Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 18 май 2024 г.

442501777 763087366011735 668185505459374517 n

НОВИНИ ОТ ЕПАРХИЯТА

„Библиотеката – по-нужна от всякога!“ – под този надслов се проведе среща, организирана от Регионална библиотека „Емануил Попдимитров“. Поканата бе уважена от библиотекари от цялата област Кюстендил, също и от Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, Димитър Велинов, председател на Общински съвет-Кюстендил, Георги Джоглев – зам. областен управител на Област Кюстендил и Емануела Дюлгерска-Миланова – началник отдел „Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил. Срещата е част от програмата на Национална библиотечна седмица, която се организира за 18-та поредна година от Българската библиотечно-информационна асоциация организира Национална библиотечна седмица.

***

Концерт с църковнославянски песнопения по случай 110 години от рождението на Борис Христов се състоя на 18 май в църквата „Света Параскева“. Публиката се наслади на песнопения от репертоара на големия българки бас, изпълнени от Българската хорова капела „Георги Робев“ с диригент Нели Трошева. Сред солистите бяха Васил Антов и Пламен Бейков. Концертът „Многая лета“ предложи изключителния шанс за почитателите на оперната музика и наследството на Борис Христов, насладата на въздействащи изпълнения, повлияни от интерпретациите на великия маестро. Последният ученик на Борис Христов Пламен Бейков разказа и свои съкровени спомени от обучението и срещите си с Борис Христов в Рим.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Официална среща с архиепископа на Валенсия Енрике Видал се проведе в архиепископията, по време на срещата бяха обсъдени темите за делото на светите братя Кирил и Методий, българската диаспора във Валенсия, дългогодишната мисия на църковната ни община в Дения, както и основаването на българска мисия тук във Валенсия за в бъдеще. Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний, по време на визитата при архиепископа, бе придружен от г-жа Надя Кръстева, генерален консул на Република България във Валенсия и Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Юлиян Ангелов – епархийски надзорник на Диоцеза.

Празничен водосвет бе отслужен в Българското генерално консулство във Валенсия. Богослужението оглави Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейксият митрополит Антоний. „Бог да дарува здраве, благоденствие и удовлетворения от постигнати успехи за полза на нашата Родина“ – каза в словото и митрополитът.

***

В събота, на 18 май, избраният митрополит на Денвър, Сасѝмонския епископ Константин, пристигна във Фенер за последованието на наречението. Новият Денвърски митрополит се избира единодушно от Светия и Велик Синод след, избора на Провинциалния Синод на Американската архиепископия. Според изявление на Светата архиепископия на Америка, интронизирането на новия Денвърски митрополит Константин ще се състои в събота, на 22 юни 2024 г., в 10:00 ч. сутринта в катедралата „Успение Богородично“, Денвър, Колорадо, а на следващия ден, Осма неделя след Пасха – Петдесетница, 23 юни, новият митрополит ще отслужи първата си божествена Литургия като митрополит на Денвър в същата църква. Светият и Велик Синод на Вселенската Патриаршия се събра, под председателството на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, на редовното си заседание в петък, на 17 май 2024 г.

***

Президентът на Република Сърбия г-н Александър Вучич беше домакин на празничен прием и обяд за Негово Светейшество Сръбския патриарх Порфирий и членове на Светия архиерейски Синод на Православната църква. На тържествения обяд присъстваха президентът на Република Сръбска г-н Милорад Додик и най-близките сътрудници на президента на Сърбия.

Патриарх Порфирий откри изложбата „Преподобни Юстин Челийски – съкровищница на дух и мъдрост“. Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий, откри изложбата на 17 май в Музея на Сръбската православна църква в Белград, в присъствието на събралите се на редовното заседание на Светия Архиерейски Синод, и много гости. Тази година Сръбската православна църква отбелязва 130-годишнината от рождението, 45-годишнината от смъртта и 10-годишнината от пренасянето на мощите на преподобния отец Юстин Челийски с молитви и различни културни програми. Светият архиерейски Синод реши, че по време на заседанието на Светия архиерейски Синод, което само по себе си е празник на пълнотата и единството на Църквата, тази годишнина ще бъде отбелязана в столицата на цяла Сърбия и най-доброто място за изложбата за светеца от сръбски произход е именно Музеят на Сръбската православна църква в Патриаршеския дворец в Белград.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 78

Skip to content