Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 7 май 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 6 май, гр. Русе чества своя патронен празник. Официалната част се проведе от 11:30 ч. пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, който краси стария център на града. С благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум благодарствен молебен отслужи Главиницки епископ Макарий, заедно със свещенослужители от града. Епископът се обърна с кратък пасхален поздрав към присъстващите, между които  бяха ръководителите на институциите в града и областта, представители на академичната общност, на армията и гражданството.

***

На 6 май – Светли понеделник и празник на светия великомъченик Георги Победоносец, Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай възглави архиерейска света Литургия в храм „Св. Георги“ в Пловдив. С владиката съслужиха: архимандрит Максим, храмовото духовенство и митрополитският протодякон Илиян Александров. Много богомолци се събраха в храма, отново да възпеят Победителя на смъртта Възкръсналия Спасител. Сред присъстващите бяха държавни и общински служители и общественици и мнозина миряни. В края на богослужението владиката се обърна към вярващите с вдъхновено слово, в което говори за подвига на свети Георги и за личното кръстоносене. Митрополит Николай поздрави с празника на техния небесен покровител протойерей Георги Попов, архонт Георги Гергов и протопсалт Георги Радев, както и всички, които носят името на светия великомъченик Георги Победоносец. Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

На 6 май, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений  – викарий на митрополита, възглави архиерейска света Литургия в манастира „Св. Георги“ в село Белащица. На богослужението присъстваха множество миряни, които бяха дошли в дворите на манастира „Св. Георги“, за да изразят почитта си към светеца, станал пример за храброст и преданост към Христа. След края на богослужението бе извършен водосвет в двора на манастира. Слово за празника произнесе викарният епископ, като преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения митрополит Николай.

441966593 7451870068266305 870512403850690269 n 2 1 1

НОВИНИ ОТ СВЕТА

С благословението на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей и по решение на Св. Синод на Българската православна църква, на Възкресение Христово Тивериополският епископ Тихон гостува на българската общност в Константинопол и отслужи Пасхалната утреня и Литургия в екзархийския параклис „Св. Йоан Рилски“. Придружаващите го свещенослужители бяха иконом Радослав Вутов и дякон Ангел Воденичаров, заедно с псалта Марио Стоименов. На второ Възкресение по покана на Вселенския патриарх Вартоломей Тивериополският епископ Тихон участва във Великата вечерня на Възкресението (на любовта) в Патриаршеския храм, където прочете св. Евангелие на български език. След това еп. Тихон съслужи в Желязната църква „Св. Стефан“ с архимандрит Харалампи Ничев и придружаващите го български духовници. Във възкресната нощ в параклиса на Екзархийския дом, епископ Тихон произнесе топла пасхална проповед пред българската общност и отправи с възкресен поздрав своя отечески благослов над техните семейства, близки и приятели.

На Светли понеделник, патриаршеския храм във Фенер „Св. Георги Победоносец“ отбеляза патронния си светец. В храма бе отслужена Пасхална утринна и Съборна архиерейска света Литургия по повод празника. На Богослужбите молитвено участваше и Негово Светейшество патриарх Вартоломей. Литургията оглави Негово Високопреосвещенство митрополитът на 40-тте Църкви – Андрей в съслужение с митрополитът на Бурса – Йоаким и епископът на Селевкия – Теодор.

***

На 6 май, на втория ден от Пасха, по покана на Негово Светейшество Патриарха на Антиохия и целия Изток Йоан Х, представителят на Патриарха на Москва и цяла Русия при Патриаршеския престол на Антиохия архимандрит Филип, взе участие в Божествената Литургия в катедралния храм „Успение Богородично“ в Дамаск. Богослужението бе оглавено от Негово Светейшество Антиохийския патриарх Йоан, в съслужение митрополити и епископи от Древния престол. Службата бе отслужена на арабски, църковнославянски, гръцки и френски език.

***

На 7 май, в Благовещенския събор на Московския Кремъл Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи молебен по повод встъпването в длъжност на президента на Руската федерация Владимир Путин.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 105

Skip to content