Продължете към съдържанието

Архиерейска Литургия за Пета Неделя след Пасха в столичния митрополитски храм „Св. Неделя“

20240602 094902

На 2 юни, с благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, в столичния митрополитски храм „Св. Неделя“ бе отслужена архиерейска св Литургия по повод петата Неделя след Пасха посветена на Самарянката.

Неделното богослужение бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийската света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, протойерей Димитър Шумов, свещеник Никола Чочев, свещеник Кирил Попов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Юлиян Переклиев.

Литургичните песнопения бяха огласени от храмовите псалти.

На литургията в олтара на храма молитвено участие взе и Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий.

След богослужението епископ Поликарп се обърна със слово към вярващия народ и проповяда за добродетелите на Самарянката, която чрез разговора с Христос обърна не само своя живот, но и живота на многото народ, който и по думата на жената и по свое лично свидетелство повярваха и тръгнаха с Христос.

След проповедта епископът благодари на съслужителите, на народа и благопожела на всички благодатна неделя и поздрави събралото се множество от името на Високопреосвещения Врачански митрополит Григорий.

Текст: йеродякон Вартоломей
Снимки: Бехнам-Емануил Сетайеш

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

20240602_103957(0)

Visits: 261

Skip to content