Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 13 май 2024 г.

438094690 836337805194470 8727088959039772642 n

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 11 май Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, възглави празничната света Литургия в бургаския катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“. С него съслужиха архиерейският наместник на Бургаска духовна околия иконом Емилиян Михайлов, председателят на храма ставрофорен иконом Петър Василев, отци от околията, свещеник Венцислав Георгиев и дякон Благой Иванов. Митрополит Йоан поздрави всички именници, изтъквайки важността на незаменимия за славянските народи труд на двамата равноапостолни братя Кирил и Методий, както и на техните ученици.

***

На 11 май – Светла събота и ден, в който Българската православна Църква чества деня на Светите братя Кирил и Методий, своя патронен празник отбелязват Пловдивската духовна семинария и Пловдивската духовна академия, които носят тяхното свято име. В празничния ден храмът бе преизпълнен със семинаристи, студенти, учители и миряни, които посрещнаха Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който възглави светата Литургия за празника. На богослужението присъстваха: областният управител на Пловдивска област инж. д-р Илия Зюмбилев, началникът на РУО-Пловдив г-жа Иванка Киркова, офицери от Българската армия и общественици. Накрая Пловдивският митрополит Николай се обърна към всички с всепобедния и спасителен поздрав „Христос воскресе!“, и честити на всички учащи и учащи се празника на светите равноапостолни Методий и Кирил от името на Св. Синод на БПЦ-БП. Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

В деня на светите братя Кирил и Методий в едноименния пловдивски храм с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, викарният епископ Арсений, възглави Божествена света Литургия по повод храмовия празник. В съслужение с епископа бяха: свещеник Иван Братоев – председател на храма, свещеник Евгени Михайлов, храмовото духовенство и дякон Петър Зарев. По време на светата Литургия Българската православна църква се сдоби с нов свещеник. След Великия вход епископ Арсений ръкоположи дякон Петър Зарев за свещеник. „Достоен!“ – отекна силно и радостно в храма. След Литургията викарният епископ произнесе проповед за празника.

***

На Светли петък – празникът Живоприемни източник, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави света Божествена Литургия в мъглижкия Девически манастир „Свети Николай“. Той е основан по времето на Втората българска държава и сведенията за него са оскъдни. Бил е ограбван и разрушаван многократно. Възобновен е за последен път след Освобождението, а сградите са възстановени във възрожденски стил през 1954 г. и 1969 г. Според преданието манастирът бил основан от цар Калоян през 1197 г. след победата му над кръстоносците в битката край Мъглиж. За да се помни победата, царят дарил средства за построяване на манастир. На службата присъстваха заместник-кметовете на община Мъглиж Рени Малева и Илиян Илиев, които благодариха на владиката за доброто партньорство и сътрудничество със Старозагорската света митрополия.

По-рано през седмицата, на Светли вторник, митрополит Киприан възглави архиерейската Литургия в манастира „Св. Атанасий“ – с. Златна ливада. В нея той съслужи с Техни Преосвещенства Знеполският епископ Арсений и Велбъждският епископ Исаак.

на Светла събота, владиката служи в храм „Св. св. Кирил и Методий“ в град Чирпан. По време на Литургията бяха постригани нови двама иподякони – 10-годишният Божил и 7-годишният Йосиф. „На тези най-малки братя в Христа, желая здраве и щастие. Бог да ги благослови и дари с кротост и смирение, сърцата им винаги да са изпълнени с любов към Бога и ближните. Да ги отрасте Господ, като достойни членове на Българската Православна Църква“, благопожела на новопостриганите митрополит Киприан. Децата ще помагат в църковния живот в Чирпанска духовна околия.

На Томина неделя, св. Литургия бе отвлужена в Девическия манастир „Въведение Богородично“ в гр. Казанлък.

***

Съборна архиерейска св. Литургия бе отслужена по случай изпълването на 10 години от избора и интронизацията на Русенския митрополит Наум (23 март 2014 г.)

