Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 29 май 2024 г.

441904558 2441090309430605 5194386215723210156 n

НОВИНИ ОТ ЕПАРХИЯТА

Тленните останки на цар Фердинанд пристигнаха в София. Траурната церемония се проведе в двореца „Врана“. „Преди всичко съм благодарен. Това е за историята на България. Благодаря на Господа, че съм доживял този момент. Страшни емоции са. Какво ли не минава през мисълта ми в такива моменти“. Това емоционално каза Негово Величество цар Симеон II Сакскобургготски, който посрещна тленните останки на дядо си цар Фердинанд I в Двореца „Врана“. „Този акт показва, че уважаваме миналото си, признаваме го и го зачитаме. Мисля, че е много по-добре да е тук – в семейната крипта“, добави Царят. Ковчегът с тленните останки на царя бе внесен в двореца от гвардейци под звуците на първия български химн „Шуми Марица“ и траурни маршове. Ковчегът бе посрещнат от представители на българското царско семейство, сред тях са децата на българския цар и бивш премиер Симеон Сакскобургготски – княз Кирил, княз Константин-Асен, княгиня Калина и съпругът ѝ Китин Муньос. Присъстваха представители на Българската православна църква – митрополит Антоний Западно- и Средноевропейски, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Ангел Воденичаров. На събитието присъстваха и римокатолически представители – монсеньор Лучано Суриани, който оглави траурното последование, епископ Румен Станев – помощен епископ на Софийско-Пловдивската епархия, епископ Христо Пройков, епарх на Източно-католическата епархия в България и София, както и представители на други вероизповедания. Ковчегът бе покрит с щандарт с жълто, бяло и черно, които са характерни цветове за германската държава Саксония, откъдето произхожда династията Сакс-Кобург и Гота. Те са привнесени у нас от цар Фердинанд и са част от лентите на висшите държавни отличия на Третата българска държава. По-рано днес тленните останки на цар Фердинанд пристигнаха в София. Те бяха транспортирани от Германия до България с военен самолет съгласно приетото решение на Министерския съвет. Цар Фердинанд умира на 10 септември 1948 г. в град Кобург, Германия, на 87-годишна възраст. Първият цар от Третото българско царство лежи оттогава непогребан в криптата на църквата „Св. Августин“. В понеделник с църковна служба жителите на Кобург се простиха с тленните останки на цар Фердинанд, преди да бъдат пренесени в София.

***

Осветен бе реновираният Център по трансфузионна хематология на ВМА. Това е най-стратегическото място във Военномедицинска академия (ВМА), каза началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски след освещаването на реновирания Център по трансфузионна хематология на ВМА. По думите му от запасите кръв, които има една болница се определя какъв капацитет има тя да обработва пострадали и болни. „Изключително съм щастлив, че ремонтът на сградата съвпадна с тридесетгодишнината от откриването на Кръвния център“, отбеляза проф. Мутафчийски. „Ако ви няма вас, болницата е като дърво без корени. Не се пожалиха никакви усилия и средства, за да има първо добра обстановка за работа“ – с тези думи се обърна той към екипа на Центъра по трансфузионна хематология. „За всичките тези години ние не оставяме неосигурен пациент с кръв и кръвни продукти. Снабдявали сме и много други болници в страната“, заяви началникът на Центъра по трансфузионна хематология проф. д-р Румен Попов. За 30 години Кръвният център на ВМА отчита 130 000 кръводарявания – 52 000 под пагон и 78 000 „цивилни“ кръводарители. Взети са общо 67 000 литра кръв, като от тях са получени 27 000 литра плазма и 46 000 еритроцитен концентрат, посочиха от Центъра по трансфузионна хематология. Кръводаряването променя живота на хиляди пациенти на ВМА всяка година, като нуждите са ежедневни, каза проф. Румен Попов по време на кампанията „Бъди един от нас: Дари кръв – спаси живот!“, която ВМА организира през март. С благословението на Високопреосвещеният Врачански митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол освещаването бе извършено от архимандрит Силуан игумен на Бистришкия манастир „Св. Петка“ и протойерей Лъчезар Вълков от храм „Рождество Христово“ в Младост.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Излезе 10-и брой за 2024 г. на Официоза на БПЦ-БП „Църковен вестник“. Въздигането на нов православен епископ – Никополски Матей от клира на БПЦ-Българска патриаршия е основна тема на броя.

