Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 6 май 2024 г.

E5E503DFA976670B6B4D0E8AFA445E0D

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

И тази година бе отслужен тържествен водосвет по повод празника на св. Георги Победоносец и Деня на храбростта и Българската армия. Молитвеното последование бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Светия Синод. По повод празника днес на площада пред Патриаршеската катедрала бяха строени представителни части от всички войски на Българската армия, носейки със себе си трибагреника и бойните знамена – светини. На тържествения молебен присъства президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, който прие почетния строй на представителните гвардейски части. Сред присъстващите бяха още Росица Кирова, заместник-председател на Народното събрание, служебният министър-председател Димитър Главчев, служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, Негово Величество Симеон II, княгиня Мария Луиза, кметът на София Васил Терзиев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия, както и представители на държавното ръководство, на военно-патриотичните съюзи, дипломати. Държавният глава поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин, след което се състоя тържествен марш на представителните блокове на Въоръжените сили. При изпълнението на националния химн по време на водосвета на бойните знамена бяха произведени 20 артилерийски салюта. В края на тържествения ритуал над площад „Александър Невски“ прелетяха три изтребителя МиГ-29. Митрополит Григорий отправи и слово, в което каза: „В този пресветъл ден, пребъдвайки в пасхалната радост, честваме и паметта на един от най-дивните Христови свидетели и угодници – светия великомъченик и верен Христов воин Георги Победоносец. Следвайки стародавната традиция, за всички нас това е и деня, който отбелязваме като празник на славната и непобедима Българска армия. В този ден ние молитвено почитаме светлата памет на всички, отдали живота си за свидното ни отечество, молим се и за тези, които, като достойни приемници на достойни предци, с чест и достойнство носят и днес воинската служба, в защита на суверенитета и териториалната цялост на нашата родина. Имайки всякога в молитвите си славното българско войнство, днес Православната ни църква извършва освещаването на знамената на бойната слава на Българската армия – в молитва и вечна памет за всички знайни и незнайни наши воини и с майчинска грижа за днешните защитници на майка България“.  Митрополит Григорий поръси със светена вода знамената и представителните воински части на Българската армия. В тържествения ритуал участва и Гвардейският представителен духов оркестър, знаменен блок със знамената-светини и представителни блокове на Националната гвардейска част.

***

Миряни от цялата страна се включиха в тържественото литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица до местността Клувията. По традиция, на втория ден на Великден вярващите тръгнаха със светинята до мястото, където е открита в началото на ХVІІ век. Според историята най-много чудеса са регистрирани през тези дни, каза Величкият епископ Сионий, игумен на Бачковския и Троянски манастири. По думите му, това не е случайно и се дължи на общата молитва, която целият народ отправя към Пречистата Богородица и на Божията благодат, която се излива върху хората в дните на Христовото възкресение. Епископ Сионий призова молитвите на хората да са за мир по света, мир в душите и за единение на всички човеци. Шествието с копието на иконата на Света Богородица започна с песнопения от манастирския храм и продължи през планината до църквата „Свети Архангели“, намираща се в Клувията. В храма в манастира остава оригиналът на светинята, където стотици миряни се молят за здраве и благоденствие. Късно следобед иконата ще бъде върната в манастира отново с песнопения и придружена от вярващите.

***

Точно в полунощ, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан благовести, че Иисус Христос е възкръснал. Владиката възглави Пасхалното богослужение в катедралния храм „Св. Николай“ в Стара Загора. Архиереят отправи празничното си послание, в което всесърдечно благопожелава „мирът, благостта ,светлината и обичта на Нашия Възкръснал Спасител да носят в сърцата на всички много топлина и радост, която никога не угасва!“ На Второ Възкресение, митрополит Киприан отслужи и Пасхално вечерно Богослужение по време, на което Св. Евангелие беше прочетено от всички свещенослужители в Стара Загора на различни езици, сред които английски, немски, френски, латински, португалски, турски, румънски, албански, италиански и други. В края на службата владиката прочете Патриаршеското и Синодално Пасхално послание. По традиция в следобедните часове на празника дверите на Митрополитския дом бяха широко отворени за всички епархиоти. Негово Високопреосвещенство прие Пасхални поздравления от епархийските съветници, архиерейските наместници, свещенослужителите и техните семейства, както и от десетки миряни. На Светли Понеделник, архиереят възглави св. Божествена Златоустова Литургия в манастирския храм-паметник „Рождество Христово“ – гр. Шипка.

***

На 6 май, Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил отслужи Златоустова св. Литургия за Втория ден на Пасха – Светли Понеделник в храм „Възнесение Господне“ в Ботевград.

***

Света Литургия бе отслужена в храм „Успение Богородично“ в град Попово за празникът на празниците – Пасха Христова, възглавена от Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий.

Пасхална архиерейска света Литургия бе отслужена в Разград в храм „Св. Николай“. Богослужението бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

На 6 май, празникът на св. Георги Победоносец беше отбелязан тържествено в едноименния му храм в гр. Русе със св. Литургия, отслужена от Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий. В празничното си слово епископът поздрави богомолците от името на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и говори за образа на светците в светлината на Христовото Възкресение.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Празникът Пасха Христова бе отбелязан на 5 май, през нощта в храм „Възкресение Христово“ в Йерусалим. Пасхалната служба бе оглавена от Негово Светейшество Йерусалимския и на цяла Палестина патриарх Теофил III. Песнопението „Христос Воскресе“ бе изпято на много езици между които на гръцки, славянски, арабски, полски и др.

***

На 5 май, на празник Пасха, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи Пасхалната вечерня с четене на Евангелието на различни езици в катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва.

***

На 5 май, бе отслужена Пасхална вечерна за Второ Възкресение, оглавена от Негово Светейшество Сръбския патриарх Порфирий в църквата „Свети Сава“ във Врачар.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 57

Skip to content