Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 9 май 2024 г.

438276077 986667103200893 576792656744251271 n

НОВИНИ ОТ ЕПАРХИЯТА

На Велики четвъртък в храм „Св. Димитър Солунски“ в град Кюстендил бе отслужена утреня и Василиева св. Литургия с Общ маслосвет. В двора на Архиерейското наместничество в Кюстендил, след Богослуженията, децата на града боядисваха великденски яйца. Вечерта бе отслужена утринна с прочитане 12-те Евангелия на Страданията Христови. На Велики петък сутринта бяха отслужени Царски часове с Велика вечерня и изнасяне на светата Плащаница. Вечерта бе отслужена утринна с последованието „Опело Христово“. Богослуженията бяха оглавени с благословението на Високопреосвещения Врачански митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, от Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит.

На Велика събота през нощта срещу Неделя Пасха – в храм „Св. Димитър Солунски“ бе огласено Възкресението Христово последвано от архиерейска света Златоустова Пасхална Литургия. На Второ Възкресение в храма бе отслужена Пасхална вечерня с четене на Евангелското четиво на различни езици. Пасхлната служба оглави Велбъжкият епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, в съслужение с храмовото духовенство. Евангелското четиво за деня бе прочетено на шест езика. Молитвено участие в богослужението взе кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов и вярващи християни. В края на службата, по традиция, всички духовници и християни се поздравиха с празничния поздрав „Христос воскресе!“. Присъстващите в храма получиха благословение по едно червено великденско яйце, а дечицата, доведени от своите родители на службата, получиха и шоколадови подаръци, предоставени отново, по вече установена традиция, от г-жа Татяна Попова от София.

В храм-параклиса „Св. Дух“, в с. Вратца, общ. Кюстендил бе отслужен водосвет за здраве и благословение на жителите на селото. Водоосвещението извърши свещеник Мирослав Костов, секретар на Кюстендилска духовна околия.

За Възкресение Христово и за събора на с. Гърляно, общ. Кюстендил, в селото бе отслужен водосвет за здраве и благословение.

На 6 май, в с. Ябълково, общ. Кюстендил, бе отбелязан престолният празник на храм „Св. Георги Победоносец“ с архиерейска св. Литургия. Богослужението за храмовия празник бе оглавено от епископ Исаак Велбъждски.

Втората кампания на енориашите към храм „Свети Димитър Солунски“ в Кюстендил за набирането на козунаци и хранителни продукти за празничната трапеза на Възкресение Христово отново донесе усмивки на лицата на стотици семейства от община Кюстендил.

„Радвам се, че успяхме да надградим постигнатото на Рождество Христово. Освен че зарадвахме жителите на Кюстендил и околните села – в неравностойно положение, самотни майки и възрастни хора, в рамките на отминалата Великденска кампания, включихме и Домове за хора с увреждания. Последният, който посетихме на Велика събота, бе Дом за възрастни хора с физически увреждания „Ильо Войвода“, където занесохме козунаци, яйца, хранителни продукти за потребителите на Дома, които са от цялата страна! Да помогнеш на приятел в нужда, да помогнеш на непознат, да зарадваш възрастен човек – това са истинските и ценни неща в живота, това осмисля съществуването ни и се радвам, че в храм „Св. Димитър“ срещам толкова много добри хора с щедри християнски сърца, с които споделяме тази милосърдна кауза. Кампанията направи и моя празник специален и незабравим!“ – коментира доброволец от енорията на храма. Доброволци, енориаши, миряни и духовници се включиха в пакетирането и разнасянето, което започна в средата на Страстната седмица и в дните до Възкресение Христово те успяха да раздадат всички събрани пакети и продукти – из града и малките населени места в община Кюстендил. Организаторите благодарят на всички кюстендилци с добри сърца, които подкрепиха благородната инициатива, и им желаят смирение, благословение и светлина, която да ги води по житейския им път, като уверяват, че милосърдната християнска инициатива ще продължи на Рождество Христово.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 9 май – Светли четвъртък, и ден, в който Светата Църква чества Пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец – Летния Никулден, Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай възглави архиерейска света Литургия в храма, посветен на великия и дивен Божи угодник в пловдивския квартал „Христо Смирненски“. В съслужение с митрополита бяха: викарните епископи Арсений Знеполски и Висарион Смолянски, архимандрит Максим, свещеници от града и епархията и митрополитският протодякон Илиян Александров. Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев. Множество боголюбиви миряни присъстваха на богослужението, дошли да възнесат молитви към Бога и прославят св. Николай Мирликийски, но и да поздравят своя обичан архипастир митрополит Николай с личния му празник. В храма до украсената икона на св. Николай бе поставена мощехранителница с неговите благодатни и чудотворни мощи, и мнозина се поклониха на светинята с вяра и благоговение. Архипастирят на Пловдивска епархия се обърна към всички с боговдъхновено слово, в което припомни житието, добродетелите и чудесата на св. Николай Мирликийски, намирането на светите му мощи и тяхното тържествено посрещане в гр. Бари на 9 май 1087 г. Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

***

В деня, когато Българската църква почита паметта на св. Новоселски мъченици – 9 май, и тази година по традиция бе отслужена св. Литургия в Новоселския манастир „Св. Троица“ възглавена от Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил. С архиерея съслужиха игуменът на св. обител архимандрит Назарий, протойерей Войден Божков, протойерей Мартин Йотов и дякон Андроник Попов. Владика Гавриил произнесе проповед за празника и раздаде иконки на Възкресение Христово.

