Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 24 май 2024 г.

0B6FD57E9B4F21D9D3121D72E5BC50CD

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 май – Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В молитвеното последование участваха Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, храмовото духовенство и столични свещеници, както и протодяконите Иван Петков и Деян Коруновски. След молитвеното последование митрополит Григорий, епископите, духовниците, хорът на Патриаршеската катедрала и православни християни се отправиха в лития към Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, където в присъствието на президента на България г-н Румен Радев, кмета на София Васил Терзиев, политици, общественици и множество държавни лица, академични представители, дейци на образованието и културата, граждани, родители, деца и ученици бе извършен тържествен водосвет. След тържественото последование митрополит Григорий се обърна със слово. Празникът завърши с многолетствие и химна на св. Братя „Върви, народе възродени“. Молебенът бе излъчен и на живо в официалната страница на Св. Синод.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Изложбата „Атон в рисунки и фотографии“ беше открита в Папския латерански университет. На откриването присъства и държавният глава Румен Радев, който е на двудневно посещение във Ватикана и Италианската република. Автори на изложбата са художникът Андрей Янев и проф. Мирослав Дачев. Изложбата се открива по повод 24 май. Тази изложба е доказателство, че отношенията между християните са на взаимно уважение, на сътрудничество, на общата мисия да строим свят, изпълнен с вяра, надежда и с общи дела за мир, духовно извисяване и благоденствие, коментира президентът Радев. Изложбата изобразява традициите, живота и светостта на православния монашески свят на Атон, посочи ректорът на Папския латерански университет Монс. Алфонсо V Амаранте. Пожелавам на цялата българска общност да изживее тези интензивни празнични дни в спокойствие и непрестанно търсене на общото благо, добави той. В навечерието на празника на българската азбука, на духа, културата, книжовността, всички ние сме се събрали тук, в сърцето на Рим, където с откриването на тази изложба поставяме началото на тези чествания, каза митрополит Антоний. Неслучайно избрахме да поставим началото с откриването на изложбата, защото тя ни преподава древната монашеска традиция на православната църква, която се е съхранила благодарение на вярата, молитвата, на всички онези хора, които са избрали да се отдалечат от света и да запазят в себе си силата на духа, като я употребяват в непрестанна молитва към Бога за всички нас, които се трудим в света и отстояваме изконните традиции и православна вяра, коментира митрополит Антоний. „Ако наистина всички пътища водят към Рим, то нашата изложба е търсила своя път през годините и едва ли е случайно, че достигна до Вечния град“, каза проф. Мирослав Дачев. Творбите в „Атон в рисунки и фотографии“ са плод на над 50 експедиции до Света гора в рамките на две десетилетия, посочи проф. Дачев. Светите братя Кирил и Методий имат огромен принос за приобщаването към християнството на много народи в Европа, както и към изграждането на една съвременна Европа в религиозната сфера и в областта на културата, каза извънредният и пълномощен посланик на България към Светия престол Костадин Коджабашев. По думите му Света гора има значима роля за съхраняването и развитието на българската идентичност, духовност и култура.

***

С божествена архиерейска св. Литургия беше отбелязан празникът на „Св. св. Кирил и Методий“ в старинния храм Сан Клементе в Рим (там, където е бил погребан св. Кирил). Св. богослужба бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, в съслужение с домакина – иконом-професор Иван Иванов, иконом Юлиян Ангелов (от Берлин) и архимандрит проф. Авенир Георгиев (от Барселона). Песнопенията изпълниха хор „Агия“ с ръководител г-н Никола Андонов.

***

Президентът Румен Радев бе на аудиенция при Негово Светейшество Папа Франциск

На 23 май, държавният глава Румен Радев и българска делегация бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът ръководи българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция от предстоятеля на Римокатолическата църква по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Аудиенциите при Римокатолическия Първойерарх са знак на внимание към българската държава и българския народ. През 1980 година папа Йоан Павел II обявява Светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа. От години по традиция българска правителствена делегация е на аудиенция при Светия отец по повод отбелязването на 24 май. По време на сърдечния разговор, продължил около 30 минути, са били изтъкнати добрите двустранни отношения и бе припомнена визита на папа Франциск в България през 2019. „С папа Франциск обсъдихме, че най-голямото предизвикателство пред човечеството в момента е да се спрат кръвопролитните войни в Украйна и в Ивицата Газа, и избиването на хиляди невинни хора“, каза президентът Румен Радев от Рим. По време на размяната на дарове, папа Франциск е дарил на българския президент бронзов барелеф, озаглавен „Диалог между поколенията“. Екземпляри от папските документи. Тазгодишното послание за мира и книгата Statio Orbis от 27 март 2020 г., на ватиканското издателство LEV. От своя страна държавният глава подари на Светия отец оригинална икона на Светите братя Кирил и Методий от втората половина на 19 век – дело на зографи от Софийската иконописна школа.

***

На 22 май, след Божествената св. Литургия в Николаевския храм, Одеският и Исмаилският митрополит Агатангел заедно с високия гост на празника – генералният консул на Република България в Одеса – Светослав Николов Иванов поднесоха цветя на паметника на Свети равноапостолни славянобългарски просветители Кирил и Методий на централния площад на одеското село Кулевча. В събитието участваха още председателят на териториална общност Кулевчана и местни депутати. 24 май е денят на паметта на равноапостолите Кирил и Методий. За първи път тази дата се чества в България през 1853 г. като Ден за възпоменание на „…на учителите български и на всички славянски народи, за които създадоха славянобългарската буква и извършиха велико дело чрез превеждането на Светото писание от гръцки на родния ни славянски български език“.

През 2007 г. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит, в последствие Български патриарх и Софийски митрополит, освети паметник посветен на светите братя Методий и Кирил в гр. Одеса.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 121

Skip to content