Продължете към съдържанието

Слово на Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Светия Синод, по случай седемдесет и първата годишнина от възстановяването на Българската Патриаршия

BFDC53AB48ED244E7860C2FF75F67DC3

Христос воскресе!

Ваши Преосвещенства,

Боголюбиви отци,

Обични в Господа братя и сестри,

И тази година в десетия ден на май тържествено отбелязваме и празнуваме едно от най-паметните събития в най-новия период от историята на Православната ни църква – възстановяването на нейния древен и славен патриаршески статут. По своята значимост, по своите измерения и последствия това събитие се равнява единствено на учредяването на Българската екзархия и на вдигането на схизмата през 1945 г. Освен повод за заслужена радост, днешният ден е, разбира се, и повод за равносметка – за внимателно вглеждане в изминатия от Патриаршията ни и от православния ни народ нелек път. Път на съзидателен труд, укрепване и утвърждаване на постигнатото в далечната 1953 година от нашите достойни предци.

Днес ние молитвено си спомняме и от дълбочината в сърцата си отново благодарим на всички онези колоси на православния български дух – йерарси и свещеници, монаси и просветители, които през дългите и мрачни столетия, последвали закриването първом на славната Търновска патриаршия, а сетне и на Охридската българска архиепископия, извървяха целия дълъг и трънлив път до събитието, което честваме днес. Които с чиста вяра, достойна за похвала непримиримост и пословична последователност изковаваха и утвърждаваха духовното и културното израстване на православния ни народ, с упование в Бога и Неговата вечна правда.

Тази година светата ни Православна църква отбелязва Деня на възстановяването на своя патриаршески статут осиротяла, с овакантен патриаршески престол. За всички нас земната ни раздяла с нашия обичен отец и патриарх Неофит беше тежка загуба – загуба, която ние продължаваме да преживяваме с много мъка и болка. Достоен приемник на достойни предци – о Бозе почившите и приснопаметни наши екзарси  Антим, Йосиф и Стефан, и Светейшите ни патриарси Кирил и Максим – Негово Светейшество Българският патриарх Неофит утвърди и ни завеща най-важното, което беше възприел и научил от тях: да пазим единството на Църквата и да следваме Христовия закон и Завет на любовта, милостта и дълготърпението.

Божието благоволение и велика милост да бъдат всякога над нашата обща майка и духовна кърмилница, светата и богохранима Българска Патриаршия! Христовият мир и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Христос воскресе!

† Мелнишки епископ ГЕРАСИМ

Visits: 72

Skip to content