Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 17 май 2024 г.

8d6f43c73313f6829811e89f6db8ef29

НОВИНИ ОТ ЕПАРХИЯТА

На 13 и 14 май в 150-о училище „Цар Симеон“ в София беше проведен държавният практически изпит на студентите от Богословския факултет, които се подготвят за учители по Религия. Тази година беше възстановена практиката практическият изпит да се провежда в реална училищна среда. Пандемията рязко промени начина за организиране на стажантската практика на бъдещите учители, както и формата на държавния практико-приложен изпит. Голяма част от училищата спряха факултативните часове в електронна среда от разстояние, за да улеснят провеждането на задължителните дисциплини, което направи невъзможно воденето на занимания по Религия. Завръщането на студентите в базовите училища стана веднага след края на здравните ограничения, но едва тази година беше възможно провеждането на практическия изпит в училище. Изпитните уроци се проведоха с ученици от 1. и 2. клас, а сред темите, подготвени от студентите, бяха „Доброто побеждава злото“, „Християнски празници – как празнуваме у дома“, „Св. Георги“, „Устройство на храма“, „Вяра и добри дела“ и др. Разработените от бъдещите учители уроци включваха интерактивни техники, активно взаимодействие между учителя и учениците, както и развиващи дейности. Изпитващите преподаватели изразиха удовлетворение от подготовката на студентите. Тази година изпитната комисия е в състав доц. д-р Андриан Александров – председател, доц. д-р Иво Янев, доц. д-р Любомир Игнатов, гл. ас. д-р Полина Спирова и архимандрит Мелетий. В 150-о ОУ през изминалата година по религия се обучаваха 120 ученици в шест групи от 1. до 5. клас, под ръководството на базовия учител Елена Дюлгерова. Училището има 20-годишна традиция в преподаването на Религия и в него е открит първият кабинет по предмета през 2001 г. През тази година студентите от Богословския факултет на СУ се обучаваха в още две базови училища – 107-о ОУ „Хан Крум“ в кв. „Лозенец“ и в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, както и в два енорийски центъра в столицата: на храм „Покров Богородичен“ и на храм „Рождество Христово“.

На 15 май в 150-о ОУ беше организиран празничен водосвет по повод приключването на учебната година по предмета Религия и по повод обновяването на кабинета по Религия и двадесетата година от създаването му. Водосветът отслужи свещеник Кирил Попов в съслужение с дякон Филип Стойчев. На тържеството присъства директорката на училището Виолина Велкова, представители на БФ на СУ – доц. д-р Костадин Нушев, гл. ас. д-р Полина Спирова, учители, ученици, родители. Тържеството откри Елена Дюлгерова, която благодари на  учениците за постоянството и усърдието на занятията по Религия. Тя им припомни, че в началото на учебната година на подобно тържество епископ Поликарп Белоградчишки им връчи новите учебници по Религия. Г-жа Дюлгерова благодари на ръководството на училището и на духовниците за подкрепата, която са ѝ оказвали през цялата година. Учениците представиха кратка програма с песни и молитви, които са научили в часовете по Религия. След водосвета о. Кирил предаде благословението на епископ Поликарп, както и две икони на св. Богородица, изпратени от владиката: едната за г-жа Виолина Велкова, а другата – за обновения кабинет по Религия. Всички ученици от начален етап получиха икони и книжки от Софийска митрополия. От името на БФ на СУ д-р Спирова благодари на г-жа Велкова за грижите и подкрепата, които тя и педагогическият състав на училището оказват на г-жа Дюлгерова, както и за усилията, които полагат в училището да се изучава Религия от все повече ученици. Г-жа Спирова подари на директорката книгата Среща с тайнството. Съвременен поглед към Православието на Вселенския патриарх Вартоломей. След това о. Кирил и о. Филип посетиха класните стаи и ги поръсиха със светена вода, а после учениците продължиха с учебните занятия. Накрая свещениците и гостите бяха поканени от ръководството на училището на среща, на която бяха обсъдени възможности за разширяване на сътрудничеството.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 16 и 17 май Българската православна църква отбелязва паметта на светите Баташки мъченици. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, отслужи в навечерието на празника Празнична вечерня с петохлебие в старинния храм „Св. Неделя“. Стотици пристигнаха в Батак, за да се поклонят на светите мощи на Христовите страдалци в историческия храм. Сред присъстващите бяха кметът на Община Батак г-н Георги Харизанов, командирът на СКСО ген.-майор Явор Матеев, председателят на Общинския съвет г-н Димитър Балабанов, държавни и общински служители, общественици и гости на града. На следващия ден Преосвещеният епископ Арсений възглави архиерейската света Литургия в старинния храм. Преди началото на богослужбата викарният епископ пострига Христо Цеков от Батак и Крис Благоев от Ракитово за четци на Българската православна църква. Десетки православни християни участваха в това велико тържество на вярата в чест и прослава на нашите родни български свети мъченици от многострадалния Батак. По време на причастния епископ Арсений се обърна към всички с прочувствено и трогателно слово за мъченическия подвиг на светите страдалци, и преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

***

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат от Университетско издадетелство „Св. Климент Охридски“. Книгата е посветена на 110 годишнината от рождението на големия български богослов и на 100 годишния юбилей на Богословския факултет на Софийския университет. Очаквайте книгата в университетските и християнски книжарници в страната за 24 май и празника на Християнската просвета, книжовност и култура и Деня на светите братя Кирил и Методий.

***

На 17 май, в с. Черногор с архиерейска св. Литургия беше отбелязан храмовия празник в чест на св. мъченик Николай Софийски. Богослужението бе оглавено от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий. След светата Литургия епископ Макарий отслужи водосвет. Епископът благослови ястията и поздрави присъстващите от името на Русенския митрополит Наум.

***

Пространство в столичния район „Оборище“ между ул. „Искър“ и ул. „Сердика“ да носи името площад „Патриарх Кирил“ на името на Българския патриарх и Софийски митрополит Кирил предлагат в доклад до Столичния общински съвет (СОС) общинските съветници Веселин Калановски, Антон Хекимян, Иван Виделов, Вили Лилков, Ивайло Костадинов. Докладът е публикуван на сайта на СОС и ще бъде разгледан на заседание на Съвета.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей, който е на посещение в Лисабон – Португалия, по повод работата на Форума за световен диалог, предстоя на Неделната Литургия в църквата „Света Богородица“. Посещението на патриарх Вартоломей е първият път в историята, в който Вселенски патриарх посещава Португалия.

***

На 16 май 2024 г. Негово Кралско Височество сръбският престолонаследник Александър Караджорджевич беше домакин на официален обяд, на който присъстваха Негово Светейшество патриарх Порфирий Сръбски и архиереите на Сръбската православна църква, участници в редовното заседание на Светия Синод.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 107

Skip to content