В катедралния храм „Света Троица“, Русе, на 12 май 2024 г. в богослужението съслужиха архиереите от Румънската православна църква: архиепископ Теодосий на Констанца, архиепископ Варсануфий на Ръмнику Вълча, епископ Галактион на Александрия, епископ Петроний на Салажулуй. Архиереите от БПЦ: митрополит Иаков от Силистра, Тивериополски епископ Тихон, Велички епископ Сионий, Главиницки епископ Макарий. В началото на богослужението митрополит Наум удостои свещеник Недялко Димитров с офикията „протойерей“.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

В много румънски митрополии бяха раздадени вече традиционните великденски подаръци за различни уязвими групи хора, които не могат да посрещнат празника със своите близки – това са не само възрастни хора, настанени в институции, деца, бежанци, но също и такива, които трябва да изпълняват служебните си задължения в празничната вечер. Така например, на Велика събота архиепископ Касиан на Долен Дунав поднесе традиционни великденски подаръци на медицинския персонал от болниците в общините Галац, Браила, Текучи и Търгу Бужор, които са на дежурство в нощта на Възкресението. Свещениците, водени от архиепископа, посетиха и бежански лагер. Подаръци получиха всички медицински работници в медицинските звена в двата окръга на епархията. Те се състояха от великденски кошници с яйца, торта, християнски книги, издание на епархията. Общо дванадесет коша са достигнали до дежурния медицински персонал. 43 възрастни и 23 деца – бежанци, настанени в Регионалния център за процедури и настаняване на търсещи убежище в Галац, също бяха зарадвани с този благотворителен жест на Долнодунавската митрополия.

Митрополитът на Клуж – Андрей раздаде 700 пакета с великденски подаръци, осигурени от социално-благотворителния и мисионерски център на митрополията. Те бяха раздадени на социално слаби хора, както и на ромските общности в епархията. Студенти-доброволци от факултета по православно богословие в университета в Клуж, както и екип от жандармерията помогнаха за раздаването на пакетите. Акцията в епархията не е инцидентна. На всички големи празници архиепископията на Клуж предлага големи пакети с нетрайни храни и хигиенни продукти. Също така всяка седмица, чрез своя социално-благотворителен отдел, епархията отпуска помощи (пакети с храна и финансова помощ) на хора в затруднено положение. В момента Архиепископията на Клуж има 62 проекта и социални програми, чрез които осигурява подслон, храна, облекло, лекарства, медицински и палиативни грижи, образование за деца и млади хора, облекчава страданието на болни хора. Миналата година по официална информация от епархията са изразходвали 28 милиона леѝ за благотворителни цели, с които пари са подпомогнати 18 396 души.

***

Ученици от българското неделно училище в Солун „Св. Георги Зограф“ тръгват по следите на българската история в Света гора. Те ще участват със свой проект в Националната програма на МОН „Неразказаните истории на българите“. Това стана ясно по време на посещението на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков в българския манастир в Света гора – „Св. Георги Зограф“. Той присъства на храмовия празник на манастира заедно с премиера Димитър Главчев, Врачанския митрополит и Наместник-председател на Св. Синод митрополит Григорий, министрите на културата – Найден Тодоров, земеделието и храните Георги Тахов, туризма Евтим Милошев и народни представители.

***

Със света архиерейска литургия, оглавена от Негово Светейшество Сръбския патриарх Порфирий бе почетена славата на величествения храм на Бежанийска коса, посветен на един от най-големите сръбски светци, Св. Василий Острошки, епископ на Захум и Херцеговина.

***

В радостта на празника Възкресение Христово, паметта на славния апостол Тома и неговото спасително изповедание, както и светлата памет на свети Епифаний, епископ Кипърски, бяха отпразнувани тържествено в препълнения храм в Кукушката света митрополия. Центърът на празника беше църквата „Св. Димитър Солунски“ в Килкис, където архиерейската св. Литургия беше отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит от Българската патриаршия в съслужение с Негово Високопреосвещенство митрополит Полянис, Килкис и Агиос Атанасиоу – Вартоломей.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 3

Skip to content