Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 1 юни 2024 г.

4C6071AFDA0453829ED8F8D5604844F1

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 31 май Църквата чества паметта на светия апостол Ерм – ученикът на св. ап. Павел, един от 70-те апостоли, донесъл благовестието в древен Филипопол, където основал християнска община и станал първи епископ на града. Приел мъченическа смърт заради вярата Христова, оттогава до ден днешен св. ап. Ерм е небесен покровител на Пловдив. Той оставил поучителната книга „Пастир“. По случай празника Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейска света Литургия в митрополитския храм „Св. Марина“ в Пловдив. В съслужение с митрополита бяха: Смолянският епископ Висарион – викарий на митрополита, архимандрит Максим – епархийски духовен надзорник съветници от духовните околии, свещеници от града и епархията, както и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията на богослужебната прослава на покровителя на Пловдив изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев. Десетки боголюбиви миряни се стекоха под купола на храма, за да съучастват с молитви в благодатта на светата Литургия, да попросят Божията милост и прославят светия апостол Ерм, завършил земния си път мъченически заради спасителната Христова вяра. По време на причастния архипастирят на Пловдивска епархия се обърна към всички с вдъхновено слово за великия Божий угодник и пръв епископ на Пловдив – светия апостол Ерм. Накрая Високопреосвещеният митрополит Николай поздрави старшият епархийски съветник отец Георги Славчев по случай навършването на 40 години от ръкоположението му за свещеник и отец Ерм Писанчев с имения му ден, и им поднесе в дар икони с образа на Божията Майка. Владиката отправи поздравления и към псалтите от митрополитския хор, носещ името на свети апостол Ерм, и диригента му протопсалт Георги Радев, по случай празника на техния небесен покровител. Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

***

Тържествено бе отбелязан празникът на град Казанлък. Той съвпада с първия от трите кулминационни дни на Празника на розата. Най-цветните, изпълнени с емоции и събития дни започнаха с ритуал по издигане на националния флаг с участието на представителна рота от 61 Стрямска механизирана бригада с командир – бригаден генерал Маргарит Михайлов. Последва тържествен водосвет за здравето и благоденствието на жителите на общината отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан в съслужие със свещеници от епархията. Тържествата завършиха с празнична програма представена от вокалните групи на града.

***

С тържествена церемония в Бургас ще бъде посрещнат новият сливенски митрополит. Посещението на митрополит Арсений Сливенски ще бъде в неделя, като от 16:45 ч. митрополит Арсений ще поведе шествие от арката на св. Николай Чудотворец към площад „Св. св. Кирил и Методий“. Официалната церемония по посрещането на новия сливенски митрополит ще се състои пред храм „Св. св. Кирил и Методий“. Там той ще отправи приветствие към миряните в морския град. В церемонията ще участват още кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител проф. Мария Нейкова и ръководители на различни институции, които ще приветстват Негово Високопреосвещенство за посещението му в Бургас. След церемонията митрополит Арсений ще отслужи първата си служба в храм „Св. св. Кирил и Методий“.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 30 май 2024 г., в манастира „Св. Марта и св. Мария“ на годишната среща на майките от Варшавско-Биелската епархия се състоя в Гора Грабарка. Срещата започна със св. Литургията оглавена от епископ Варсануфий Семятичски, в главния храм на манастира, в съслужение с духовенството. В олтара молитвено участваха и Негово Високопреосвещенство Савва, митрополит на Варшава и цяла Полша, както и епископ Павел от Хайнувка. Преди началото на пленарното заседание митрополит Савва прочете молитва, след което запозна присъстващите със спецификата на основната идея на заседанието, като отдели голямо внимание на предизвикателствата, които съвременният свят поставя пред всеки християнин. Архиереят подчерта необходимостта от защита на живота, основната социална тъкан на семейството, и от задълбочаване на духовния живот, както индивидуален, така и в семейно, енорийско и църковно измерение. Следователно семейството на свещеника, като модел в дадена общност, трябва да дава пример. Това налага всеки член на семейството на духовника да осъзнава и носи отговорност за всяко поведение и всяка дума. Все повече нови и нови явления, доминиращи в ежедневието и противоречащи на вярата и традицията на Православната църква, изискват всеки път да бъдат оценявани и решително дистанцирани. Изисква се много мъдрост, благоразумие и такт, за да обединяваш, а не да разделяш – завърши Негово Високопреосвещенство. Темата на тазгодишната среща бе: „Моята оценка като майка за промените, които настъпват в съвременния православен свят. Предложения“.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 79

Skip to content