Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 2 май 2024 г.

B198F37085ACCD45459DF48193ABC879

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На Велики четвъртък в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и тази година бе отслужено богослужението, в което се прочитат дванадесет откъса от св. Евангелия, разказващи за последните дни на Господ Иисус Христос. Богослужебното последование бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод, който съслужи с Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод и председател на храма, архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставрофорен иконом Костадин Гаврилов, протойерей Антоний Милушев, протойерей Васил Танев, протойерей Сава Кокудев, протодякон Александър Нешев и протодякон д-р Деян Коруноски. Молитвено участие в богослужението взеха Негово Величество цар Симеон II, Негово Царско Височество Борис княз Търновски и Негово Царско Височество княз Белтран. Както се полага, по време на богослужението, бе изнесено и разпятието Христово. Митрополит Григорий се обърна към вярващите със слово, в което каза: „Виждаме Човеколюбеца Христос разпънат на Кръста от човеци. Тези, които получиха от Него само добрини, му се отплатиха с присмех, оплюване и накрая с разпятие. Но Той претърпя всичко това. Той го претърпя заради нас, човеците и в днешния ден не трябва само да осъждаме тези, които Го разпънаха, защото и ние със своите грехове добавяме гвоздеи към Неговото наранено тяло. Затова именно днес е ден за покаяние, за молитва и за осмисляне на жертвата на Господ Иисус Христос върху Кръста на Голгота. Не осмислим ли това, което той претърпя и извърши за нас, човеците в тези последни дни от Неговия земен живот – толкова скръбни, но и толкова спасителни обаче – то ние няма да вкусим истинската духовна радост от славното Му възкресение тридневен от Гроба Господен. Затова да помълчим, да отправим своите сърдечни молитви към Всеподателя Бога, да Му благодарим с покайни сълзи за това, което извърши за целия човешки род и за нас включително. Да Го помолим да ни прости и нам всяко волно и неволно прегрешение и да ни направи достойни наследници на Царството Божие, заради което се извършва този подвиг на Голгота от Господ Иисус Христос. Нека помълчим пред Кръста Господен, нека се поклоним пред страданията на нашия Господ и Спасител, и измолим Неговата помощ, Неговата подкрепа – да ни дарува покаяние и покайни сълзи, чрез които умити да се зарадваме и развеселим в Неговото славно Възкресение“. В утрешния ден рано сутринта ще бъде изнесена и плащаницата, а вечерта от 19 часа ще бъде отслужено „Опело Христово“.

***

На 2 май, Велики четвъртък, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави Вечернята със света Василиева Литургия и общия Маслосвет в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“. В съслужение с архиерея беше храмовото духовенство с председател иконом Стефан Николов. Песенно богослуженията бяха украсени от сборна група от клиросни певци с диригент Тодор Тодоров. На този ден се възпоменават четири събития, а именно: умиването краката на учениците от Иисус Христос; учредяването на тайнството св. Евхаристия през време на Тайната вечеря; молението на Господа „за чашата“ в Гетсиманската градина; предаването на Господа от Иуда в Гетсиманската градина.

***

На 2 май, Велики Четвъртък, за 15-а година с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай дворът на митрополитския храм „Св. Марина“ се изпълни с деца, дошли да изпълнят стародавната и обичана традиция – боядисване на великденските яйца. Инициативата бе организирана от Културно-просветния отдел на Пловдивска митрополия съвместно с Българския червен кръст. Повече от 230 деца, които изучават Религия-Православие като свободноизбираем предмет в своите училища, се отзоваха на поканата на Пловдивска митрополия, въпреки че са във Великденска ваканция. Лично Високопреосвещеният митрополит Николай посрещна децата в двора на храма „Св. Марина“ и заедно казаха молитвата „Отче наш…“. Владиката се обърна с приветствено слово към децата, в което разясни смисъла на древния обичай по боядисването на яйца, и разказа чудото със св. Мария Магдалена и червеното яйце. С голям ентусиазъм и искрено удоволствие всички дечица боядисаха общо над 600 великденски яйца. Високопреосвещеният митрополит Николай помогна на малчуганите при боядисването, раздаде на всяко дете лакомства, подаръци и книги с благословението да са здрави и силни, и винаги да носят радост и щастие, както зараждащият се от яйцето нов живот.

***

На Велики четвъртък Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Велик Маслосвет и Вечерня със св. Василиева литургия в катедралния храм „Св. Николай“ в Стара Загора. По време на службата владиката извърши чина по умиване на нозете, в който участваха 12 свещеници, дякони, иподякони и миряни. Възстановената традиция е по примера на Иисус Христос, който измил нозете на своите ученици преди Тайната вечеря, за да се покаже смирението, любовта към хората и че който иска да бъде пръв, нека бъде слуга на всички останали. След службата владиката поздрави децата от детските градини и училищата, които по традиция боядисват яйца в двора на църквата. „Радвам се, че отново можем да бъдем заедно. Трябва да знаем, че истинността на нашата вяра е тази, която крепи домашното огнище и семейните ценности. Бъдете благословени“, отправи послание Старозагорският митрополит. „Нека на първо място ви водят християнските ценности“, приветства и заместник-кметът на община Стара Загора Надежда Чакърова. Малко над 1000 яйца очакваха нетърпеливите малчугани. По традиция, първото боядисано яйце бе червено, с което бяха оцветени и бузите на децата за здраве през годината.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 1 май, на Велика сряда, следобед Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей присъства на тайнството маслосвет в патриаршеския храм „Св. Георги Победоносец“ във Фенер. Сутринта Негово Светейшество предстоя на света Преждосвещена литургия в патриаршеския храм.

***

Сутринта на Велики четвъртък, след божествената Литургия в катедралата „Свети Иаков брат Господен“, Негово Светейшество Йерусалимският и на цяла Палестина патриарх Теофил III, изми нозете на дванадесет йеромонаси, братя на Гроба Господен, по примера на Христос, Който изми нозете на Своите ученици, показвайки ни смирението като път на богоуподобяване.

***

На 2 май, на Велики четвъртък, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи Божествена Литургия в катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва. Вечерта на 2 май, в навечерието на Велики петък, Негово Светейшество отслужи утринна с четене на 12-те Евангелия изобразяващи страданията на нашия Господ Исус Христос.

***

Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий отслужи Василиева св. Литургия за Велики четвъртък, в храм „Рождество на Пресвета Богородица в Ружица“ на Калемегдан. Негово Светейшество, същия ден вечерта, отслужи утреня в храма „Свети Сава“ във Врачар. По време на богослужението бяха прочетени 12-те Евангелия със страданията на Господ Иисус Христос.

***

В Атинската катедрала „Благовещение“ бе отслужена св. Литургия за Велики четвъртък. Вечерта бе отслужена утреня с прочитане на 12-те Евангелия, разказващи историята на Страданията Христови. Богослужението бе водено от Негово Блаженство Атинския архиепископ Йероним II.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 51

Skip to content