***

На 2 юни, неделя, ще се проведат изборите, на които всяка епархия на БПЦ ще излъчи свои представители за участие в Патриаршеския избирателен църковен събор, определен за 30 юни. Всеки митрополит ще свика епархийските избиратели, които от листа с 15 клирици и 8 миряни трябва да излъчат своите представители – трима клирици и двама миряни, както определя Уставът на БПЦ в Раздел 2. От Софийска епархия в събора ще участват шестима клирици и четирима миряни. Уставът на БПЦ определя следните участници в Патриаршеския избирателен църковен събор, които  гласуват за нов Български патриарх:

  • архиереите – митрополити и епископи на Българската православна църква – Българска Патриаршия;
  • по петима представители на всяка епархия – трима клирици и двама миряни, а от Софийска епархия десетима представители – шестима клирици и четирима миряни;
  • по един представител на ставропигиалните манастири, избран от съответния манастирски събор;
  • по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири – един монах и една монахиня;
  • по един представител на средните духовни училища, определени от ръководствата им.

„Най-малко седем дни преди деня, определен за провеждане на Патриаршеския избирателен събор“, членовете на Св. Синод определят трима кандидати за патриарх. „Вотът е таен и се определя с две трети от гласовете на синодалните митрополити. Участниците в Патриаршеския избирателен събор избират един митрополит от списъка с трима кандидати, който ще бъде Български патриарх. Той трябва да получи „най-малко две трети от гласовете на присъстващите избиратели“.

***

На 25-тия ден след Великден Православната църква отбелязва Преполовение – между Възкресение Христово и Петдесетница. По случай празника на 29 май Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейска света Литургия в храм „Света Богородица – Благовещение“ в Асеновград. С Владиката съслужиха: Високопреосвещеният Старозагорски митрополит Киприан, Смолянският епископ Висарион – викарий на митрополита, архимандрит Максим – епархийски духовен надзорник и свещенослужители от града. Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев. На богослужението присъстваха множество боголюбиви миряни от всички краища на Пловдивска епархия, сред които бяха и кметът на Асеновград д-р Христо Грудев,  командирът на 4-ти артилерийски полк Красимир Ташев, офицери от Българската армия, държавни и общински служители, общественици. След края на светата Литургия под камбанен звън започна традиционното литийно шествие от храм „Св. Благовещение Богородично” до Бачковския манастир. Начело на литията беше Военен духов оркестър, следван от военнослужещи и Чудотворната икона на Божията Майка „Света Богородица – Пътеводителка“, духовенството и многобройните миряни. Шествието премина тържествено по главните улици на града. Литийното шествие пристигна в Бачковската света обител, където бе посрещнато от игумена на манастира – Преосвещения Велички епископ Сионий. В двора на манастира бе отслужен водосвет. Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров. В следобедните часове шествието потегли обратно за Асеновград, като чудотворната икона бе приветствана с тържествения звън на всички църковни камбани в града и върната в храм „Света Богородица Благовещение“.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Остров Имброс бе посетен от Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, на 29 май. Негово Светейшество отслужи освещаването на обновения параклис посветен на свети Пантелеймон.

***

Сутринта на 25 май 2024 г., се състоя официалната церемония по откриването на 3-то заседание на 11-ия пленум на Международната смесена комисия за богословски диалог между Православната църква и Лютеранската световна федерация в патриаршеския манастир „Св. Георги“ в Стария Кайро. Петнадесетте православни представители на автокефални църкви и десетте лутерански участници и светски университетски теолози, под ръководството на митрополита на Крини Кирил и епископ Йоан Шнайдер, бяха приети при игумена на манастира от името на Негово Светейшество Папа и патриарх на Александрия и цяла Африка Теодор II, от Високопреосвещения митрополит на Птолемаида Пантелеймон, главен секретар и член на Светия Синод на Древната патриаршия.

***

Антиохийската патриаршия определи 26 май 2024 г. за ден на радост, надеждата и възкресение за епархията на Латакия в Сирия, тъй като бе извършен чинът на Пълното освещаване на храма, оглавен от Негово Светейшество антиохийският и на целия Изток патриарх Йоан X. След това първойерархът на древната Антиохийска катедра отслужи света Литургия в новоосветения храм.

***

Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий отслужи св. Литургия по повод паметта на Свети Сурдулишки мъченици, в храма „Св. Георги Победоносец“ в Сурдулица.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 81

Skip to content