Продължете към съдържанието

Празник на детето в крепостта „Урвич“ и манастира „Св. Николай Летни“

6 9

По повод Деня на детето, 1 юни, в енорията на кв. Панчарево се проведе четиричасов пешеходен планински преход, съпроводен от серия духовни и обучителни беседи на децата, придружени от много игри и лакомства.

Съвместната инициатива бе дълго планувана и координирана между организаторите: енориите на храм „Св. Димитър“, кв. Панчарево, и храм „Св. Георги“, с. Кокаляне, както и клуб „Религия и християнски ценности“ при 83 ОУ „Елин Пелин“, кв. Панчарево, футболен клуб „Урвич Панчарево“, администрацията при район „Панчарево“, Столична община и Националния исторически музей, представен от археологическия екип, проучващи крепостта Кокалянски Урвич и прилежащите обекти около нея.

В празника се включиха множество доброволци, които участваха при избора, подготовката, обезопасяването и разчистването на маршрута, който започна от храм „Св. Димитър“ в Панчарево, премина през храм „Св. Георги“ в Кокаляне, археологическия комплекс „Кокалянски Урвич“ и завърши в манастира „Св. Николай Летни“, край крепостта Урвич.

В празничния ден децата бяха обгрижвани от водачи, медицински лица, готвачи и организатори. Освен малчуганите от Панчарево, към планинския преход се присъединиха деца и родители от цяла София. Най-малкият участник бе на две години, а сред по-възрастните бяха хора над 60 г.

Най-ентусиазираните участници стартираха след кратък молебен в 9 ч. от храм „Свети Димитър“. Те бяха посрещнати в храм „Св. Георги“ след края на съборната св. Литургия, отслужена от предстоятеля протойерей Георги Иванов, протойерей Венцислав Попиванов и протойерей д-р Сава Кокудев – енорийски свещеници от с. Бухово, както и свещеник Любомир Янъков, служещ при храм „Св. Теодор Стратилат“, кв. Бенковски. След кратките приветствия, отците обърнаха внимание на децата, че трябва да търсят добрия пример, който им носи светлина, мир и свобода, а към родителите – да се стремят да бъдат този добър пример с помощта на Христос и тайнствата, които ни е завещал.

Всички прекрачили двора на храма бяха вкусно нагостени с рибена супа и други лакомства, та пътешествениците да имат сили да продължат нататък.

Поради обилните валежи, бродовете през река Искър, стоящи в последния участък на маршрута, бяха непроходими, което наложи превозването на децата с автомобили. Предварително известени от общинската администрация, служители на полицията при 8 РПУ София, се включиха, като осигуриха безопасността на участниците.

В подножието на крепостта Урвич, децата бяха посрещнати от служители на Музея, които ги подкрепиха с минерална вода, а доброволци зарадваха децата със сочни череши.

При първите посетени разкопки на средновековния манастир „Св. прор. Илия“ децата получиха ценни знания от облечен в средновековни одежди „монах“, в най-високата част на комплекса, а „принцеса“, облечена в типични за периода преди падането под османско владичество дрехи, зарадва всички участници.

Децата разпознаха лицата и на археолозите Филип Петрунов от НАИМ към БАН и Виолина Кирякова от НИМ, които преди месец ги бяха посетили в 83 ОУ „Елин Пелин“, за да направят интерактивна презентация на това какво е да си археолог, и как и какво работят на комплекса Кокалянски Урвич. Някои от най-впечатлените побързаха да вземат автограф от новите си герои, върху детските книжки за оцветяване, поднесени като подарък за усилията им.

Програмата продължи на поляните при манастир „Св. Николай Летни“, където всички бяха посрещнати с топла храна, салати и натурални сокчета, осигурени специално за празника.

В 16 ч., в храма на манастира се събраха всички останали от около общо стотина участника (половината от които деца), за да благодарят на Бога за прекрасния ден и да изпросят благословение за семействата си. Пред изумените погледи на родителите си децата с пълно гърло изпяха като един тропара на Възкресение Христово, а след всяко прошение, ясно и спято отговаряха с: „Господи помилвай“, и на всеки свещенически възглас завършваха със звучно „Амин!“.

Протойерей Кръстин Апостолов призова родителите да имат очи за Божиите чудеса, като припомни думите на приснопаметния сръбски патриарх Павле: „За съжаление в нашето общество има бедни деца, на които родителите не са успели да дадат нищо друго, освен пари“. Той обърна внимание, че детските сърца са арена, на която се разгаря битка за човешкото в човека.

Уморени от дългия преход и много емоции, но благодарни, множеството организатори споделиха, че не желаят това да бъде изолирана инициатива. Всички си пожелаха повече и по-добре обозначени и почистени планински пътеки, по които децата и техните родители да могат да се придвижват свободно пеш или с колело – пътища, които не просто да свързват отделните храмове, манастири, археологически и природни забележителности, но да свържат разделеното ни общество, да завържат приятелства и да свързват поколенията, в чийто център е Самият Христос Бог.

Текст: протойерей Кръстин Апостолов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 277

Skip to content