Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 15 май 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 14 май – първият ден след Пасха, когато вече се разрешава отслужването на заупокойни служби, в Клисурския манастир „Св. Петка“ до гр. Банкя беше извършена св. Литургия и панихида на подвижницата на благочестието схиигумения Мария-Магдалина, чиято памет се падаше на 8 май през Светлата седмица. Службата бе възглавена от Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил в съслужение с о. Антоний от „Св. Александър Невски“ – София, о. Георги, ефимерий на Клисурския манастир „Св. Петка“ и отец Георги от гр. Сливница. Клиросни певци бяха игуменията на св. обител Филотея с нейни монахини. На гроба беше извършена лития на схиигумения Мария-Магдалина и другите сестри и свещеници, погребани в манастира. Накрая всички изпяха тържествено Христос Воскресе.

***

На 20 май от 13 до 16 ч. в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе работен семинар, посветен на дигитализацията на църковното историческо наследство. Той се организира от катедра „Практическо богословие“ на Богословския факултет. На семинара ще бъдат представени конкретни проекти на манастири и епархии за дигитализация на книжни фондове, архитектурни обекти, икони и стенописи, на различни църковни артефакти. Ще бъдат обсъдени възможностите за създаване на манастирски църковни музеи, както и продукти за популяризиране на културно-историческото наследство на манастири и църкви у нас. В рамките на проявата се планира демонстрация на конкретни софтуерни и хардуерни продукти като примери за използване на новите технологии в съхраняването и представянето на църковното наследство. В работата на форума ще вземат участие преподаватели, игумени на манастири, представители на епархии, манастири, специалисти от Националния исторически музей, IT-специалисти и др. Семинарът е отворен за всички, които се интересуват от темата.

***

На 18 май (в събота), Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“ във Варна организира младежка доброволческа инициатива за почистване на пространството около аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена“ в кв. „Владислав Варненчик“, местност „Ментеше“. Изворът е известен с лечебната си сила. Запазени са множество свидетелства на хора, обърнали се с вяра и надежда към Бога, получавали изцеление с водата от аязмото по благословение на небесните му покровители – св. св. Константин и Елена. Инициативата е подготовка за отбелязването на празника на аязмото и на квартал „Владиславово“ – 21 май, деня на светите равноапостолни Константин и Елена. Дейностите се извършват със съдействието на църковното настоятелство и християните от енорията на храм „Св. Димитър Солунски“ в кв. Владиславо. В доброволческата инициатива, както и досега, ще се включат младежите от Духовно-просветния център и доброволци от квартала, живеещи в района на аязмото. Желаещите да се включат в инициативата, без собствен транспорт, трябва да се свържат с организаторите, за да се предвиди нужният транспорт за придвижване.

***

Излязоха от печат Възкресните броеве на списанията „Амвон“ и „Камбанка“, издания на храм „Св. Атанасий“ във Варна. Празничното слово, с което започва списанието, е един богословски подтик за осмисляне на Възкресението Христово след Кръста, на който Христос утвърди праведния съд над греха и великата Си милост към нас, грешниците. Темите в списанието са разнообразни, интригуващи – както от богословския спектър, като тълкуване на 50-ти псалом, Божествената латрия в православното вероучение, през научни – като темата за изкуствения интелект, до теми, засягащи малката домашна църква като семейния бюджет от православна гледна точка; за мира в семейството; темата за желанието на всяка цена жената да се сдобие с дете; за красивите и приличащи си като близначки, благодарение на съвременните методи за разкрасяване жени; за проблемите родители – деца, които са в тийнейджърска възраст и много други, както и истински истории за чудесата на вярата. Екипът на списание „Амвон“, издание на храм „Свети Атанасий“ – Варна, поднася поредното многообразие от духовни четива и разсъждения на обичните си читатели, за които в тези празнични Възкресни дни се открива време и желание за духовно ястие и питие!

Пролетната „Камбанка“ запознава децата с житието на Светия лекар Лука Войно-Ясенецки, който през целия си живот, следвайки светлия пример на Христос, самоотвержено и всеотдайно се грижи за болните и страдащите. На страниците на списанието има, както винаги, много креативни задачки, поводи за усмивки, размисъл и детска радост.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 14 май сутринта, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей, бе посрещнат на летището в Лисабон като гост на Международния център за междурелигиозен и междукултурен диалог на крал Абдула бин Абдулазиз, за да участва в неговия 1-ви световен Форум (от 14 до 16 май). Негово Светейшество бе посрещнат от митрополитът за Испания и Португалия Висарион духовенство от митрополията.

***

На 15 май 2024 г. се навършиха 80 години от блажената кончина на Негово Светейшество патриарх Московски и на цяла Русия Сергий (Страгородски). Сутринта Божествената Литургия в Богоявленската катедрала в Елохов, Москва, където е погребан Негово Светейшество патриарх Сергий, отслужиха: митрополит Григорий Възкресенски, управляващ делата на Московската патриаршия, и други епископи. След Литургията, на гроба на патриарх Сергий беше положен венец от Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 117

Skip to content