Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 12 май 2024 г.

colour ver5

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Цар Фердинанд се завръща в България. Пренасянето на тленните останки от Кобург в София се очаква до месец. След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква „Св. Августин“ в същия град. В годината на смъртта му погребението на царя във втората му родина България е напълно невъзможно с оглед на политическата ситуация у нас и следвоенния период в цяла Европа, въпреки голямото му желание и това на близките му. След демократичните промени бяха създадени няколко инициативни комитети, чиито усилия в тази посока не се увенчаха с успех, въпреки добрите намерения на организаторите им. Днешните условия на демокрация и уважение към историята позволяват тленните останки на цар Фердинанд да бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на любимия му дворец „Врана“ в София. Така ще се отдаде нужната почит към един дългогодишен държавен глава и главнокомандващ, който въпреки редица противоречиви оценки за някои моменти от управлението му е дал много за развитието и модернизацията на държавата ни. Още подробности ще бъдат дадени в навечерието на самия акт.

***

Архиерейска света Литургия и молебен по случай 71 г. от възстановяването на Българската патриаршия, бяха отслужени от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум в храма на Каранвърбовския манастир.

На 10 май, Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий възглави св. Литургия в храм „Живоприемен източник“ – гр. Сеново. С него съслужиха ставрофорен иконом Георги Георгиев – архиерейски наместник на Разградска духовна околия, протойерей Цоньо Илиев и дякон Иван Анчев. На богослужението присъства и кметът на града г-жа Инна Георгиева.

На 11 май, по случай патронния празник на храма в гр. Кубрат, св. Литургия отслужи Главиницки епископ Макарий. Около св. престол с него бяха ставрофорен иконом Георги Георгиев, иконом Михаил Михайлов, протойерей Валентин Добрев, йерей Недялко Димитров и дякон Иван Анчев.  Песнопенията на празничното богослужение бяха изпълнени от протойерей Светослав Светославов. В края на Литургията епископът проповяда за светите равноапостолни Кирил и Методий.

***

Денят 11.05.2024г., когато честваме паметта на св. равноап. братя Кирил и Методий, се превърна в тържество на вярата за Клисурската света обител „Св. св. Кирил и Методий“. Празничният ден започна с архиерейска света литургия в едноименния манастирски храм, отслужена от Видинския митрополит Даниил, в съслужение с гостуващия архиерей Брегалнишки митрополит Иларион от Православната Църква на Република Северна Македония. Десетки бяха свещениците, монасите и монахините, които взеха участие в празничното богослужение. Изразително монашеско присъствие имаше от Сръбската, Македонската и родната ни православна Църква. Хор от талантливи семинаристи на завършващия випуск (2019 – 2024) от Софийската духовна семинария с диригент Йоан-Петър Павлов, възпълни клиросното пение, което достави духовна наслада на всички присъстващи. Наред с храмовия празник се отслужи обновление на стенописите в храма, които претърпяха реставрация по „Европейска програма за развитие на селските райони“. Символично бе обявен финалът на реализирания проект. След литургичната част с литийно шествие около храма при участие на много деца и ученици започна духовно-
културна програма в чест на празнуваните светии и като празничен поздрав за всички поклонници на манастира. В нея участваха представителни групи на всички училища и читалища от градовете Берковица и Вършец. Нейно Всепреподобие игумения Таисия и сестринството на обителта с радост приеха стотиците гости и сърдечно благодариха на своя митрополит за отеческата подкрепа да се обнови манастирския храм и да се обогати празника
с присъствието и молитвената подкрепа на духовенството. На литургията и празничната програма присъстваше и група с поклонници от Поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски“ към Софийската света митрополия, водена от г-н Пламен Михайлов.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей ще присъства на срещата на върха, която ще се проведе в Швейцария на 15 и 16 юни и ще бъде посветена на войната в Украйна. В международната среща, която ще се проведе в Люцерн, ще участват глави и представители на много държави по света. Целта на форума е да се „създаде общо разбиране“ за това как да се постигне „всеобхватен, справедлив и траен мир за Украйна в съответствие с международното право и Устава на ООН“, се казва в изявление на швейцарското правителство. Патриарх Вартоломей получи официална покана от президента на Швейцария, която му беше предадена от ръководителя на Генералното консулство на Швейцария в града Роланд Брюн в присъствието на украинския посланник. Патриархът проведе телефонен разговор и с украинския президент Владимир Зеленски, като потвърди безусловната подкрепа на Вселенската патриаршия за разкъсвания от войната украински народ. От своя страна президентът на Украйна сърдечно благодари на Негово Светейшество за решението му да участва в Международната конференция и за цялостната му подкрепа за Украйна. Сред темите, които ще се обсъждат на срещата на върха, е и предложението на група руски и украински жени за обмяна на военнопленници на принципа „Всички за всички“. Инициативата на жените подкрепи и Вселенският патриарх Вартоломей, който каза след пасхалната Литургия: „Молим се за нашите братя и сестри, понасящи трудности и скърби, копнеещи за мир в разкъсвания от войни Близък изток и многострадалната Украйна, търсещи помирение, справедливост и солидарност като основа за траен мир. В същия дух ние заставаме зад инициативата „Нашият Изход“, като се застъпваме за размяната на военнопленници между Русия и Украйна, особено по повод на светата Пасха, свързвайки идеята за „мира свише“ с „мира във вселената“. Това би било много конкретен израз на силата на Възкресението“.

***

Паметта на свети Георги Победоносец, събира хиляди православни християни, копти и мюсюлмани в Ротондата в Стария Кайро. Божествената св. Литургия бе оглавена от Негово Светейшество Александрийския и на цяла Африка Папа и патриарх Теодор II.

***

На 10 и 11 май, с благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, и по покана на Негово Всесветейшество Солунския митрополит Филотей, в солунския храм „Св. св. Кирил и Методий“ бяха отслужени празнични богослужения, в които се включиха и духовници от София. Вечерното богослужение на 10 май, бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, множество архимандрити и свещеници от Солун, архидякон Дамаскин от Коринт, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп от София, архидякон Спиридон от Солун и други дякони. НА Вечерното богослужение съмолитстваха на архиерейските тронове и Негово Всесветейшество Солунския митрополит Филотей, Негово Високопреосвещенство Коринтския митрополит Дионисий и  митрополит Дамаскин, който вече е пенсионер и на преклонна възраст. На следващия ден, на самия празник на Солунските братя и Славянобългарски просветители Методий и Кирил, светата Литургия бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Коринтския митрополит Дионисий в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп и Негово Всесветейшество Солунския митрополит Филотей. След Литургията бяха изказани слова в прослава на Солунските братя. След обяда в Солунския катедрален храм „Св. Димитър Мироточиви“ бе посрещната делегация водена от министър-председателят Димитър Главчев, който бе на посещение на Св. Гора – Атон. Митрополит Филотей и епископ Поликарп Белоградчишки разказаха на г-н Главчев и делегацията от министри и служители за Солунския светец, за храма и за чудотворството на мощите. След поклонението в катедралния храм всички се отправиха към тържествуващия храм „Св. св. Кирил и Методий“ където г-н Главчев се поклони на богато украсената празнична икона на светите солунски братя. Преди да заминат за България, Солунския владика раздаде паметни подаръци на всички и благослови за лек и ползотворен мандат. Бе направена паметна снимка и бяха отправени благодарности за отношението, за гостоприемството и любовта.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 15

Skip to content