Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 1 май 2024 г.

440446266 983036860230584 4728244343763459109 n

НОВИНИ ОТ ЕПАРХИЯТА

На 29 април, в митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ в гр. Кюстендил бе отслужено последованието на Жениха. Богослужението бе оглавено от Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит. На следващия ден, епископ Исаак отслужи Преждеосвещена св. Литургия в митрополитския храм за Велики вторник. На 30 април вечерта, в храм „Св. Мина“, в града бе отслужено Последованието на Жениха. На 1 май, на Велика сряда, епископ Исаак Велбъждски отслужи последната за поста Преждеосвещена св. литургия в храм „Св. Мина“, в гр. Кюстендил.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 29 април, с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, в сградата на Областна администрация-Русе, по време на церемонията по встъпването в длъжност на г-н Драгомир Драганов като нов областен управител на Русе, молитва за благословение на всяко начинание отправи Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий. На събитието епископът бе придружен от ставрофорен иконом Светослав Георгиев, свещеник Недялко Димитров и дякон Иван Анчев.

На 30 април, на Велики вторник, в катедралния храм „Св. Троица“ епископ Макарий отслужи Преждеосвещена св. Литургия.

***

Иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница“ беше посрещната от духовници и миряни във Варна. Тя е копие на чудотворната икона в манастира Дохиар на Атон. С литийно шествие в центъра на града иконата бе пренесена до храм „Свети Архангел Михаил“, където ще пребивава занапред. В храма беше отслужен благодарствен молебен. Иконата е известна с това, че бързо чува молитвите на вярващите. Това е и причината да бъде наречена „Скоропослушница“. Пред тази икона вярващите често се молят за здраве, при житейски и семейни проблеми, при отчаяние, за забременяване и раждане на здраво дете, както и в много други случаи, когато хората са в нужда. Вярва се, че ако молитвите се отправят от сърце, помощта идва наистина бързо.

***


За поредна година децата на Кърджали ще се съберат в двора на средновековен манастир „Св. Йоан Предтеча“, за да боядисват великденски яйца. Тази година яйцата са 1800, малко повече от предходната, когато броят им бе около 1500, а в боядисването се включиха над 200 деца от града, не само от Неделното училище. Отец Николай изказа благодарност за това, че отново има спомоществователи, пожелали да осигурят и подарят яйцата. „В 10:00 часа в събота очакваме децата на Кърджали да дойдат в храма – там, където е редно да се сложи такова подобно начало – боядисването на яйца. Има едно условия и то е, че яйцата, които боядисат трябва да си ги вземат за вкъщи, заедно с подаръци, които ще им подготвим за тържественото посрещане на празника.“, каза отец Николай. Той припомни и какво се прави на Велика събота и по-точно за кратката вечерна служба от 23:30 часа, която протича в порядъка – изнасяне на Благодатния огън от Светия олтар, раздаване на миряните и излизане извън храма. „Трябва да знаем, че Възкресението се възвестява извън дома господен, извън храма“, подчерта отец Николай. Той допълни, че смисълът е да се възвести Възкресението отвън и с литийно шествие да се отслужи Светата божествена Литургия, което свещенодействие обаче няма символиката и задължителен елемент да се обикаля един или много пъти храма

***

Стенописите на Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“, който се намира на територията на община Вършец, са реставрирани за първи път от създаването им, като финансирането е осигурено по Програмата за развитие на селските райони. Проектът, който е напълно завършен към днешна дата, е на стойност 500 хиляди лева и е започнал още през 2019 година. Пандемията от КОВИД-19 забавя изпълнението на всички дейности. Това е първата намеса по стенописите в манастира, изработени в началото на 20-и век. За храмовите служители реставрацията е голямо постижение, тъй като нуждата от консервация е била наложителна. През последните 20 години манастирът успява да кандидатства и реализира дузина проекти, помогнали за цялостното реновиране на сградите на комплекса и дворните му пространства. Ремонт на външната част от храма е направен през 2005 година, допълва архимандрит Антим. Оригиналните стенописи са дело на иконописците Господин Желязков и Георги Богданов. Сред ценностите в Клисурския манастир е и уникален иконостас – дърворезба, дело на майстори от Дебърската школа. Инкрустираните в него икони са от 1891 г. Подписът под иконите, който се разкрива едва при настоящата реставрация, е на Никола Иванов – образописец, ярък представител на Самоковската иконописна школа, разказа архимандрит Антим.

Клисурският манастир е четвърти по големина в България и е най-големият от епархийските манастири. През вековната си история той е опожаряван и съграждан няколко пъти. „Призовавам всеки, който има възможност да дойде да посети светата обител и да почувства благодатта на това духовно общение“, добави архимандрит Антим. Официалното откриване на обновения храм ще е на 11 май 2024 г., на празника на светите братя Кирил и Методий, покровители на светата обител. Въпреки определената дата за откриване, манастирът ще отбележи с тържествени богослужения великденските празници, на които се отслужват специални богослужения, а всеки записал своето име ще бъде споменат в службата, обясни архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия.

***

На 1 май, на Велика сряда, бе отслужена последната Преждеосвещена св. Литургия, в катедралния храм на Русе „Св. Троица“. Богослужението бе оглавено от Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий, в съслужение с протойерей Янко Янков, свещеник Недялко Димитров и дякон Иван Анчев.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Вечерта на Велика сряда, на 1 май, след отслужването на Малкото повечерие в храма „Св. св. Константин и Елена“, беше извършено Тайнството Велик Маслосвет. Богослужението отслужи Негово Светейшество Йерусалимският и на цяла Палестина патриарх Теофил III в съслужение с шестима архиереи на Йерусалимската патриаршия.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 62

Skip to content