Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 4 юни 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 31 май се проведе награждаването на лауреатите на националния кръг на конкурса „Бог е любов“, в който участват ученици от 1. до 12. клас. Той се организира за 22-ра година от Министерство на образованието и науката в сътрудничество със Св. Синод на БПЦ-БП. Тържеството се състоя в Шипченския манастир „Рождество Христово“, а домакинството си поделиха Старозагорска митрополия, ОУ „Кирил Христов“ в Стара Загора и РУО – Стара Загора. Тази година националната комисия отличи двадесет и четирима ученици с първа награда, като бяха определени и два специални приза. Участниците в конкурса се състезаваха в четири направления: проза (разказ или есе), поезия, рисунка и приложни изкуства. За награждаването в Шипченския манастир пристигнаха деца от цялата страна, придружавани от своите родители, а някои и от учителите си. Церемонията се състоя в Поклонническата сграда на манастира и на нея присъстваха представители на Старозагорска епархия в лицето на протосингела архимандрит Богослов, архимандрит Панкратий, игумен на Шипченския манастир, иконом Йордан Карагеоргиев, оглавяващ Културнопросветния отдел на митрополията. На тържеството бяха още главният експерт по Религия в МОН Ваня Найденова, Милена Йолдова-Стоянова, началник на РУО – Стара Загора, председателят на Националната комисия проф. д-р Павел Павлов от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, част от членовете на комисията – Росица Георгиева, началник на РУО – Русе, експертът от РУО – София-град Ваня Станчева и гл. ас. д-р Полина Спирова от БФ на СУ, Господин Балъкчиев, директорът на училището-домакин в Стара Загора и др. Сред гостите на тържеството беше и доц. Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет на СУ. Домакините бяха подготвили кратка музикална програма, с която поздравиха присъстващите. Пред залата беше подредена изложба с отличените творби. Архимандрит Богослов приветства отличените ученици от името на Старозагорски митрополит Киприан и ги поощри да продължават да творят с чистота и невинност в прослава на Бога. Той връчи на децата подаръци от владиката. Представителите на различните институции връчиха наградите на учениците по категории и им пожелаха творчески успехи.

***

Излезе нова богословска книга на доцент иконом Теодор Стойчев. Книгата „Старият Завет в светлината на археологическите свидетелства“ беше неотдавна отпечатана от Университетско издателство „Епископ Константин Преславски“ на едноименния Шуменски университет и вече се разпространява сред читателите. Тя е поредната научна творба на преподавателя по Свещено Писание на Новия Завет в Шуменския университет о. Теодор Стойчев. С новото си монографично изследване той се е постарал да погледне на старозаветните разкази обективно в светлината на материалната култура, засвидетелствана от вече многовековната дейност на археолозите. Основно изложението се съсредоточава върху ключови исторически личности и събития на богоизбрания народ: Авраам, Изхòда, влизането в Обетованата земя – Ханаан, управлението на царете Давид, Соломон и т. н. – до падането на Южното царство. Успоредно с тези теми той разглежда произхода и развитието на вярванията на еврейския народ, също в светлината на археологическите факти. За целта се позовава както на библейските текстове, така и на външни източници, включително и иконографски.

***

На 31 май Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай прие кандидата за народен представител на Пловдив г-жа Деница Николова в официалния салон на Пловдивската св. Митрополия. Г-жа Николова беше придружавана от народния представител в 49-тото Народно събрание г-н Радомир Чолаков. Заедно с владиката гостите посрещнаха викарният епископ Висарион Смолянски, архимандрит Максим – епархийски духовен надзорник и ставрофорен иконом Тодор Хаджиев – протосингел на Пловдивска митрополия. Владиката благослови г-жа Деница Николова и ѝ поднесе в дар Светата Библия и икона на Божията Майка с пожелания за успех на предстоящите избори и много усърдие в народополезното дело.

***

На 1 юни, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум отслужи архиерейска св. Литургия в храм „Св. Димитър“ в с. Божурово. Същия ден неговия викарий Преосвещеният Главиницки епископ Макарий отслужи св. Литургия в храм „Успение Богородично“ в с. Кацелово.

По случай 148 г. от кончината на поета-революционер Христо Ботев – 2 юни, русенци отдадоха почит пред  Мемориала на загиналите във войните за национално обединение в дунавската ни столица. С благословението на Русенския митрополит Наум, заупокойна молитва отслужи Главиницки епископ Макарий, заедно със свещенослужители от града. Сред присъстващите бяха областният управител Драгомир Драганов, кметът на Русе Пенчо Милков, общински съветници, началникът на Военното окръжие, народни представители и граждани.

В катедралния храм на Русе, на 2 юни, бе отслужена архиерейска св. Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум в съслужение с Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на митрополита, както и свещенослужители от всички духовни околии на Русенска епархия. След Литургията се проведоха избори на делегати за предстоящия Патриаршески избирателен събор.

