Продължете към съдържанието

Знаменателен момент за община Драгоман и православната общност

0 02 05 51a3a67e8f09816f978d2233bfe51da7f1b4a3074c0631c7a5147d18d708e7fd d6cadd90ab1fa845

След дългогодишни усилия, борби и несгоди, на 30 май 2024 г. настъпи дългоочакваният и паметен ден за община Драгоман и православната общност – с тържествен водосвет бе открита строителна площадка за възстановяването на Маломаловския манастир „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“. Средствата за възстановяване на манастира са отпуснати по мярка 7.6 от Държавен фонд „Земеделие“.

Водосветът бе отслужен от Архимандрит Януарий – архиерейски наместник на Годечка духовна околия, в съслужение с местни свещеници. На паметното събитие присъстваха кметът на община Драгоман – Андрей Иванов, зам.-кметът Лидия Банкова, общинските съветници Росен Модев, Кирил Марков, Атанас Тулбенски, Денислав Милушев, кметът на с. Мало Малово – Теменужка Борисова, представители на строителите и на надзора, служители от общинска администрация Драгоман, фотографът и автор на статията за оброчния кръст и Маломаловския манастир в списанието „Нешънъл Джиографик“ – Красимир Андонов, арх. Росен Гурков и съпругата му, които откриха и възстановиха оброчния кръст „Св. Николай Летни“, намиращ се на около 200 м. от манастира.

Припомняме, че манастирът е построен през 13 век. Манастирският храм представлява малка едноапсидна безкуполна сграда, леко вкопана в терена, изградена от ломен камък и покрита с каменни плочи. По архитектурните си особености църквата датира от 16-17в. и в нея са запазени стенописи от същия период. Тогава са изрисувани наоса и фреските по външната западна стена на църквата, като най-добре запазена е сцената „Страшният съд“. От външната украса е запазен фриз с апостолите и група ангели, както и изображението на Свети Николай в патронната ниша над входа.

Visits: 213

Skip to content