Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 28 май 2024 г.

445203056 922172176585670 8351821554004445107 n

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Въдворяването на новия Сливенски митрополит Арсений в епархията се извърши в понеделник, на 27 май, веднага след каноническия избор, на който той беше избран за епархийски архиерей от членовете на Св. Синод. В понеделник в 16:00 ч. митрополит Арсений бе посрещнат от клирици и миряни пред храм „Света Троица“ в първото селище на епархията (след слизането от магистрала „Тракия“) – с. Крушаре, общ. Сливен. От 17:00 ч. в центъра на гр. Сливен пред паметника на Хаджи Димитър бе тържествено посрещане на митрополита от клирици и миряни, начело с кмета на града Стефан Радев и представители на различни институции. След церемонията на площада самото въдворяване се проведе в храм „Св. Димитър“, а след това бе отслужена и вечерня. После на гроба на митрополит Йоаникий при храма се извърши заупокойна молитва за покойния епархийски архиерей, след което митрополит Арсений бе посрещнат в сградата на Сливенска митрополия.

***

Възвание на членове от Св. Синод

Христос Воскресе!

Скъпи в Господа отци, братя и сестри,

Предстоят ни съдбоносни избори за Патриарх на родната ни БПЦ, както и държавни избори. Обръщаме се към всички, които желаят молитвено да подкрепят нашата св. Църква и Родина. Нека всеки ден от днес до 30 юни прочитаме Молебния канон към Пресвета Богородица. Господ Бог по Нейните всесвяти молитви да ни прости и помилва, да излее Своята Божествена милост към нашата родна св. Църква и към нашия народ.

✝ Ловчански митрополит Гавриил
✝ Неврокопски митрополит Серафим
✝ Видински митрополит Даниил

***

На 26 май, в Неделя на Разслабления, св. Литургия в храм „Св. Пантелеймон“ – гр. Бяла, отслужи Преосвещеният Главиницки епископ Макарий. Заедно с него съслужиха архимандрит Йосиф Михайлов, ставрофорен иконом Георги Стоянов, протойерей Серафим Великов и дякон Иван Анчев. В края на богослужението проповед върху евангелския разказ произнесе архиереят.

***

Всяка година в навечерието на 24 май, Трето ОУ „Димитър Талев“, гр. Благоевград, отбелязва патронния си празник с тържества в чест на българския писател и журналист Димитър Талев. По покана на г-н Михаил Спасов, директор на училището, гост на концерт-спектакъла под надслов „Достойни за Талев“ бе и Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. По време на празничната програма бяха връчени плакети за учител на годината, клас на годината и ученик на годината. Лично митрополит Серафим връчи наградата за клас на годината на 3.В , с класен ръководител г-жа Вангелова. Освен с цялостните високи резултати паралелката се отличава и с това, че всички ученици в нея изучават предмета религия (християнство-православие). Трето ОУ „Димитър Талев“ е едно от училищата в Благоевград, в което се изучава Религия (християнство-православие) като факултативен учебен предмет. Преподавател на възпитаниците му е г-н Николай Михов.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 26 май, Неделя на Разслабления, Вселенският патриарх Вартоломей предстоя на Божествена Литургия, отслужена в храма „Св. Георги“, където се намира грузинската общност на града.

***

Патриарх Порфирий и архиепископите Юстин, Стефан и Йован се поклониха в храм „Св. Сава“. Негово Светейшество Сръбският патриарх отслужи света архиерейска Литургия в храма Свети Сава във Врачар.

***

Първият ден от 4-тата Конференция на архонтите на Вселенската патриаршия за правата на човека, демокрацията и религиозната свобода започна с реч на д-р Антоний Либеракис, съпредседател на Конференцията. Д-р Либеракис подчерта значението на домакинството на конференцията в Атина, по-специално на Древната Агóра, и подчерта близките връзки на Гърция с диаспората и православието. Д-р Либеракис обсъди липсата на демократични принципи в страни като Русия и Китай, както и режими като Турция, които ограничават свободата на човека. Той каза: „Ние, архонтите на Вселенската патриаршия, стоим тук, за да привлечем вниманието на света към тези проблеми.“ Той също така спомена, че „Вселенският патриарх в Украйна, подписвайки томоса за автокефалията, предостави на 43 милиона украинци свобода на религията“. Той осъди военната инвазия на Русия в Украйна, като отбеляза усилията на Украйна да се защити. „Събрали сме се тук заради тези, които са преследвани и не могат свободно да упражняват религиозните си права“, подчерта д-р Либеракис. Той потвърди отново ангажимента си да продължи да се застъпва за религиозна свобода за всички деноминации и хора, заявявайки, че „няма свобода без демокрация“. На Конференцията присъства Високопреосвещеният архиепископ на Америка – Елпидофор.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 141

Skip to content