Продължете към съдържанието

Енорията при столичния храм „Възкресение Христово“ в кв. Челопечене посрещна копието на бачковската чудотворна икона на Св. Богородица

IMG 20240531 163440554 HDR scaled

С благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, и с благословението на Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, игумен на Бачковския и на Троянския манастир, в следобедните часове на 31 май, в столичния кв. Челопечене, тържествено беше посрещнато копието на чудотворната икона на Пресвета Богородица от Бачковския манастир, чийто оригинал се намира в св. обител. Светинята беше донесена от свещеник Николай Пенев, енорийски свещеник и председател на църковното настоятелство при столичния храм „Възкресение Христово“, кв. Челопечене, и бе посрещната в енорията от Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, и множество свещенослужители и вярващи.

С литийно шествие, предстоявано от Негово Преосвещенство Тивериополския епископ Тихон, викарий на Българския патриарх, иконата бе внесена в енорийския храм „Възкреесение Христово“, преминавайки през главните улици на столичния квартал, където се извърши вечерно богослужение също предстоявано от Тивериополския епископ Тихон, викарий на Българския патриарх. В богослужението взеха участие: архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Симон, архимандрит Спиридон, иконом Васил Танев, протойерей Радко Иванов, свещеник Лука Китин, свещеник Николай Пенев и свещеник Иван Димитров.

Църковните песнопения бяха изпълнени от софийски певци, ръководени от д-р Андрей Касабов. Техните изпълнения допринесоха за молитвеното настроение и духовната радост на вярващите, събрали се в храма да отдадат молитвена почит към св. Богородица.

В края на вечернята бе отслужен и чинът на петохлебието, за здраве и благословение на вярващите. След петохлебието епископ Тихон прочете специална молитва към Пресвета Богородица и с кратко слово владиката се обърна към християните, които бяха изпълнили храма.

Преди да раздаде петохлебието на всички присъстващи, епископ Тихон поздрави вярващите и преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, а отец Николай благодари на владиката и чрез него на митрополит Григорий за архиерейската вечерня.

***

Според обявената предварителна програма копието на чудотворната икона на Пресвета Богородица от Бачковския манастир ще остане в храма „Възкресение Христово“, кв. Челопечене, и през следващите два дни.

01 юни 2024 г. (събота)
09:00 ч. – Златоустова св. Литургия.
Храмът ще е бъде отворен от 07:00 до 22:00 часа.

02 юни 2024 г. (неделя)
09:00 ч. – Златоустова св. Литургия.
Храмът ще е бъде отворен от 07:00 до 19:00 часа.

Поканват се всички вярващи да вземат молитвено участие в празничните богослужби.

Текст и снимки: Андрей Касабов

Visits: 425

Skip to content