***

На 2 юни 2024 г., с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан духовници от цялата епархия съслужиха празничната света Литургия в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ във Варна. По време на богослужението архиереят прочете молитви за благодатен успех в провеждането на избори на делегати за предстоящия Патриаршески избирателен събор. Митрополит Йоан произнесе проповед, в която наблегна на честваното евангелско събитие – беседата на Господ Иисус Христос със самарянката.

***

В V Неделя след Пасха – на Самарянката, в сградата на Сливенската св. митрополия се проведоха избори за делегати на Патриаршеския избирателен църковен събор. След отправена молитва към Бога епархийският митрополит Арсений и избирателите от Сливенската епархия съобразно уставните изисквания и методическите указания от Св. Синод на БПЦ-БП проведоха избор на делегати/избиратели на Патриаршеския избирателен църковен събор, съответно на 3-ма клирици и 2-ма миряни. След преброяването на бюлетините и подписването на изборния протокол от епархийските избиратели бяха излъчени тримата клирици: архимандрит Димитрий Драганов, ставрофорен иконом Николай Клюнков и иконом Емилиян Михайлов, и двама миряни: Димитър Загоров и Иван Млечков. С искрена надежда на всеблагия Божи промисъл делегатите от Сливенската епархия на 30 юни ще вземат участие в избора на Българския патриарх.

Sliwen

***

В слънчевия следобед на 2 юни, Сливенският митрополит Арсений бе посрещнат от свещенството и гражданското ръководство на гр. Бургас и Бургаска духовна околия. С литийно шествие от арката на св. Николай Чудотворец под звуците на духовия оркестър и църковни песнопения владиката, духовниците и гостите се отправиха към площада пред катедралния храм „Св св. Кирил и Методий“, където кметът на града г-н Димитър Николов и областния управител на Област Бургас проф. Мария Нейкова приветстваха новия митрополит, който от своя страна отправи архипастирски благослов към родолюбивите жители на гр. Бургас. След официалната част по посрещането на митрополита в катедралния храм бе отслужена вечерня, а на другия ден и архиерейска св. Литургия. В съслужение със Сливенския митрополит Арсений бяха: Високопреосвещените митрополити: Пловдивски Николай, Старозагорски Киприан, Преосвещените епископи: Велички Сионий, Белоградчишки Поликарп, архимандрит Евтимий, архимандрит Максим и свещеници от епархията. Сред официалните гости при посрещането бяха: кметът на гр. Бургас г-н Димитър Николов, областният управител г-жа Мария Нейков, председателят на Общинския съвет г-н Михаил Хаджиянев, кметове на крайморските общини, директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Емил Павлов, директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Бургас Николай Николаев, директорът на РД „Гранична полиция“ – Бургас Лъчезар Момчев и общественици. В края на св. Литургия Високопреосвещеният митрополит Арсений произнесе слово за смисъла на пастирското служение и следването на Пастиреначалника Христос, след което бе изпято многолетствие новия митрополит на Сливенска митрополия, Св. Синод, за клира и народа.

***

В V Неделя след Пасха – на Самарянката, бе отслужена архиерейска св. Литургия в катедралния митрополитски храм на гр. Силистра „Свети апостоли Петър и Павел“. Богослужението бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Иаков в съслужение със свещеници от града. По време на Литургията бе ръкоположен за презвѝтер дякон Йоан Йорданов. След Литургията се проведоха избори на делегати за предстоящия Патриаршески избирателен събор.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 30 май, бе отслужена архиерейска св. Литургия в храм „Св. цар Борис-Михаил“, в гр. Берлин – Германия. Богослужението бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с всички свещенослужители на Западно и Средноевропейска епархия към БПЦ-БП. След Литургията се състоя и Епархийско изборно събрание за определяне на делегати за Патриаршески избирателен църковен събор.

***

В неделя вечер, 2 юни 2024 г., в дома си в Женева е починал великият протопрезвитер на Вселенската патриаршия д-р Георги Цецис, броени дни преди навършването на 90-ата си година. Почетен доктор е на Атинския Каподистриев университет. Сред богословските му публикации са дипломната му работа от Халки „Включването на светците в еортология (празничния цикъл) на Църквата някога и сега“, „Вселенският патриарх като пръв в Православната църква“, „Православната църква и поместната църква“ и десетки други. Бог да прости отец Георги Цецис!

***

На 4 юни, Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий оглави светата Литургия по повод храмовия празник на църквата „Св. Йоан Владимир княз Сръбски“ в белградския квартал Медакович.

***

На 4 юни, Негово Блаженство архиепископът на Албания – Анастасий се срещна с висшите представители на Междурелигиозния съвет на Албания в архиепископията в контекста на дискусии за защитата на традиционното семейство.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 141

Skip to content