***

На 31 май ще се проведе научен форум на тема „150 г. от основаването на Петро-павловската духовна семинария“. Форумът се организира от Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и Великотърновска света митрополия. „Форумът е тематичен, с интердисциплинарен характер и предоставя възможност за научноизследователски диалог и обмяна на идеи в различни направления – теология, църковни изкуства, история, археология, педагогика, културология, литературознание, езикознание и други“, казват организаторите. Форумът ще се проведе на 31 май в Лясковския манастир (Петропавловски манастир) „Св. св. Петър и Павел“. „Насърчаваме участието на учени, преподаватели, студенти, докторанти и постодокторанти на висшите училища и научните институти, на експерти от публични институции, организации, медии и НПО, на представители на Българската православна църква – Българска патриаршия и др.“, казват още в поканата си от Православния богословски факултет. Петро-павловската духовната семинария е средно духовно училище (семинария), функционирало през периода на Възраждането и първите години след Освобождението. Намирало се е в Лясковския манастир „Св. апостоли Петър и Павел“ (Петропавловски манастир) край Лясковец.

***

Архиерейска света Литургия бе отслужена в русенския храм „Св. Николай“, по повод летния Никулден. Богослужението бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 9 май, бе отслужена света Литургия в храм „Свети Георги“ (Дарулакезе), в памет на Свети великомъченик Георги Победоносец. Литургията бе предстояване от Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей.

***

На 9 май 2024 г. на Червения площад в Москва се проведе военен парад в чест на 79-ата годишнина от Победата във Великата отечествена война 1941-1945 г. Преди началото на парада реч произнесе президентът на Русия – върховен главнокомандващ въоръжените сили на Руската федерация Владимир Путин. На събитието присъства и Негово Светейшество Руския патриарх Кирил.

***

Междурелигиозният съвет на Албания, в който участва и Православната автокефална църква на Албания, иска да се спрат плановете за въвеждане на закон, озаглавен „За сексуалното и репродуктивното здраве“. Институцията, в която участват петте признати религиозни общности на Албания, беше информирана преди няколко дни от медиите за намерението на правителството да прокара конкретния закон чрез Министерството на здравеопазването. На извънредно заседание на председателския съвет, в което участваха и експерти като теолози, социолози, юристи и лекари, беше обсъден въпросът и беше изразено безпокойство, че не е потърсено мнението на религиозните общности в страната по този сериозен въпрос. Учените представиха пред съвета позициите си относно спорния законопроект и ефектите, които ще има върху здравето, семейството и обществото. След няколко дни интензивна работа на експерти в областта, Междурелигиозният съвет на Албания, въз основа на своя статут, одобрен през 2007 г., се обърна с отворено писмо до висшите държавни институции, сред които президента на Албания Ерион Бегай, министър-председателя Еди Рама и министърът на здравеопазването Албана Коциу. Писмото е подписано от архиепископа на Тирана, Дуръс и цяла Албания Анастасий, който е и председател на Съвета, заедно с другите религиозни представители.

***

Превръщането в джамия на манастира Хора в Константинопол предизвиква съжаление и показва неуважението на властите в Турция към християнството. Това заяви председателят на Синодалния отдел за външни църковни отношения на Московската патриаршия митрополит Иларион, цитиран от ТАСС. „Решението за превръщане в джамия на древния манастир Хора не може да не предизвика дълбоко съжаление. Турските власти за пореден път показаха своята незаинтересованост към съхраняването на древното християнско наследство, своето неуважение към християнството, своето презрение към това, което е скъпо на милиони християни по света и на милиони ценители на изкуството“, подчерта той, цитиран от БТА. Вчера турското правителство даде статут на джамия на манастира Хора в Константинопол. За мюсюлманско богослужение е отворена църквата „Христос Спасител“, която е част от манастирския комплекс. Манастирът Хора е построен през 534 г. и е един от най-старите исторически паметници на Града, известен със своите уникални фрески и мозайки от византийския период. Храмът бил превърнат в джамия след превземането на Константинопол от османските турци през 1453 г. Използван е като джамия в продължение на 434 години и е превърнат в музей през 1945 г.

В Гърция реагираха остро след официалното откриване на византийски храм в Цариград, превърнат в джамия. След като беше реконструиран, храмът в манастира „Христос Спасител в Хора“ беше открит като мюсюлмански молитвен дом, което бе определено като провокация според властите в Атина. От министерството на културата уточняват, че днешната сграда датира от XI (11) век и притежава много ценни мозайки. През XVI (16) век църквата е превърната в джамия, а от 1945 г. е музей под егидата на ЮНЕСКО. В изявлението на гръцкото министерство на външните работи се посочва, че запазването на универсалния характер на паметниците е ясно международно задължение, което Анкара нарушава. Лидерите на гръцките партии изразиха възмущение, че византийската църква, която е паметник на културата, ще бъде джамия. От партията „Гръцко решение“ призоваха премиера Кириакос Мицотакис да отложи визитата си в Турция в знак на протест.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 108

Skip to content