. Васил посети и българското училище „Пейо Яворов“ в Милано. Той предаде своя благослов и изрази признателност към директора на училището Гергана Христова и нейния екип за това, че съхраняват българските традиции и възпитават децата в християнски ценности. Възпитаниците на българското училище оплетоха сами върбови венчета и играха български хора, водени от маестро Станимир. Свещеникът разговаря с учениците за предстоящите празници и за тяхното евангелско значение. Присъстващите споделиха убеждението си, че подобни срещи и инициативи са особено важни за идентичността на българчетата, които растат далече от Родината.

***

В края на миналата година Българската православна община „Св. Йоан Рилски“ в Лондон даде начало на дарителска кампания за набиране на средства за изграждане на български православен храм в английската столица. Очаква се строителните и довършителните дейности да продължат между 6 месеца и година. Докато тече ремонтът, православните християни ще могат да присъства на български служби в гръцката църква „Св. Пантелеймон“ в Хароу, Северен Лондон, както и в храм „Св. архангел Михаил и всички ангели“ близо до Рочестър, Кент.

***

В неделя, на 28 април, бе отслужена патриаршеска света Литургия оглавена от Негово Светейшество Папа и патриарх на Александрия и цяла Африка Теодор II, в патриаршеския манастир „Свети Сава“.

***

Празникът „Вход Господен в Йерусалим“ беше отбелязан и в град Йерусалим с патриаршеска съборна света Литургия, оглавена от Негово Светейшество Йерусалимския и на цяла Палестина патриарх Теофил Трети. След Божествената Литургия бе проведено литийно шествие около Гроба Господен.

***

На 29 април, Велики понеделник, група православни поклонници от България посетиха катедралния храм в чест на Света Троица и църквата „Св. великомъченица Александра“ на Руската църковна мисия в Йерусалим. Ръководителят на Руската църковна мисия архимандрит Васиан (Змеев) прие група български поклонници в приемния салон на Руската църковна мисия, като разказа за дейността на Руската църковна мисия в Светите земи. По време на разговора поклонниците споделиха с отец Васиан впечатленията си от пътуването до светите места на Палестина, и му предадоха благопожелания от енориаши от София.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 92

Skip to content